Sastojci

  • 2 glavice luka
  • malo ulja
  • lungić (svinjetina)
  • začinska crvena paprika
  • začini: sol, vegeta, papar
  • brašno
  • riža
  • svježi krastavci  

Priprema

Glavicu luka sitno nasjeckajte i pržite na ulju dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Komad svinjetine (lungić) narežite na komadiće željene veličine i stavite ga na prethodno poprženi luk. Dodajte crvenu začinsku papriku po želji i tako meso dinstajte 3-5 min.Nakon kratkog dinstanja sve zalijte s vodom i dalje dinstajte oko 2 h, uz postepeno dolijevanje vode. Dok meso omekša, dodajte začine u željenim količinama: sol, vegetu i papar. Malo brašna razmutite u pola čaše vode i preko cjedila ulijte u zdjelu s mesom. Kušajte umak i prema potrebi dodajte još začina.
lungic-s-rizom-i-salatom-od-krastavaca
Skuhajte rižu koju ćete poslužiti uz meso. U vrelu slanu vodu stavite rižu (ja stavljam 5-6 šaka otprilike, to je neka moja mjera) i kuhajte ju 15 minuta, tj. dok ne omekša. Kuhanu rižu isperite pod mlazom vode i stavite ju na sitno nasjeckani poprženi luk. Dodajte sol i vegetu i riža je gotova. Uz ovo jelo ja sam poslužila salatu od svježih krastavaca koje najprije ogulimo i zatim naribamo. Krastavce posolimo te ostavimo da malo odstoje i da sami ispuste dio vode. Nakon što su malo odstajali iz njih istisnemo preostalu vodu pa ih začinimo prema želji. Mogu se dodati luk, ulje, papar ili neki drugi začini i namirnice koje volite. Može se dodati i malo svježe paprike ili paradajza. Također, umjesto riže uz lungić možete poslužiti i pire krumpir.
lungic-s-rizom-i-salatom-od-krastavaca

Preuzeto sa stranice: http://happinessishomemade95.blogspot.com/

Recepte osmislila, pripremila i fotografirala: autorica bloga Hapiness is homemade, Emina Bistrović