Gljive poput naše kože imaju sposobnost proizvodnje vitamina D kad se osunčaju. Ako imate prilike, gljive prije kuhanja izložite sunčevim zrakama i tako ih učinite još hranjivijima. A za krepku juhicu bit će vam potrebno:

Sastojci:

  • 800 g miješanih gljiva
  • 200 g luka
  • 100 g dimljene svinjske potrbušine (ili slanine)
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • sol i papar
  • 200 g vrhnja

Priprema

1.Gljive obrišite i narežite na komadiće. Luk oljuštite i nasjeckajte. Potrbušinu narežite na kockice. Ulje zagrijte u velikom loncu i u njemu popržite meso dok ne postane hrskavo. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte gljive i dobro ih popržite. Izvadite dio gljiva na stranu za ukrašavanje na kraju.

2.Reducirajte tekućinu koju su pustile gljive. Dodajte juhu, lagano posolite i popaprite te poklopite. Krčkajte oko 30 minuta na srednjoj vatri. Na kraju umiješajte vrhnje, kratko zakuhajte pa izmiksajte štapnim mikserom. Po potrebi začinite solju i paprom.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia