Gljive poput naše kože imaju sposobnost proizvodnje vitamina D kad se osunčaju. Ako imate prilike, gljive prije kuhanja izložite sunčevim zrakama i tako ih učinite još hranjivijima. A za krepku juhicu bit će vam potrebno:
Sastojci:
- 800 g miješanih gljiva
- 200 g luka
- 100 g dimljene svinjske potrbušine (ili slanine)
- 1,5 l povrtnog temeljca
- sol i papar
- 200 g vrhnja
Priprema
1.Gljive obrišite i narežite na komadiće. Luk oljuštite i nasjeckajte. Potrbušinu narežite na kockice. Ulje zagrijte u velikom loncu i u njemu popržite meso dok ne postane hrskavo. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte gljive i dobro ih popržite. Izvadite dio gljiva na stranu za ukrašavanje na kraju.
2.Reducirajte tekućinu koju su pustile gljive. Dodajte juhu, lagano posolite i popaprite te poklopite. Krčkajte oko 30 minuta na srednjoj vatri. Na kraju umiješajte vrhnje, kratko zakuhajte pa izmiksajte štapnim mikserom. Po potrebi začinite solju i paprom.
Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia
Je li Uskrs postao Božić broj 2? Roditelji se pitaju trebaju li kupovati poklone i za ovaj blagdan
5 suptilnih znakova da vršite preveliki pritisak na dijete
Djeca odrastaju s manje bratića i sestrični: Jesu li milenijalci posljednja generacija koja ima puno rođaka?
Bogat program u zagrebačkom ZOO vrtu: Djeca postaju rendžeri, dijele pisanice životinjama, uz kvizove i nagrade
Pobjednik 'The Voice Kids Hrvatska' Marino Vrgoč na Dječjoj pjesmi Eurovizije