Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke od njih smo pobrojali ovdje kako bismo vam pomogli da ih što prije uklonite i omogućite svima više mirnog sna...

 problemi sa spavanjem kod beba

Dok bi mama i tata mogli od umora zaspati gotovo stojeći na nogama, bebe i malo veći maleni često imaju problema sa snom. Bilo da ne mogu usnuti, nemirno spavaju ili se često se bude, nama odraslima takav tempo teško pada. Što sve može ometati djetetov san i kako pomoći djetetu i sebi?

1# Mama, vruće mi je!

Male bebe i djeca spavaju loše kad im je u sobi prevruće. Temperatura u sobi ne treba prelaziti 18 stupnjeva za spavanje. Ljeti naravno to često nije moguće, ali ćete ih zato slabije pokrivati i odijevati tanje pidžamice i zatvarati u tanje vreće za spavanje.

Savjet: Prozračite sobu prije svakog odlaska u krevet, a ljeti ostavite i malo otvoren prozor.

2 #Mama, previše mi je svjetla!

Većina nas odraslih pa tako i beba najbolje spavaju u mraku. Ali, djeca se često plaše mraka i vole imati pregled nad sobom kako bi se mogla orijentirati i ne bi se do kraja uplašila. Malene bebe volimo imati na oku pa ostavljamo i malene lampice uz krevet da svijetle tijekom noći.

Savjet: Zamračite sobu toliko da malo veće dijete u njoj može vidjeti gdje se nalazi i može se snaći ako se probudi i mora ići piškiti. Malo svjetlo će pomoći, ali pripazite da bude diskretno kako ne bi ometalo san.  problemi sa spavanjem kod beba
Mother caressing sleeping baby, cropped, Image: 296299601, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, PhotoAlto A

3# Mama, rastu mi zubići

Oko šestog mjeseca života stižu muke po zubićima. Desni su crvene, bole ili svrbe. Pa tko bi spavao s takvim poteškoćama. Nažalost ovaj problem bi se mogao javljati povremeno do druge godine života kad bi dijete u ustima trebalo imati svih 20 mliječnih zubića.

Savjet: Kako biste smanjili osjećaj boli i nelagode, neka dijete tijekom dana gricka tvrđe igračke ili kolutiće koje možete ohladiti u zamrzivaču. Prije spavanja namažite djetetu gel za desni koji će ublažiti probleme.

4# Mama, nisam pospan!

Tko može zaspati, ako nije pospan? Nitko, pa tako ni bebe. Mala beba od godine dana treba u prosjeku 11,5 sati sna noću i 2,5 sati sna danju. Ako beba produži san tijekom dana ili kasno navečer malo odspava u autu dok putujete kući, moguće da neće biti pospana kad vi to kažete.

Savjet: Naravno, nećete dijete sprečavati da spava, ali ako mislite da mu duga spavanja tijekom dana kvare noćni san, možete nakon 3 sata spavanja uredno ući u djetetovu sobu i lagano pospremati. Naravno, ako želite znati koliko to sna vašem djetetu treba, zapisujte neko vrijeme koliko je dijete i kada spavalo te kad su bili problemi. Tako ćete vidjeti kad je dijete spavalo bez poteškoća, a kad je bilo nemirno.  problemi sa spavanjem kod beba
, Image: 359195135, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

5# Mama, ispod kreveta je čudovište!

Već i bebe mogu ružno sanjati. A čudovišta ili duhova ipak se plaše starija djeca.

Savjet: Djecu koja se plaše duhova ne treba ismijavati ili tješiti rečenicama tipa „Duhovi ne postoje.“ Radije posvijetlite baterijom ispod kreveta, u kut i zajedno ustanovite da nema nikoga. Izmislite priču u kojoj opasno čudovište ima neku pozitivnu stranu (možete djetetu dati da pogleda crtić „Čudovišta iz ormara“ koji izvrsno obrađuje baš ovu temu). Tek u školsko doba djeca mogu shvatiti da njihovi strahovi nemaju veze sa stvarnošću i argumenti ih mogu smiriti.

6# Mama, bole me noge

Bolovi zbog rasta javljaju se najčešće u predškolsko i školsko doba. Točni razlozi zašto se javljaju nisu poznati. Liječnici sumnjaju da ih uzrokuju hormoni rasta koji se noću pojačano luče.

Savjet: Često će olakšanje donijeti nježne masaže ili vježbe istezanja. Bol će ublažiti hladni oblozi. Ako ni to ne pomogne, liječnici savjetuju dati djetetu neki analgetik. Ako se bolovi nastave i ujutro, tada treba s liječnikom razjasniti o čemu se točno  radi.

7# Mama, ne da mi se ići na spavanje

Promjena je također zabavna iako djeca u principu vole rituale, red i disciplinu. Ako inače imate strukturu, onda će malo promjene osvježiti cijeli ritual odlaska na spavanje koji može postati dosadan. Svakako nemojte izostaviti osnovnu higijenu tijela, pranje zubića, priču za laku noć ili pjesmicu kako bi se dijete smirilo i bilo u stanju zaspati. Ali povremeno ubacite i neku novu aktivnost tipa crtanje, igre prstićima, zajedničko izmišljanje priča...

 problemi sa spavanjem kod beba
, Image: 312265109, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

8# Mama, uznemiren sam

To ćete već i sami primijetiti da je nervoza u zraku, a da vam dijete ništa neće morati objašnjavati. Katkad je dan ispunjen zahtjevnim emocijama, tužnim događajima ili brigama i djeca ne mogu zaspati. Slično kao i kod odraslih.

Savjet: Pitajte dijete da vam kaže što ga muči. Miran razgovor može pomoći da se djetetu skine teret koji nosi. Ako dijete ne želi razgovarati, nemojte forsirati, već mu kažite da ste za njega uvijek tu i da vam može reći sve što želi i kad se za to odluči. S bebama krenite i sat vremena prije u ritual prije spavanja. Smanjite buku, prigušite svjetla, govorite smirenim i tihim glasom pomazite se i zatim potpuno smirite.

9# Mama, gladan sam

Nakon što više ne sišu, bebama i dalje treba maženje s mamom pred san. Kad se probude noću, glad nije nužno razlog.

Savjet: Prije no što uvedete noćnu bočicu, pokušajte s malo maženja dalje uspavati bebu. Ako beba zaspi, obrok će lako dobiti čim se ujutro probudi. Radije ponudite djetetu bočicu prije spavanja (ne da s njom zspe), pa zatim krenite u proceduru higijene. To je bolje i za zdravlje zubića, a i za više kontinuiranog sna koji najbolje odmara.  problemi sa spavanjem kod beba
Portrait of the beautiful small sleeping baby, Image: 147389553, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

10# Mama, strah me onog svemirca iz crtića

Televizija i crtići nisu mudar ritual za uspavljivanje. Čak i priče koje su primjerene djetetovoj dobi, mogu uznemiriti djecu pa im ne daju zaspati posebice ako još ni ne razumiju sve što su čuli i vidjeli.

Savjet: Televizija jest dio naše svakodnevice, ali tu se ne radi o zabranama, već o boljem tajmingu. Bolje je prije večere dati djetetu da pogleda crtić, pa će imati dovoljno vremena da preradi to što je vidjelo i postavi vam pitanja koja ga možda zanimaju.

11# Posebni dani

Prvi dan u vrtiću, Božić, Nova Godina, prvi razred, rođendan... Život djeteta je također pun raznih prigoda. Tada je jednostavno teško zaspati...

Savjet: Imajte razumijevanja i strpljenja...

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije