Posegnuti za konzervom najlakše je kad trebamo brzo rješenje. No koliko je takvo voće zdravo? Nutricionistica Manuela Marin iz Berlina za t-online.de objašnjava:“Voće iz konzerve je alternativa svježem voću. No, ono ga ne može zamijeniti, svakako ne na duži vremenski period ili trajno. Zgodno je uzeti ga kad su određene vrste voća nedostupne, primjerice višnje ili breskve u sred zime. Kad poželimo takvo vansezonsko voće, tada je to prihvatljivo rješenje.“
Pripazite na količine šećera
No, stručnjakinja ipak savjetuje da se pripazi na sadržaj šećera u takvom voću. Upravo u kompotima ima jako puno šećera pa je bolje uvijek potražiti ona pakiranja s manje šećera ili samo s prirodnim šećerom iz voća. Također, konzerviranje voća uvijek podrazumijeva gubitak vitamina i minerala. „Procesi konzerviranja su danas toliko poboljšani da su gubici nutritivnih vrijednosti bitno smanjeni, no oni se nikad neće moći potpuno izbjeći. To je cijena za to da određeno voće ipak možemo pojesti kad nije njegova sezona.“, kaže Marin. Bobičasto voće se, međutim, često posprema zamrzavanjem što je još bolja metoda konzerviranja jer su tehnike zamrzavanja danas vrlo brze tako da se vitamini još bolje zadrže u takvom voću, a nemaju dodanog šećera. Njega je zgodno izmiksati u smoothie ili sok ili pak otopljeno pomiješati s jogurtom.
Treba li sok kompota ocijediti i voće isprati?
Jedite sezonsko i regionalno voće
Tekst: t-online.de
Foto: Profimedia
20 stvari koje bi djeca trebala isprobati do 10. godine
Kreću upisi u zagrebačke gradske vrtiće, a evo što roditelji moraju znati
Princ Archie proslavio šesti rođendan: Slavni par s njim je preživio strašan incident, a ovako su ga opisali
'Ako lažeš, narast će ti nos': 7 bijelih laži kojima roditelji mogu natjerati djecu da se lijepo ponašaju
Kirurg iz KB Dubrava: Liječenje rascjepa usne i nepca zahtijeva nekoliko kirurških zahvata