Da biste bolje razumjeli kakav ritam spavanja imaju bebe dobro je znati i koliko bebi treba sna u određenom razdoblju života, te kako izgleda raspored spavanja.

Spavanje po mjesecima

0 - 3 mjeseca

U ovoj fazi beba tek uči razlikovati dan i noć, te se ritam spavanja tek treba razviti. Uglavnom spava između 16 do 20 sati dnevno, ali rascjepkano u intervalu od 2 do 4 sata. Razlog tome je vrlo mali trbuščić. Beba stara jedan dan ima trbuščić veličine trešnje, dok je s mjesec dana velik poput kokošjeg jajeta. Odnosno, vrlo je mali i u njega ne može puno stati, pa beba treba češće jesti kako bi zadovoljila svoje potrebe za kalorijama.

3 - 6 mjeseca

Beba sada spava između 10 do 18 sati, te se i dalje često budi zbog hranjenja. U ovoj fazi spavanje se počinje prilično razlikovati od bebe do bebe, ali je za većinu vrijedi pravilo da imaju tri dnevna spavanja.

6 - 12 mjeseci

Beba u ovom razdoblju spava oko 14 sati. Dnevno spavanje traje između 1 i 2 sata, ali isto tako veliki broj djece spava manje od jednog sata. Također dolazi do izostajanja jednog dnevnog spavanja. Kada se govori o noćnom spavanju, većina pokazuje prve znakove umora između 18 i 22 sata. Uspavljivanje traje oko 30 minuta, te se beba budi po noći i potrebna joj je pomoć roditelja kako bi mogla ponovo zaspati.

zasto-se-bebe-nocu-tako-cesto-bude
, Image: 340248051, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Promjene navika

Sada kada smo utvrdili okvire oko spavanja koji su značajni za većinu beba, možemo se pozabaviti s problemima, odnosno rješenjima. Da bi se problem riješio, treba ustvrditi što ometa san. Radi li se o navikama (uspavljivanje uz nošenje i dojenje), gladi ili bebi nešto smeta (zubi, probava). Tu pomaže vođenje dnevnika. Nakon otprilike tjedan dana, moći ćete uvidjeti koji je raspored vaše bebe i što bi trebalo mijenjati.

Promjena navika oko spavanja od roditelja će iziskivati puuuuno strpljenja. Međutim, ako to riješite sada, kasnije će vam biti lakše. Kroz sedam do deset dana beba će se naviknuti na novu rutinu. Naravno da će se u početku buniti i odbijati suradnju, jer baš kao i mi odrasli, ne žele mijenjati svoju rutinu, pa i onda kada znamo da baš nije najbolja.

Već prvih dana bebinog života možete primjenjivati rutinu spavanje - buđenje. Iako se to protivi svim našim roditeljskim instinktima, ova rutina pomaže bebi da se nauči sama uspavati. Znači, kada se beba uspava nošenjem ili dojenjem, treba ju lagano razbuditi (maženje po licu, škakljanje stopala) prije nego ju se stavi u krevetić. Na taj će način biti dovoljno budna da uvidi promjenu, a opet dovoljno pospana da nastavi dalje spavati. Ako se skroz razbudi, treba je ponovo uspavati, ali i opet lagano razbuditi prije stavljanja u krevetić. Sretno!

Za dulje noćno spavanje s manje buđenja, pomažu dodatni podoji nekih sat do dva prije spavanja. To posebno vrijedi za bebe kada navrše 6 mjeseci. One su tada već poprilično aktivne i počinju jesti krutu hranu. Međutim, zaboravljamo da voće i povrće koje tada jedu nije ni blizu hranjivosti majčinog mlijeka. Upravo je glad glavni uzrok buđenja kod tih beba.

Uz sve to vrlo je važna i pravilna rutina prije spavanja. To znači da sat do dva prije spavanja nema televizije, kompjutera ili pametnih telefona. Oni ometaju proizvodnju naše prirode tablete za spavanje, melatonina. Ono što rutina treba obuhvaćati je prigušivanje svjetla, stišavanje zvukova, puštanje opuštajućih zvukova, mirnija igra, kupanje, dojenje, puno, puno maženja i nošenja bebe kako bi osjetila roditeljsku ljubav i toplinu. Nakon takve procedure, svaka će beba slađe spavati.

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica, udruga Najsretnija beba Hrvatska

Foto: Profimedia