Otako su ljetne temperature jako narasle, svi stalno tražimo neko osvježenje. I dok je sretnicima koji žive na moru to uvijek moguće odlaskom na plažu, svi ostali uvijek mogu posegnuti za sladoledom. Najbolji je dakako onaj koji napravite sami kod kuće. Donosimo vam recept za jedan, koji će zasigurno oduševiti nepca i velikih i malenih. 

Sastojci

• 4 žumanca
• 100 g šećera (količinu po želji možete smanjiti, zamijeniti zdravijom verzijom ili pak u potpunosti izbaciti)
• ½ šalice sirovog kakaa
• 250 ml mlijeka
• 250 ml slatkog vrhnja
• 100 g čokolade, narezane

Priprema

U posudu stavite žumanca, šećer i prosijani kakao. Miješajte na pari dok smjesa ne postane pjenasta. Za to vrijeme u drugom loncu jako zagrijte mlijeko i vrhnje pazeći da ne zavriju. Postupno ih, uz miješanje, ulijte u smjesu od jaja. Nastavite kuhati na pari miješajući drvenom kuhačom i pazeći da smjesa ne zakipi, oko 15 minuta, odnosno dok se smjesa ne zgusne. Ako imate kuhinjski termometar, smjesa mora dosegnuti temperaturu od 80 Celzijevih stupnjeva. Maknite s vatre, posudu poklopite te ostavite u hladnjaku dok se potpuno ne ohladi, oko tri sata. Potom umiješajte narezanu čokoladu. Smjesu ulijte u plitku posudu te ostavite u zamrzivaču dva sata; preporučljivo je da je za to vrijeme promiješate svakih pola sata da se spriječi nastanak kristala, no ako nemate vremena za ‘dežuranje’, promiješajte samo nakon 2 sata zamrzavanja. Zatim sladoled vratite u zamrzivač na još jedan sat te nakon toga dobro izmiksajte kako bi bio kremast te do posluživanja držite u zamrzivaču.

Uslast!

Tekst: Dunja Ladić 
Foto: Shutterstock