Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdrave palačinke

Sastojci: šalica bio bijelog ili bezglutenskog brašna za kolače, 2 žličice praška za pecivo, prstohvat soli, 1-2 žlice chia sjemenki (ako treba, usitniti za manju djecu), korica jednog neprskanog limuna, šalica maslac-mlijeka (šalica biljnog mlijeka + sok od pola limuna ili žlica jabučnog octa, dobro promiješati i ostaviti 10 minuta da započne proces zgušnjavanja), 2 žlice slada po želji, žličica ekstrakta vanilije, kokosovo ulje

Napravite biljno maslac-mlijeko te pustite da kratko odstoji. U većoj posudi dobro izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, slad, vaniliju, chia sjemenke i naribanu koricu limuna. Sjedinite suhe i mokre sastojke te dobro promiješajte da nema grudica. Smjesa neka odstoji pet minuta. Ulijte kokosovo ulje na tavu za palačinke da se zagrije (na temperaturi srednje jačine). Za svaku palačinku dodajte malo ulja u tavu, a za upijanje viška ulja nakon pečenja koristite kuhinjske ubruse. Na sredinu tave stavite veliku žlicu smjese te pecite dvije do tri minute svaku stranu, odnosno dok se ne pojave mjehurići s obje strane i pecite dok palačinke ne poprime blago zlatnu boju. Uz palačinke servirajte biljni sladoled, šumsko voće, pekmez, biljni namaz od čokolade ili lješnjaka i sl.

Savjet: za manju djecu koja ne konzumiraju citruse, u maslac-mlijeko stavite jabučni ocat. Možete koristiti heljdino ili pirovo brašno - što je brašno lakše, to su i palačinke prozračnije.

Izvor: kuharica i edukacijska knjiga “Zeleni život vege mama”, Ivana Šimić i Iva Janeš

Fotografija: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije