Sastojci za tijesto:

  • 42 g svježeg kvasca
  • 100 g šećera u prahu
  • 500 g glatkog brašna
  • cca 250 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • 100 g marcipana
  • 2 jaja
  • 80 g maslaca

Sastojci za ukras:

  • 3 jabuke
  • 3 kruške
  • limunov sok
  • 400 g grožđa
  • 3-4 žlice šećera u prahu
  • cca 150 g marmelade od šipka ili marelice
  • 50 g amarettini keksa

Priprema:

  1. Pomiješajte kvasac, 1 žličicu šećera, žlicu brašna, malo mlakog mlijeka i pustite da se sve diže.
  2. Izmiksajte ostatak brašna sa šećerom, solju, naribanim marcipanom, jajima, kvascem, rastopljenim maslacem i ostatkom mlijeka.
  3. Zamijesite tijesto i pustite da odstoji. Operite jabuke i kruške, uklonite im jezgre, izrežite na kriške i poprskajte limunovim sokom.
  4. Tanko razvaljajte tijesto na veličinu pravokutnog lima koji ste obložili papirom za pečenje. Pokrijte ga kriškama jabuka i krušaka.
  5. Dodajte zatim bobice grožđa i pospite sve šećerom u prahu. Pecite kolač na 180 °C oko 40 minuta. Zagrijte pekmez i procijedite kroz cjedilo.
  6. Kada se kolač ispeče, premažite voće vrućom marmeladom. Pospite kolač amarettima i pustite da se ohladi.

Izvor:kuhaj.story.hr

Foto: Profimedia