Sada dolazi vrijeme kada se stvarno možete razbacati sa svim ukrasima i napraviti najveseliji muffin na svijetu. Isto tako možete malo razboritije koristiti šljokice i mrvice i napraviti malo decentniji i glamurozniji… najbitnije je da je to VAŠ muffin / cupcake.

Postoji više osnovnih krema za ukrašavanje. Kod nas su to najčešće na bazi slatkog vrhnja, amerikanci ipak više vole maslac. Tako oni imaju bazu sa maslacem, kremastim sirom i maslacem, i sa kikiriki maslacem.

Ova najjednostavnija krema radi se s maslacem.

Sastojci za oh fudge cupcake kremu

  • 250 g maslaca
  • 175 g šećera u prahu
  • žličica ekstrakta od vanilije
  • 10 kapljica boje za kolače

Pjenasto izmiksajte omekšali maslac na sobnoj temperaturi, i postepeno dodajte šećer. Miksajući pratite izgled kreme pazeći na njezinu teksturu i sjaj. Kada dodate cijeli šećer, možete ukapati vaniliju. Slobodno dodajte vaniliju iz mahune ako vam odgovara da krema ima crne točkice. Samo pazite na omjer mokrih i suhih sastojaka, da vam krema ne ispadne previše kruta za ukrašavanje.

Nakon što ste pomiješali sve osim boje za kolače, podijelite kremu na dva dijela ukoliko biste htjeli dvije različite boje. Količina kreme je dovoljna za 12 muffina normalne veličine (s uključenom količinom kreme za pogreške ili vježbanje). Dodajte kapljice po uputstvu na pakiranju za boje. U svaku posudu ukapajte kapljice i dobro promiješajte. Ako vam je boja preslaba dodajte još, ali naravno i ovdje pazite na teksturu.

sareni-cupcake-ovi

Omjer sastojaka je za hladne dane, kada se maslac ne topi i duže stoji. Kada je toplije, potrebnije vam je puno više šećera u prahu da postignete jednaki efekt. Tada će vam trebati i do pola kilograma šećera u prahu. Zato uvijek dodajte malo po malo miksajući kako bi bili sigurni da vas trenutačna temperatura neće omesti u vašem trudu i ukrašavanju.

Ekstrakt vanilije slobodno zamijenite okusom koji se vama više sviđa, i koji je prilagođeniji temi i okusu vaših muffina. Ovu kremu također slobodno koristite za ukrašavanje drugih vrsta kolača, poput torti ili kuglofa ili možda čak i palačinki.

Kada ste ohladili kremu u hladnjaku (cca 20 min), napunite dresir vrečicu sa kremom i ukrašavajte sa svim nastavcima koje posjedujete u smjerovima koji su vama najdraži. Igra je krenula i vježbanje počinje…

sareni-cupcake-ovi

Sa strane na ravnoj podlozi napravite par poteza za koje ste se odlučili da će krasiti vaš kolač. Možete raditi spirale, zvrkiće, ili pak klasične ružice i listiće. Kada ste završili s vježbom slobodno tu kremu vratite natrag u dresir vrečicu jer i nju možete iskoristiti. Prstom jedne ruke usmjeravajte vrh dresir vrećice a drugom rukom čvrsto i sugurno držite zavrnuti kraj dresir vrećice. Lagano stiščite da vam ne izleti previše kreme na jedan dio kolača. U jednakom ritmu prtišćite kraj vrećice, nikada vrh.

Za lijepe vrhove na kraju vašeg poteza, dresir vrečicu brzo dignite s kolača tako da se vrh lijepo uspravno stigne formirati. Kada ste gotovi s ukrašavanjem, brzo i samouvjereno podignite vrh vrećice da spriječite neželjene rezultate.

Krema je na kolaču i ako mislite da je tu kraj, varate se jer postoji još tonu raznih načina da ukrasite svoj crtež. Postoje perlice, mrvice, prah i boja u raznim nijansama s kojima možete posipati, poslagati ili obojati naknadno. Neke ukrase možete naći u lokalnim supermarketima, ali i preko web stranica. Neke možete i sami doma izraditi. Idejama nikada kraja!

sareni-cupcake-ovi

Recept i fotografije: preuzeti s bloga kulinarske entuzijastice Anamarije Ledić: https://ohfudge.wordpress.com/