Jedan od odgovora dali su znanstvenici sa Friedrich-Alexander sa Univerziteta Erlangen (FAU) još 2015. godine. Njihova studija otkrila je da je odnos ugljikohidrata i masnoća 50/35 presudan faktor za večernje napadaje grickanja pred televizorom. Par iz pakla zavodi nas na prejedanje kojem se ne vidi kraja. Naime, ako je hrana imala upravo taj omjer, testne životinje jele su tri puta veće količine no inače.

Tako smo programirani

Jedno od objašnjenja je to da ugljikohidrati tijelu brzo daju energiju, a masnoće obogaćuju okus te donose energiju koja se može uskladištiti za kasnije. Takav omjer ugljikohidrata i masnoća najučinkovitiji je način dolaska do energije za naš organizam pa ga je evolucija kao takvog i prepoznala te nas programirala da takvim namirnicama dajemo prednost. Kad ih jedemo, upravo ovaj omjer vrlo učinkovito aktivira naš centar za ugodu u mozgu i tjera nas da jedemo još kako bismo tu ugodu osjećali što dulje.

Deblji ljudi osjećaju veću ugodu

Zanimljivo je da su znanstvenici studijom došli do još jednog iznenađujućeg zaključaka. Pokazalo se da što je čovjek deblji, to mu se centar za ugodu jače aktivira kad gricka ove namirnice. Čini se tako da je debljim ljudima, nažalost, još teže prestati jesti, nego onim mršavijima.

Alternativa Jest da ovaj čips ima samo hrskavost u usporedbi s pravim čipsom i da nema niti  masti niti ugljikohidrata koji bi nas naveli da ga jedemo bez prestanka, no može biti neka vrsta zdrave alternative. Za sve one koji žele hrskati i jesti zdravo tu je primjerice čips od jabuke:

Kako pripremiti čips od jabuke: Jabuke operite, izdubite im koštice pa ih narežite na tanke ploške. Posložite ih na papir za pečenje i sušite u pećnici na 100°C sve dok se ne posuše i postanu hrskave.

zasto-je-cipi-cips-tako-ukusan-jedemo-ga-sve-dok-ga-ima
Apple chips on baking parchment paper, Image: 181159559, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Digifoodstock

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia