Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odviknuti dijete od dude? Ovako ćete uspjeti!

Najbolji način da dijete odvojite od dude je ponuditi mu bolje alternative. Ako već ima zubiće, možete mu dati komade voća ili povrća koje može grickati. Više savjeta možete pronaći ovdje...

 odvikavanje od dude

Najbolji način da nemate problema s dudom je da za početak ni ne ponudite djetetu dudu. Kako biste u tome uspjeli važno je da dojite dijete, barem dok se neće moći početi zabavljati s drugom hranom. Također djetetu treba pružiti osjećaj topline i sigurnosti posebice kad plače i traži utjehu. Jer duda je često ustvari tješilica koja zamjenjuje roditelja ili želju za sisanjem (izrazito izraženim refleksom posebice u prvih mjeseci bebina života).

Ali ako je duda već postala dio života vaše bebe, ona će ju u pravilu ostaviti u trenutku kad je više neće trebati. To ćete moći primijetiti jer će dijete zaboraviti na nju ili će je samo ostaviti po strani. Nemojte se petljati u taj proces i ne skrivajte dudu od djeteta jer bi to moglo dovesti do straha od gubitka. Umjesto toga, samo promatrajte što se zbiva.

Ako se dijete do dobi od 2 ili 3 godine nije odviklo od dude, možete mu pomoći.

, Image: 388387829, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Tatyana Tomsickova / Alamy / Alamy / Profimedia

Savjeti za odvikavanje

Krenite postupno. Objasnite djetetu, primjerice da ćete odsada manje koristiti dudu kako biste ostavili više mjesta za zubiće koji rastu. Što uvjerljivije djetetu to objasnite, to će ono lakše razumjeti što mu govorite i sudjelovati u odvikavanju.

  • Vježbajte jednu po jednu situaciju bez dude. Na primjer, dok se igrate u dječjoj sobi, u šetnji ste, dok dijete spava. Dudu ostavite djetetu da je vidi i na dohvat ruke.
  • Vaše dijete treba osjećati da mu pružate podršku. Nemojte ga zbog toga što biste mu najradije dudu oduzeli tjerati ga ili upravljati njime užurbanim tempom.
  • Ako uzima dudu i to je redu.
  • Ako se vaše dijete već dobro snalazi bez dude, uklonite je. Recite mu to tako da zna što se sada događa.
  • Neka ima mogućnost da u svakom trenutku zatraži dudu.
  • Ako zaključite da je djetetu sasvim dobro bez dude, možete se zajedno oprostiti od nje. Obavite ritual odvajanja, dajte dudi neko počasno mjesto ili ju koristite za igru s lutkicama.
  • Važno je da dijete zna da sada može biti i bez dude i da u to vjeruje.

Alternative dudi

Ovisno o tome zašto djetetu još uvijek treba duda, možete mu ponuditi i druge mogućnosti odvikavanja.

  • Na primjer, ako je duda tu za utjehu, utješite ga vi. Razgovarajte s djetetom i smirite ga ako je nemirno ili tjeskobno. Ako mu date toplinu i utješite ga riječima, to će mu također pomoći da se nauči smirivati ubuduće.
  • Alternativno, djetetu možete dati lutku ili plišanca kao prijatelja. Umjesto dude u ustima, može zagrliti igračku i osjećati se manje samim.
  • Ako vaše dijete koristi dudu za žvakanje, dajte mu zdrave grickalice. Čvrsti komadi voća i povrća vrlo su prikladni. Oni jačaju zagriz i zdravlje zuba. Na primjer, mrkva, korabica, rotkvice, jabuke ili kruške lako se čiste i mogu se ponijeti van. Tako sprečavate dijete da traži druge stvari koje bi grickalo i navikavate ga na svježu i zdravu hranu u ranoj fazi.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije