Sastojci (5 osoba):

* 80 g griza

* 700 ml mlijeka

* 1 štapić cimeta

* Vanilin šećer, 1 vrećica

* Bourbon vanilin šećer, 1 vrećica

* 50 g meda

* 300 ml vrhnja za šlag

* 2 bjelanjka

Priprema:

Mlijeko kuhati s cimetom, šećerom, vanilin šećerom i bourbon šećerom. Nakon što smjesa zavrije, ostaviti da se ohladi te da se prožmu okusi. Zatim ponovno kuhati sve sastojke te postepeno umiješati griz na laganoj vatri, 4-5 minuta, uz konstantno miješanje. Kada je griz skuhan, hladiti smjesu uz postepeno miješanje do sobne temperature. Zatim istući bjelanjke u snijeg uz dodatak malo soli, te istući slatko vrhnje u šlag. Pomiješati snijeg i šlag te ih rahlo umiješati u griz.

Preljev od svježih jagoda

Sastojci:

* 250 g svježih jagoda

* 2 dl narančinog soka

* 50 g šećera

Priprema:

Šećer karamelizirati i podliti s narančinim sokom. Kada karamel otpusti dodati prethodno oprane i narezane jagode. U posudu staviti ¾ jagoda i kuhati 1-2 minute. ¼ jagoda usitniti sa štapnim mikserom, pomiješati s ostalim skuhanim komadima jagoda i preliti preko griza.

Zdravi doručak za djecu i odrasle

Ovaj ukusan doručak pripremljen je u sklopu Zdravog doručka, događanja čiji cilj je bio pokazati djeci i roditeljima kako od jednostavnih namirnica pripremiti zdrav i ukusan doručak za djecu i odrasle. Zdravi doručak organiziran je u osnovnim školama uključenim u program PETICA - igrom do zdravlja koji se bavi prevencijom pretilosti kod djece školske dobi.

Za izradu kreativnih recepata te pripremanje zdravog doručka bio je zadužen chef Mario Čepek koji je u pripremi jela koristio standardne namirnice koje se nalaze u svakom kućanstvu i zdrave sezonske delikatese. Evo što o receptima kaže Mario Čepek:

“Ideja vodilja bila mi je kako motivirati djecu da pojedu nešto zeleno, a da je istovremeno i ukusno. Smatram da ih treba suočiti s takvim namirnicama. U našem slučaju, na Zdravom doručku to je bila rikola u pilećem club sendviču. Zanimljivo je gledati njihove reakcije – prvo ne žele niti čuti za to, a kada probaju, vraćaju se po još. Ugodno sam iznenađen velikim odazivom i pozdravljam ovu "zdravu" inicijativu jer ima za cilj djeci, ali prije svega roditeljima ukazati na važnost kuhanog obroka. Pripremanje ukusnog i uravnoteženog obroka ne mora biti zahtjevno,a tu smo tvrdnju potkrijepili i jednostavnim receptima koje smo podijelili svim roditeljima.”

Tekst i foto: Zdravi doručak