Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 5 jaja
  • 5 žlica maslinova ulja

Za nadjev:

  • malo maslinova ulja
  • 200 g baby špinata
  • 250 g ricotta sira
  • 1 režanj češnjaka
  • 150 g tvrdog sira za ribanje
  • sol i papar
  • muškatni oraščić
  • 1 jaje

Za umak:

  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 limenke rajčice
  • malo koncentrata rajčice
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 luk
  • sol i papar
  • malo šećera
  • svježi bosiljak
recept za raviole sa špinatom i sirom u umaku od rajcice
raw ravioli and basil, Image: 309184066, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Priprema

1# Umijesite tijesto od svih sastojaka (nemojte dodavati sol u tijesto, kasnije ćete ih kuhati u slanoj vodi). Po potrebi dodajte malo vode ili brašna. Ostavite pola sata u hladnjaku zamotano u plastičnu foliju.

2# U tavici zagrijte malo ulja. Dodajte na nekoliko komada narezan češnjak pa zatim špinat. Poklopite i povremeno promiješajte.

3# U međuvremenu naribajte sir.

4# Kad špinat povene posolite ga i popaprite te dodajte muškatni oraščić. Špinat izmiksajte u blenderu. Pomiješajte špinat s naribanim sirom, ricotta sirom i ubacite jedno jaje. Promiješajte.

5# Nadjev možete staviti u vrećicu za ukrašavanje jer ćete tako lakše nadijevati tijesto.

6# Tijesto prepolovite, razvaljajte prvu polovicu na debljinu dva milimetra. Razvaljano tijesto ponovno prerežite na dvije polovice jer ćete na jednu polovicu stavljati nadjev, a drugom ćete ga preklopiti. Razmaci između hrpica sa špinatom neka budu dva do tri centimetara. Izrežite raviole nožićem za raviole ili običnim nožem pa rubove utisnite vilicom.

7# Nasjeckajte luk i češnjak na kockice. Pržite u tavici na maslinovom ulju, dodajte 40 g koncentrata rajčice, malo prepržite i zalijte rajčicom iz limenke. Posolite, popaprite i dodajte malo šećera. Neka se krčka. Na kraju nasjeckajte malo bosiljka. Ako djeca prigovaraju zbog komadića, cijeli umak izmiksajte u blenderu.

8# U posudi uzavrijte puno vode, posolite i u njoj kuhajte raviole. Nakon tri minute ravioli su kuhani pa ih odmah umiješajte u umak od rajčice i poslužite s naribanim ribancem.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia