Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijete je palo s prematalice! Je li sve u redu?

Kod djece su najčešći uzroci nesreća padovi i to predvode padovi s prematalica. Otprilike svaka treća beba jednom padne sa stola za presvlačenje. Takav pad može dovesti do ozbiljnih ozljeda glave jer je bebina glava prirodno teža ...

 dijete je palo s prematalice

Budući da se bebe vrlo brzo, već s nekoliko mjeseci, mogu početi okretati po boku, roditelji moraju biti posebno pažljivi prilikom presvlačenja. Samo je mali trenutak nepažnje dovoljan da se beba okrene i padne s prematalice. Zato pazite da nikad ne ostavite bebu samu i bez nadzora na prematalici. Ako s druge strane premjestite dijete na pod, isključujete sve opasnosti od kotrljanja i padova što je posebno preporučljivo kod vrlo aktivnih beba.

Kako biste izbjegli pad s prematalice pridržavajte se sljedećih pravila:

 • Kada kupujete prematalicu, pazite da ima bočnu zaštitu ili visoke bočne stranice i da prostirka za presvlačenje nije izrađena od glatke plastike, već od grubljeg materijala kako vaše dijete ne bi moglo skliznuti (pamučna ili frotirna pelena ili ručnik su odlično rješenje za podlogu).
 • Prematalicu stavite u kut sobe - tako će vaše dijete biti zaštićeno s dvije strane od pada. Još jedna zaštitna mjera je staviti debeli mekani tepih koji se može prati ili nešto deblju prostirku ispred i pored prematalice koji mogu ublažiti eventualni pad.
 • Prije presvlačenja pripremite sve što vam treba, blazinice, nove pelene, toplu vodu, maramice, gaze, drugu robicu... Tako kad dijete leži na prematalici, više se ne morate udaljavati kako biste još nešto donijeli. Čak i kad se na primjer trebate sagnuti jer trebate dohvatiti pelenu uvijek pridržavajte dijete jednom rukom.
 • Roditelji često podcjenjuju napredak svoje bebe i iznenađeni su njegovim skokovima u razvoju. Uvijek treba imati na umu da vaše dijete svakim danom postaje sve veće i starije i da svakom danom svladava nove vještine. S tri mjeseca se neke bebe već mogu okrenuti s leđa na trbuh.
 • Bez obzira na situaciju, zvoni li telefon ili je netko na ulaznim vratima, ako su druga djeca nestašna, svađaju se ili vas ispituju nikada ne ostavljajte dijete samo na prematalici već ga ponesite sa sobom, stavite u krevetić ili na pod ako je situacija tako ozbiljna.
 dijete je palo s prematalice
, Image: 184921631, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

U statistici nesreća "pad s visine" je na vrhu

Ne samo da beba može pasti sa stola za presvlačenje, već može ispasti iz dječjeg vrtića, kolica, visokih stolaca, pasti s kreveta, stepeništa... Zato nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora ili samo (niti bebu u nosiljci ako nije na podu).

Ako se nesreća ipak dogodila unatoč oprezu i beba je pala s prematalice, odmah podignite bebu koja plače, pokušajte je umiriti i stavite je na prematalicu ili na krevet i stanite točno ispred djeteta te budno pazite na znakove ozbiljne ozljede glave.

Teške ozljede glave mogu se prepoznati po sljedećim znakovima:

 • Dječja svijest je pomućena i čini vam se da ima vrtoglavicu
 • Dijete se ne kreće normalno, već neprirodno. Ruke i noge ne pomiču se ravnomjerno s obje strane tijela
 • Dijete ne poseže za igračkom koja mu se izravno nudi
 • Ako dijete povraća nekoliko sati nakon pada, postoji sumnja na potres mozga ili čak prijelom lubanje
 • Na glavi se javljaju otoci i izbočine
 • Dijete koje je palo s visine može pored glave ozlijediti i druge dijelove tijela. Stoga je uputno otići pedijatru na pregled kakve god simptome vidjeli ili ne vidjeli. Prije no što krenete pedijatru promotrite dijete ima li modrice, ogrebotine, crvene mrlje, otekline osjetljive na dodir.
 • Ako je prisutan samo jedan od ovih znakova, trebate odmah poći pedijatru ili na hitni prijem. Ako vam se stanje djeteta čini kritično, odmah nazovite hitnu pomoć.
 • Ako se niti jedan od ovih simptoma ne primijeti odmah nakon nesreće, važno je da nastavite pratiti bebu i ponovo je pregledate nakon otprilike pola sata.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije