Sastojci za 30 keksića
- 1 šalica rižina brašna
- ½ šalice brašna od tapioke
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 žličice mješavine začina za speculaas
- ½ šalice tamnog smeđeg šećera (muscovado)
- 6 žlica hladnoprešanog ulja (suncokretovo, maslinovo, kokosovo...)
- 5 žlica bademova (ili drugog biljnog) mlijeka
mješavina začina
- 1 žličica mljevenog cimeta
- ½ žličice mljevenog đumbira
- ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- po navršak noža mljevenih klinčića i bijelog papra
Priprema:
Najprije pomiješajte začine, a zatim im dodajte obje vrste brašna, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte. U drugoj zdjeli 5 minuta miksajte ulje sa šećerom kako biste dobili laganu pjenastu mješavinu. Umiješajte polovinu suhih sastojaka i mlijeko, a zatim dodajte ostatak brašna. Miješajte nekoliko minuta da dobijete glatko lagano tijesto. Posudu pokrijte pa je ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata, a najbolje preko noći kako bi se proželi okusi.
Prije pečenja pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva te veliki lim obložite papirom za pečenje. Kalupe za speculaase lagano pospite rižinim brašnom pa u njih čvrsto utisnite tijesto, a zatim po njemu lagano prijeđite valjkom za tijesto. Odrežite višak tijesta s rubova kalupa pa iz njih vrhovima prstiju izvadite kekse i stavite ih na lim za pečenje. Ako nemate kalupe, tijesto razvaljajte i izrežite običnim kalupićima. Temperaturu pećnice smanjite na 180 stupnjeva pa kekse pecite 15 minuta. Pečene kekse ostavite da se 10 minuta hlade na limu za pečenje, a zatim ih prebacite na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade.
Tekst: Patricia Lucija Tomasović
Izvor:sensaklub.hr
Morate isprobati ovaj trik za ukrašavanje pisanica: Alat već imate, a spriječit ćete nered
Tina Biloglav otkrila kako kćeri čuvaju uspomenu na oca: 'Spomenu ga svaku večer prije spavanja'
'Neuredna divlja mala stvorenja': Mama videom pokazala kako izgleda odgoj dječaka
Djeca koja su najveći buntovnici po horoskopu
Nevena Rendeli pokazala prekrasnu obiteljsku tradiciju: Četvrta generacija na upisu u istu školu