Ne moraju za prilog uvijek biti krumpiri ili tjestenina. Ovi hrskavi popečci su također odlični, a u sebi skrivaju mrkvu, tikvicu, krastavce, špinat, žitarice, mogu biti na slano ili slatko s voćem. Bezbroj je odličnih varijanti koje možete klincima dati kao prilog uz meso ili kao glavno jelo uz salate i umake ili pak kao slatku užinu. Isprobajte!

SASTOJCI I SAVJETI:

  • Ako upotrebljavate povrće kao što su tikvice ili mrkve potrebno ih je naribati na grublje.
  • Brokulu, grašak ili cvjetaču uvijek valja prethodno skuhati.
  • Kako se popečci ne bi raspali, smjesu uvijek povežite jajetom, brašnom, krušnim mrvicama, sirom ili zobenim pahuljicama.
  • Kao začin možete dodati pirjani luk, poriluk, papriku, peršin, korijander, kurkumu, čili, curry ili sir.
  • Ubacite li nasjeckano orašasto voće ili ih panirate u sezamu i lanu, popečci će biti hrskavi. Za mekane popečke, smjesu izmiksajte u pire.
  • Radite li popečke odi heljde, riže, quinoe ili prosa, žitarice bi prethodno trebalo skuhati u posoljenoj vodi. Kuhane žitarice se zatim miješaju s povrćem i začinima.
  • Smjesu od žitarica navlaženim dlanovima oblikujte u popečke te ih po želji još uvaljajte u krušne mrvice. Ako je smjesa premekana, povežite je sirom ili brašnom.

PRIPREMA

  • Pržite ih na ulju u tavici dok ne postanu hrskavi.
  • Želite li koristiti manje ulja ili pripremiti veće količine, tada ih pecite u pećnici oko 20 do 30 minuta na 175 stupnjeva. Tijekom pečenja popečke jednom okrenite.

Popečci od mrkve s vrhnjem

Sastojci za 4 osobe: 500 g mlade mrkvice, 2 režnja češnjaka, 8 grančica timijana, 4 mlada luka, 4 žlice brašna, 2 jaja, sol, papar, 3 dl kiselog vrhnja, 4 žlice jogurta, ¼ žličice curryja, 3-4 žlice maslinova ulja

  1. Mrkvu očistite i naribajte. Češnjak oljuštite i istisnite. Timijan operite, posušite i otrgajte listiće. Pomiješajte mrkve, češnjak, timijan, luk narezan na kolutove, brašno i jaja. Posolite i poparite.
  2. Pomiješajte vrhnje i jogurt, začinite solju i paprom te pospite curryjem.
  3. Zagrijte ulje u tavici. Velikom žlicom grabite smjesu i stavljajte u tavicu. Popečke malo pritisnite i pržite ih oko 6 minuta dok ne postanu hrskavi. Poslužite popečke s vrhnjem i po želji sa salatom od krastavaca. Sve ukrasite mladim lukom.

Popečci od quinoe i špinata

Sastojci za 6 komada: 250 g zamrznutog špinata, 1 jaje, 1 šalica quinoe, 1 žlica maslinova ulja, sol, 2 žličice krušnih mrvica, papar, 3 žlice ulja

  1. Otopite špinat. Quinou operite u vrućoj vodi i ocijedite. Kratko je popržite na zagrijanom ulju pa zalijte s 2 šalice lagano posoljene vode. Kuhajte 15 do 18 minuta.
  2. Špinat ocijedite i nasjeckajte na grublje. U smjesu umiješajte quinou, špinat, krušne mrvice i jaje. Smjesa treba biti polumekana. Začinite solju i paprom.
  3. Od smjese oblikujte 6 popečaka te ih pržite na ulju 4 do 6 minuta. Poslužite s umakom od rajčice.
recepti za popečke

Voćni popečci od krušaka i badema

Sastojci za 4 osobe: 2 jaja, 1 žumance, 200 ml mlijeka, sol, 3 žlice šećera, prstohvat mljevene vanilije, 50 g mljevenih badema, 200 g brašna, 2 male kruške, 2 žlice maslaca, cimet, šećer

  1. Mikserom za tijesto izmiksajte jaja, mlijeko, malo soli, 1 žlicu šećera, vaniliju, bademe i brašno dok ne dobijete glatko tijesto. Kruške narežite na četvrtine, odstranite koštice i ogulite koru. Narežite ih na male komadiće i dodajte u tijesto.
  2. U velikoj tavici otopite maslac. Žlicom oblikujte popečke. Za jedan popečak potrebno je zagrabiti 2 žlice tijesta, oblikovati ih i pržiti po 2 minute sa svake strane dok se ne zazlate.
  3. Gotove popečke pospite šećerom i cimetom i odmah poslužite. Uz njih poslužite sladoled od vanilije i šlag.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia