Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto moje dijete od dvije godine još uvijek ne želi govoriti?

Ovo pitanje liječnici relativno često mogu čuti u svojoj praksi jer roditelji od djeteta očekuju pojavu govora i upotrebu jezika do te dobi. No, liječnici su oprezni s takvim očekivanjima...

 usporen razvoj govora

Za početak je važno kod djeteta te dobi ustanoviti koliko ono razumije govor. To se može relativno jednostavno ispitati čak i ako djeca ne govore – potrebno je uvjeriti se da dijete razumije što mu se govori, reagira na molbe i zahtjeve te kad mu se nešto kaže i surađuje. Važno je da roditelj ima taj dojam da ga dijete razumije. Sljedeće je važno da dijete ima dobar sluh odnosno da nema oštećenja sluha. To je međutim kod djeteta ove dobi teško ustanoviti, gotovo da nema dovoljno dobrog testa koji bio relevantan za ovu dob pa je potrebno to indirektno ustanoviti praćenjem djeteta.

Ako postoji razumijevanje govora, to je odličan znak

Možete se opustiti oko razvoja govora svog djeteta kad se uvjerite da vas razumije. Obično djevojčice nešto ranije progovore od dječaka, ali to dječaci brzo nadoknađuju. Također se događaju i iznimke da dječaci u grupi djece od dvije godine dolaze s punim rečenicama. Varijacije na temu uvijek su moguće.

Općenito vrijedi. Ako se do dvije i pol godine sve dobro razvilo, dijete razumije govor i čuje ga, tada je s djetetom sve u redu i ono će uskoro progovoriti. Dvogodišnjaci bi trebali znati otprilike do 25 do 50 riječi u koje treba uključiti i njihove izmišljene riječi i kreacije. One su naime potvrda da jezik funkcionira i da dijete napreduje. Nemojte ga ispravljati, već uživajte u malim nespretnostima.

Čak je pozitivan znak ako dijete brblja gluposti i govori neki svoj potpuno izmišljeni jezik jer će se vjerojatno sve brzo riješiti. Takvo dijete nema poremećaj u razvoju govora, već se vrlo vjerojatno radi samo o laganom zaostajanju što će se brzo riješiti.

Na kraju savjet za roditelje. S djetetom uvijek pričajte razgovijetno, jasno i bez tepanja ili iskrivljavanja riječi, bez neobičnih tonova ili euforije kao što ste to možda radili dok je ono bilo sasvim malena beba jer to je govor koji će vaše dijete usvajati.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije