Gljive poput naše kože imaju sposobnost proizvodnje vitamina D kad se osunčaju. Ako imate prilike, gljive prije kuhanja izložite sunčevim zrakama i tako ih učinite još hranjivijima. A za krepku juhicu bit će vam potrebno:
Sastojci:
- 800 g miješanih gljiva
- 200 g luka
- 100 g dimljene svinjske potrbušine (ili slanine)
- 1,5 l povrtnog temeljca
- sol i papar
- 200 g vrhnja
Priprema
1.Gljive obrišite i narežite na komadiće. Luk oljuštite i nasjeckajte. Potrbušinu narežite na kockice. Ulje zagrijte u velikom loncu i u njemu popržite meso dok ne postane hrskavo. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte gljive i dobro ih popržite. Izvadite dio gljiva na stranu za ukrašavanje na kraju.
2.Reducirajte tekućinu koju su pustile gljive. Dodajte juhu, lagano posolite i popaprite te poklopite. Krčkajte oko 30 minuta na srednjoj vatri. Na kraju umiješajte vrhnje, kratko zakuhajte pa izmiksajte štapnim mikserom. Po potrebi začinite solju i paprom.
Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia
Najveći roditeljski strah: Kako se ponašati kad se dijete izgubi u gužvi
Simptomi koji mogu pokazivati ADHD kod djece: Stručnjak objašnjava na što obratiti pažnju
Dnevno spavanje kod bebe: Kako znati da je spremna za novu rutinu i kada treba pričekati?
13 životnih vještina koje dijete treba znati od malih nogu
'Jednostavne' i 'teške' bebe: Zašto su neki mališani mirni i vole društvo, a drugi nervozni i stalno plaču