Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 ključnih činjenica bez kojih zbrajanje kalorija nema smisla

Studije pokazuju da fitness trackeri ne zbrajaju uvijek točno kalorije, da teretane možda nisu najbolje mjesto za njihovo sagorijevanje te da ostajanje dokasna na poslu (i manjak sna nakon toga) može više podebljati vaš trbuh nego ...

Krafna od 300 kcal nije isto što i 300 kcal vrijedna količina pilećih bataka. No to ste znali, zar ne? Krafne naglo podižu razinu šećera u krvi pa ste poslije još gladniji, dok je piletina puna bjelančevina koje izgrađuju mišiće i produljuju sitost.

Ipak, razgovori o prehrani rijetko zalaze dublje od samih kalorija. Kalorijska se vrijednost otiskuje na pakiranjima hrane, a u SAD-u navodi i na menijima u restoranima. Kalorije se broje aplikacijama za smartfone i blinkaju na fitness uređajima. One  su kao Kardashiani prehrane – zbunjujuće i precijenjene, ali potpuno neizbježne. I svaki put kad ih vidite, vjerojatno vam se podmeću dezinformacije.

Uzmite, na primjer, etikete s prehrambenom vrijednošću: kad je riječ o kalorijama, one mogu zavaravati. Zašto? Jer predmnijevaju da su sve kalorije jednake. A vaš organizam drukčije barata kalorijama iz različitih izvora. Što se pak tiče vježbanja i životnog stila, studije pokazuju da fitness trackeri ne zbrajaju uvijek točno kalorije, da teretane možda nisu najbolje mjesto za njihovo sagorijevanje te da ostajanje dokasna na poslu (i manjak sna nakon toga) može više podebljati vaš trbuh nego novčanik. Kladimo se da postoji najmanje 6 stvari koje ne znate o kalorijama – vrijeme je da matematika mršavljenja postane lakša.

  • 1/ Vaš fitness tracker ima problema sa zbrajanjem

Na Državnom sveučilištu Iowe 2014. 60 ispitanika dobilo je 1 od 8 različitih fitness trackera te vježbalo 60 min. Nakon toga uspoređeni su podaci svakog uređaja o ukupnoj potrošnji kisika – to je mjera kalorijske potrošnje kojoj se vjeruje. Svaki testirani uređaj griješio je 9 do 23 posto.

Close up capturing a section of weighing scales with a healthy eating concept,, Image: 120877874, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

MJERITE TELEFONOM Na Sveučilištu Pennsylvanije zaključili su da aplikacije za mobitele manje variraju u točnosti nego nosivi uređaji kad broje korake, na temelju čega većina procjenjuje potrošene kalorije.

  • 2/ “Prehrambene činjenice” na ambalaži daleko su od točnih

Podaci o kalorijama na hrani temelje se na 100 godina staroj formuli te mogu griješiti čak 25 posto, upozorava dr. Rachel Carmody s Harvarda. Stvarna kalorijska vrijednost može biti niža od navedene, zahvaljujući termičkom efektu (tj. koliko je energije potrebno za probavu). Koliko niža, ovisi o vašem organizmu.

JEDITE VIŠE BJELANČEVINA Meso i povrće podižu metabolizam isporučujući 20 do 30 posto manje kalorija nego lakše probavljivi jednostavni ugljikohidrati (poput tjestenine i sladoleda) pa potonje ograničite na manje od 10 posto ukupnoga kalorijskog unosa.

  • 3/ Antibiotici mogu napuhati kalorijski unos

Ne govorimo o onima koje vam prepisuje liječnik, nego onima koje vam prodaje mesar. Preliminarna istraživanja govore da antibiotici koji se daju životinjama u mesnoj industriji mogu poremetiti ravnotežu bakterija u probavnom sustavu tetošeći mikrobiom koji je efikasniji u izvlačenju kalorija iz hrane i njihovu guranju u vaše tijelo, kaže dr. Carmody.

JEDITE ORGANSKO Uz konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i ribe bez antibiotika, jedite povrće i cjelovite žitarice. “Prehrana bogata vlaknima hrani mikrobe koji nisu toliko učinkoviti u izvlačenju energije”, kaže dr. Carmody. Pokušavate li smršavjeti, to je dobra stvar.

  • 4/ Prerađivanje hrane oslobađa više kalorija

Već znate da su kupovni keksi kalorijska noćna mora. Ali bilo kakvo prerađivanje – uključujući mljevenje, pretvaranje u sok i kuhanje – razgrađuje hranu probijanjem staničnih stijenki te smanjuje energiju potrebnu za probavu. “Ne samo da prerada olakšava izvlačenje kalorija iz hrane nego se i manje kalorija potroši”, kaže dr. Carmody. Rezultat: više kalorija ulazi u organizam i ostaje ondje.

JEDITE CJELOVITU HRANU Usredotočite se na hranu od jednog sastojka, kao što su voće, povrće i riba. Amerikanci čak 75 posto kalorija dobivaju od umjereno ili jako prerađene hrane, a samo 23 posto od cjelovitih ili minimalno obrađenih namirnica. Nemojte se ugledati na njih.

Nastavak teme čitajte na sljedećoj poveznici.

Tekst:

Najnovije