Kada biste pitali mame što im je za njegu bebe sve do vrtića zaista bilo potrebno i što su na kraju doista koristile, svaka bi vam dala svoj popis. Dok će jedna zahvaljivati onome tko je izmislio jastuk za dojenje, drugoj on neće biti niti malo od pomoći i vrlo brzo će ga otpisati. Isto je s dudama, kolijevkama, raznovrsnim sjedalicama, kantama za pelene, vrtićima za igranje. Pokušali smo izdvojiti pet stvari koje će majke najčešće navesti kao neophodne, a uz njih i poneki savjet iz prakse majčinstva koji će možda i vama olakšati svakodnevicu.

1. Pelene, baby blazinice, vlažne maramice – tražite najbolje

Pelene su nešto što ćete prvo kupiti i koristiti od prvog dana. Njih nikada neće biti dovoljno. Jeste li vi jedna od onih mama koje se uhvate jednog brenda ili ste ipak jedna od onih koja u velikoj ponudi pokušava naći najbolje? Nije loše pokušati s raznim vrstama pelena jer ćete isprobavajući ih, shvatiti koje vašoj bebi najviše odgovaraju. Isto je i s odlukom hoćete li koristiti vlažne maramice ili blazinice s vodom za higijenu bebe. Vlažne maramice su praktične toliko da se ponekad pitamo kako smo bez njih prije živjeli. Koristimo ih doslovce za brisanje svega, a neke će se čak majke složiti kako blazinice s vodom bolje i brže skidaju nečistoće i mirise, a prednost im je što su posve prirodne. Isprobajte razne varijante i uvjerite se same.

5-stvari-za-bebu-koje-uvijek-trebate-imati-pri-ruci

2. Rezervna odjeća – keep it simple

Rijetko koja mama odoli prevelikoj ponudi prekrasne robice za malene. No, kako vrijeme prolazi i dijete raste, mame spontano mijenjaju pristup – odabiru funkcionalnije, jednostavnije, ležernije i prozračnije odjevne predmete. Za dječju odjeću to su, posebice u ljetnim danima, ujedno i najvažniji kriteriji pri odabiru i kupnji. Ležernost i prozračnost tkanine djeci će omogućiti nesputanu igru i bezbrižan boravak u kući, ali i vani na zraku. Prednost uvijek dajte kvalitetnim prirodnim materijalima od pamuka, vune i svile, a izbjegavajte teške i debele materijale, komplicirane krojeve s previše kopčanja, s mnogo vezica ili dodataka.

Neka vam uvijek na umu bude da vaša djeca moraju imati slobodu kretanja pa će tako nesputano uživati u igri. Takvih ležernih ljetnih hlačica, majica i haljinica uvijek imajte u rezervi jer ćete ih zbog malih nezgoda s hranom ili u pješčaniku sigurno često mijenjati. U galeriji pogledajte naš prijedlog ležerne i prozračne robice za djecu:

3. Nešto za grickanje – brza i jednostavna rješenja za glad

Mame će znati da- bilo da imate sasvim malu bebu koja još jede kašice ili malog jasličara koji suvereno vlada svojim prstićima i tanjurom, uvijek morate pri ruci imati nešto što im možete na brzinu ponuditi. Uvijek, posebice ako ste vani u šetnji, imajte pokoju gotovu kašicu, baby keksiće, flipse, voće i vodu. Odlična utjeha za malene te dobi su kašice koje se mogu kupiti u tetrapaku s malom dudom koju i bebe brzo nauče koristiti. Malo stariji mališani obožavat će ih i bit će im izvrsna utjeha dok čekaju pravi obrok.

5-stvari-za-bebu-koje-uvijek-trebate-imati-pri-ruci

4. Sredstva za pranje robice – manje je više

Znamo da zaigrani izlasci, ali i obroci često znaju završiti s mrljama na odjeći. Unaprijed razmišljajte o tom aspektu koji će vam biti bitan kod pranja rublja i zato kupujte odjeću koja se može prati na 60 stupnjeva. Ako ste odlučili odvojeno prati bebinu odjeću, koristite blage baby deterdžente i omekšivače. No, s vremenom ćete svu robu početi prati zajedno pa smanjite količine deterdženta, uključite dodatno ispiranje i smanjite ili izbacite omekšivač. Prirodan omekšivač napravite od malo octa i nekoliko kapi eteričnog ulja.

5-stvari-za-bebu-koje-uvijek-trebate-imati-pri-ruci

5. Mekana igračkica za utjehu i druga igračaka za masiranje desni kod rasta zubića

Dijete će od prvog dana imati igračkicu prvo u šaci, zatim u ustima, a onda granice nestaju i igračka postaje jedan od najboljih saveznika u igri. Zato za malene bebe odaberite mekanu igračku koju će moći dodirivati, ispitivati prstićima, očima, ali i staviti ju u usta. Takva igračka neka bude sigurna, kvalitetna, od prirodnog materijala i bez ikakvih gumbića ili dijelova koji bi se mogli odvojiti.  Za masiranje desni nabavite malo tvrđe igračke koje će bebi olakšati nelagodu, svrbež ili bol tijekom izbijanja zubića.

I na kraju ne zaboravite: dijete polaskom u jaslice bilo s godinu dana ili dvije voli uz sebe imati malog plišanog prijatelja (prijelazni objekt) koji će mu biti važan oslonac za vrijeme prilagodbe te tješilica koja će skratiti vrijeme do maminog dolaska. Omogućite djeci da nađu svog omiljenog plišanog prijatelja na vrijeme.

5-stvari-za-bebu-koje-uvijek-trebate-imati-pri-ruci

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Profimedia; Unsplash