Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijete je prignječilo prstiće. Kako mu pravilno pomoći?

Prignječenje prstića se vrlo brzo dogodi kad se na istom mjestu nađu djeca, vrata i prozori. Što napraviti, ako se ova nesreća ipak dogodila?

 prignječenje prstića

Prstići djece su još mali i nježni. Kad zaostanu u vratima u dnevnom, u prtljažniku ili u okviru prozora, nesreća je već tu. A ako sve još i dobro prođe, prstići će se izvući s plavim podljevom pod noktićem.

Kako biste spriječili ovakve ozljede, proučite kako možete zaštititi vrata odnosno kakva sve zaštitna pomagala postoje koja će odgovarati vašem životnom prostoru. Dobar početak zaštite su spužvasti stoperi na vratima (oblika potkove) koji se jednostavno postavljaju na vrata i sprečavaju da se vrata do kraja mogu zatvoriti. Ako niste u prilici nabaviti takvu zaštitu, pomoći vam mogu i primjerice ručnik ili veća krpa koju zavežete oko kvaka sa svake strane vrata.

Ako se dijete ipak ozlijedi, poduzmite sljedeće mjere:

Hladite, hladite, hladite

Ako je dijete prignječilo prstiće vrijedi isto pravilo kao i kod kvrga i podljeva od udaraca: hladiti, hladiti, hladiti. Tako ćete smanjiti oteklinu i bol. Pritom neka dijete drži ruku u zraku iznad razine srca jer će tako manje krvi stizati do prstića i napravit će se manja oteklina ili podljev. Prignječen prstić treba i narednih sati svako toliko ponovno hladiti.

Kada poći liječniku?

Mala prignječenja su bezopasna, no ako je došlo do prijeloma tada bi trebalo odmah poći liječniku na pregled. Ako vidite da djetetov prstić ima neprirodnu formu ili je oteknuće jako veliko, dijete mora ići liječniku.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije