Tjestenina i umak spremljeni u jednom loncu istovremeno? Zvuči prejednostavno da bi bila istina, ali vrijedi pokušati jer uprljat ćete manje posuđa i uštedjeti na vremenu. Brz, a zdrav obrok bit će na vašem stolu za petnaest minuta.

Pritom se ne radi o varivima ili juhama s tjesteninom, kao što se možda na prvi pogled čini. Riječ je ustvari o tjestenini s raznim povrćem koja se jede vilicom i koja kuhajući se u sokovima od povrća upija predivne arome. Ma odlično, zar ne? Donosimo tri recepta koje možete isprobati:

Fusilli s kukuruzom, grahom, paprikom, rajčicama i tikvicom

Sastojci za 2 osobe: 1 crvena i 1 žuta paprika, ½ tikvice, 1 luk, 250 g fusilla, 1 konzerva nasjeckanih pelata, 2 žlice maslinova ulja, po ½ žličice korijandera, kima, timijana i origana, 1 žlica slatke mljevene paprike, 1 žličica curryja, sol, papar, mljeveni čili, 1 konzerva kukuruza, 600 ml povrtne juhe, 1 konzerva graha

Ovako se priprema: 1. Papriku narežite na široke trake, tikvice i luk narežite na veće kocke. 2. Tjesteninu te sve pripremljeno povrće stavite u jednu posudu. 3.Dodajte u posudu rajčice, maslinovo ulje, začine, kukuruz i povrtni temeljac. Promiješajte i zakuhajte. Pokrijte posudu poklopcem te na laganoj vatri kuhajte 10 do 15 minuta odnosno dok tjestenina ne omekša. Povremeno promiješajte. 4. Kratko prije kraja dodajte grah. Tjesteninu Poslužite u dubokom tanjuru.

one-pot-pasta-sve-skuhano-u-jednom-loncu-za-deset-minuta
girl eats Italian pasta with tomato, meat. Close-up spaghetti Bolognese wind it around a fork with a spoon. Parmesan cheese., Image: 334715887, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Špageti s tikvicama, šampinjonima, graškom i vrhnjem

Sastojci za 2 osobe: 1 tikvica, 1 režanj češnjaka, 250 g šampinjona, ½ vezice timijana, 250 g integralnih špageta, 80 g zamrznutog graška, 550 ml vode, sol, papar, 50 g creme fraiche (kiselog vrhnja), parmezan prema ukusu

Ovako se priprema: 1. Tikvicu narežite po dužini na četvrtine. Oljušteni režanj češnjaka i šampinjone narežite na ploške. Otrgajte listiće timijana. 2. Špagete te sve pripremljeno povrće stavite u jednu posudu. Dodajte vodu pa posolite i popaprite. Kuhajte na laganoj vatri 8 do 12 minuta dok špageti ne budu al dente. Pritom svako toliko promiješajte kako se sastojci ne bi primili za dno posude. Dodajte creme fraiche i parmezan te poslužite u dubokim tanjurima.

Linguini  sa šampinjonima, lukom, brokulom, graškom i sirom

Sastojci za 2 osobe: 1 luk, 100 g šampinjona, 2 režnja češnjaka, 250 g linguini tjestenine, ½ veće brokule, sol, papar, mljevena paprika, 600 ml vode, 150 g zamrznutog graška, 220 ml vrhnja, 1 žlica limunove korice, sok ½ limuna, tvrdi sir za ribanje (ribanac), vlasac, peršin, parmezan po ukusu

Ovako se priprema: 1. Luk i šampinjone narežite na ploške, režanj češnjaka oljuštite i nasjeckajte na sitno. Linguine, pripremljeno povrće luk, šampinjone, češnjak, brokulu te sol, papar i mljevenu papriku stavite u posudu te zalijte vodom. 3. Uz povremeno miješanje kuhajte 8 do 12 minuta. Zatim dodajte grašak i kratko ga kuhajte. Po potrebi ocijedite višak vode pa dodajte vrhnje i dobro promiješajte. Zatim pospite limunovom koricom, pokapajte sokom te naribajte tvrdi sir.  4. Tijesto poslužite u dubokim tanjurima, ukrasite ga nasjeckanim vlascem i peršinom te po ukusu pospite parmezanom.

Više o tome kako skuhati jelo na ovaj način, pogledajte u ovom videu:

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Video: Youtube.com