Kao i svaki kruh, pinca treba vremena i strpljenja, da se tijesto digne i onda još malo strpljenja da ju ne popapamo dok je vruća. Najslađe je kuhati s ljudima oko sebe. Svatko ima svoj zadatak poput rezanja luka ili miješanja umaka. Uz zabavu i smijeh, luk je ipak boje nasjeckan a umak bolje promiješan.

Pinca nije nimalo drugačija, želi biti u toplom okruženju da naraste u jedan mekani, slatki kruh.

Pinca

Sastojci

  • 350 g glatkog brašna
  • 150g oštrog brašna
  • 150 g maslaca
  • 1 pakiranje svježeg kvasca
  • 1 naranča (korica pola naranče)
  • 1 limun (korica pola limuna)
  • 125 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice rakije od ruže (od višnje ili slično)
  • 125 g šećera
  • 2 žutanjka

Premaz

  • 1 žutanjak
  • 2-3 žlice šećera za posipanje (krupni je najpoželjniji)
Pinca

Priprema

Razmutite kvasac s toplim (ne vrućim) mlijekom, žlicom šećera i 1-2 žlice brašna. Kao i za svaki kruh pričekajte da se smjesa zapjeni. Za to vrijeme u drugoj posudi prosijte brašno i odvojite 3-4 žlice u šalicu sa strane. Odvojeno brašno će vam trebati poslije za mijesiti tijesto.

Dodajte kvasac i ostale sastojke u posudu s brašnom i mijesite rukom ili mikserom s nastavkom za tijesto. Tijesto će se početi odvajati od posude i formirati u kuglu. Tada znate da je spremno i možete ga staviti na toplo da se diže. Kada se tijesto diglo, premijesite ga i oblikujte dvije-tri veće loptice. Prekrijte ih prozirnom folijom i opet stavite na toplo da se tijesto diže. Prije stavljanja u pećnicu, zarežite pince škarama, premažite razmućenim žutanjkom i posipajte šećerom.

Stavite pince u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C oko 45-50 minuta.

Pinca

Recept i fotografije: preuzeti s bloga kulinarske entuzijastice Anamarije Ledić: https://ohfudge.wordpress.com/