Rajčice

Rajčice imaju posebno jake stanične opne i zbog njih je tijelu jako teško razgraditi ih i iz stanica izvući antioksidant likopen. Kad se rajčica kuha, stanične opne se raspadnu i likopen je slobodan za apsorpciju.

Bundeva

U bundevi ima mnogo beta-karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Taj antioksidant se lakše usvaja u tijelo ako je bundeva kuhana. Ako želite maskimalno iskoristiti bundevu i jesti ukusno napravite od nje gustu juhu ili curry umak. Važno je svakako da u jelo dodate maslac ili ulje jer se ovaj vitamin mora otopiti u masnoći kako bi ga tijelo usvojilo. Super ideja za popečke od bundeve...

Šparoge

Ove duguljaste biljke sadrže puno vitamina A, C i E  kao i folnu kiselinu. Kao i rajčica i šparoga ima čvrste stanične opne pa su vitamini iz nje najdostupniji kad se šparoge barem kratko propirjaju. Zanimljive recepte sa šparogama pronađite OVDJE.

5-namirnica-koje-su-zdravije-kad-se-skuhaju
, Image: 295712737, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful; Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Cultura RF

Špinat

Špinat je jako zdrav i, mada se na taj način još uvijek ne jede često, ukusan je i kao salata. No, ako želite iskoristiti željezo i vitamin B koji se nalaze u njemu, najbolje je kratko ga prokuhati ili obariti. Mudro je to napraviti i kod pripreme smoothiea. Smije li se špinat zagrijavati pročitajte OVDJE.

Mrkve

Kao i bundeva, mrkve su poznate po beta-karotenu kojem se pripisuju blagotvorna djelovanja na zdravlje očiju i kože. Stoga je zaista korisno ovu namirnicu prethodno termički obraditi kako bi tijelo moglo iskoristiti beta-karoten. Naravno da nije loše pojesti i svježu mrkvicu, posebice ako je naribamo na salatu i začinim uljem, no dobro je povremeno pojesti i kuhanu mrkvu.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia