Sastojci:

  • 500 g gotovih njoka
  • 300 g prokulica (svježih ili zamrznutih)
  • 2 žlice u grubo narezanih oraha
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 60 g trvdog sira ili parmezana
  • muškatni oraščić
  • sol i papar
recept za prokulice s njokima
Honey roasted brussles sprouts in a cast iron skillet, Image: 385806880, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: George Dolgikh / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema

1.U uzavrelu i posoljenu vodu stavite prokulice i kuhajte ih na srednjoj vatri oko 10 minuta (ili do željene mekoće).

2.Nasjeckane orahe popržite kratko u tavici bez dodavanja ulja. Zatim ih izvadite i stavite po strani.

3.Njoke izvadite iz pakiranja i odmah stavite u tavicu na ulje. Uz stalno miješanje pržite oko 10 minuta.

4.Izvadite prokulice iz vode, procijedite ih i dodajte u tavicu s njokima. Sve zajedno pržite još 5 minuta uz miješanje.

5.Naribajte sir na grublje. Njoke s prokulicama posolite, popaprite i začinite muškatnim oraščićem. Prokulicama dodajte pola naribanog sira i oraha i promiješajte. Drugu polovicu sira pospite po jelu. Odmah poslužite.

Savjet: Isti recept može se napraviti i s brokulom ili cvjetačom.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia