ŠTO PRIPREMITI DJECI ZA DORUČAK, RUČAK I VEČERU? Chef Mario Mihelj donosi recepte za zdrave i ukusne dječje obroke

Doznajte kako uklopiti zdrave navike u svoje užurbane, dnevne rasporede i isprobajte ove jednostavne recepte pune vitamina

Inkubator Motivator 3 recepta chefa Marija Mihelja za brz i zdrav doručak, ručak i večeru djeci

Pravilna prehrana, svakodnevna tjelesna aktivnost te san i odmor važan su segment zdravlja djece. Na njih je naglasak ponovno stavljen povodom zatvaranja ovogodišnje edukativne inicijative Inkubator Motivator, suradnje projekta Vrtim Zdravi Film te javnozdravstvenog programa PETICA – igrom do zdravlja, koja potiče usvajanje novih navika i promjenu životnog stila cijele obitelji nabolje. Tom prilikom posebno je istaknuta važnost zdrave prehrane i pripreme uravnoteženih obroka prema smjernicama Tanjura pravilne prehrane. Riječ je o vodiču za planiranje dobro balansiranih obroka i alatu za održavanje pravilne prehrane i zdravog načina života koji su osmislili stručnjaci s Harvarda. Tog se vodiča držao i chef Mario Mihelj koji je s roditeljima i djecom pripremao zdrave i ukusne obroke, a u nastavku donosimo njegove recepte za doručak, ručak i večeru.

Inkubator Motivator  Chef Mario Mihelj s jednim od ambasadora ovogodišnje kampanje Inkubator Motivar, Edinom Mehmedovićem


DORUČAK (SLATKI)  - Chia puding s kokosovim mlijekom, agava sirupom, mangom i drobljenim prženim lješnjacima

Inkubator Motivator 

Sastojci: 

  • 400 g chia sjemenki
  • 2 l kokosovog mlijeka
  • 0,1 l agava sirupa
  • 5 kom zrelog manga
  • 200 g lješnjaka

Priprema:
Suhe chia sjemenke zaliti kokosovim mlijekom i dodati malo agava sirupa. Sjemenke ostaviti da popiju svu tekućinu i postanu mekane. Svako malo potrebno je malo promiješati smjesu. Oguliti mango na kockice i lagano ga prokuhati s malo agavinog sirupa. Pržene lješnjake sitno nasjeckati. U zdjelicu ili čašu puniti prvo gotovi puding, na njega staviti mango i naposljetku lješnjake.

RUČAK (MESNI) - Lagano pečena pileća prsa s jasmin rižom, brokulom iz woka i kremom od indijskog oraha, bosiljka i limuna

Inkubator Motivator 

Sastojci:

  • 1,5 kg pilećih prsa
  • 2 kg brokule
  • 500 g jasmin riže
  • 300 g listova bosiljka
  • 300 g indijskih oraha
  • 3 g soli
  • 3 g papra
  • 2 kom limuna
  • 20 g timijana
  • 0,1 l maslinovog ulja

Priprema:
U toploj vodi namočiti indijske orahe da se napuhnu i omekšaju. Rižu pripremiti tako da se u lonac stavi malo ulja, a riža se kratko pirja. Zaliti rižu s 600 ml vrele slane vode, kuhati poklopljeno na laganoj vatri 11 minuta. Ostaviti sa strane još pet minuta i promiješati. Pileća prsa marinirati u soli, papru, s timijanom i limunovom koricom te peći na grill tavi. Brokulu blanširati u vreloj slanoj vodi, a potom ju je potrebno što prije staviti na hlađenje u ledenu vodu, što pomaže prije zadržavanju zelene boje. U blender staviti indijski orah, list bosiljka, maslinovo ulje, limun, sol i papar te sve blendati dok se ne postigne željena tekstura.

VEČERA (VEGE) -  Popečci od tikvica i krumpira prženi na kokosovoj masti s jogurt-avokado umakom

Inkubator Motivator 

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 500 g krumpira
  • 2 kom jaja
  • 100 g grana padano sira
  • 200 g avokada
  • 200 g grčkog jogurta
  • 0,1 l maslinovog ulja
  • 100 g panko krušnih mrvica
  • 300 g kokosove masti
  • 3 g soli
  • 3 g papra
  • 10 g kopra
  • 2 kom limuna

Priprema:
Naribati tikvice i krumpir te ih posoliti i pustiti da odstoje. Zatim ih ocijediti od viška vode. U tu smjesu dodati jaja i ribani grana padano sir, sol, papar, limunovu koricu i sitno sjeckani kopar. Od smjese formirati polpete i panirati ih u panko mrvicama. U tavi rastopiti kokosovu mast, zagrijati je i lagano popržiti popečke. Od avokada, grčkog jogurta, limunovog soka i maslinovoga ulja u blenderu napraviti kremu. Začiniti po potrebi solju i paprom.