Vjerujemo da ste prije svakog rođendana svog djeteta guglali torte koje bi mu mogli napraviti ili pak gdje ju kupiti. Ovo drugo uglavnom je najjednostavnija, no ne uvijek i cjenovno prihvatljiva varijanta, a morate priznati da i nema ničeg boljeg od homemade slastica. Još ako vam dijete na bilo koji način može pomoći u izradi svoje rođendanske torte, to je tek dobitna kombinacija. Čak i ako ste sigurni da ćete okusom razveseliti ne samo dječja nepca, već i ona roditelja koje pozovete na proslavu, znajte da je tek malo truda potrebno da biste ih sve osvojili i izgledom. Ticino masa najbolji je izbor ako se želite potruditi oko izrade raznih figurica i motiva koje vaše dijete voli, no zbog izuzetno slatkog okusa upravo je to dio koji će nakon kušanja torte ostati na većini tanjura. Osim toga, na ovu za koju vam donosimo recept u nastavku, i nije baš idealna opcija.

Prije nego li doznate o kojoj je torti riječ, neka digne ruku onaj tko ne voli palačinke!

Vjerujemo da se gotovo nitko nije javio, a posebice nitko od vaših malenih. Jer palačinke su (po)slastica koja se najčešće nalazi na meniju obitelji s mališanima. I koja nikome nikada ne može dosaditi!

Za ovu tako običnu, a istodobno posve neobičnu tortu, možete ispeći palačinke na uobičajeni način, a možete u smjesu uz jaja, mlijeko, mineralnu vodu, brašno, vanilin šećer i ekstrakt vanilije dodati i pola žličice praška za pecivo te par kockica maslaca. Nek vam smjesa svakako bude nešto gušća no inače, kako biste dobili malo deblje palačinke, konzistencijom više nalik američkima. Za tortu će vam trebati otprilike deset palačniki, a možete ih staviti i više ako želite da vam bude viša. Najvažnije je da ih prije mazanja kremom pustite da se dobro ohlade.

S izradom kreme pak krenite dan ili čak dva ranije. I ne, nipošto ne odustajte nakon ove rečenice. Zaista, nije tako komplicirano kao što zvuči.

Za početak skuhajte karamel odnosno dulce de leche namaz.

Za njega vam treba: litra punomasnog mlijeka, 50 g maslaca, 200 g šećera, žličica ekstrakta vanilije, pola žličice sode bikarbone i prstohvat soli.

Priprema: Stavite mlijeko da provrije te smanjite vatru i dodajte sve ostale sastojke. Kuhajte dva sata na posve laganoj vatri uz povremeno miješanje, a zadnjih desetak minuta kada se krema počne zgušnjavati, miješajte bez prestanka. Nakon što se namaz ohladi, prelijte ga u staklenku i ostavite u frižideru, najbolje preko noći. (Tijekom kuhanja karamel će tamniti zahvaljujući sodi bikarboni te će na kraju imati pravu boju karamela. S kuhanjem će se smjesa zgušnjavati, no tek nakon hlađenja imat će idealnu gustoću.)

Sutradan u dobivenu karamelu - dulce de leche namaz dodajte 200ml tučenog vrhnja za šlag i 250g mascarponea te ih sjedinite. Ako vam krema ne bude dovoljno čvrsta malo ju izmiksajte ručnim mikserom te mažite na ohlađene palačinke - jedna palačinka pa obilno sloj kreme, pa ponovno palačinka pa sloj kreme. Završite kremom (možete ostaviti malo dulce de leche namaza pa njime premazati najgornju palačinku) koju zatim možete posuti mljevenim orašidima po ukusu, ali i ukrasiti prema djetetovoj želji. Kao što je primjerice ova s figuricama dinosaura i stabala, mljevene pistacije i tostiranih lješnjaka.

Ako ste pak ljubitelj čokolade, tortu možete preliti i čokoladnim ganacheom ili pak nekim omiljenim čokoladnim namazom. I neko omiljeno voće uvijek je sjajna kombinacija. Uslast!

Tekst: J. S.

Foto: Shutterstock, Profimedia