Sastojci za 24 – 26 keksa
- 260 g (2 šalice) brašna T-850
- 150 g (¾ šalice) brezinog ili demerara šećera, samljevenog u prah
- 4 – 5 žličica maka u zrnu
- ¼ žličice praška za pecivo
- nekoliko prstohvata soli
- prstohvat bourbon vanilije u prahu
- korica 1 organskog limuna
- 140 g (1 šalica) nehidrogeniziranog biomargarina
- 1 – 2 žlice sojinog mlijeka
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
2. U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke i koricu limuna pa dodajte komadiće margarina i vilicom razmrvite. Dodajte žlicu mlijeka i sve najprije dobro izmrvite pa rukom povežite tijesto. Ako se raspada kada ga stisnete u dlanu, dodajte još žlicu mlijeka pa kratko izmijesite da dobijete homogenu loptu. Tijesto ne smije biti vlažno, ali se mora lako povezati.
3. Prebacite na radnu površinu te kratko mijesite. Spljoštite, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata ili preko noći.
4. Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od 3 mm između dvaju papira za pečenje pa oblikujte kekse kalupom u obliku srca (ili nekim drugim kalupom koji vam se sviđa). Višak opet povežite u tijesto i razvaljajte te tako nastavite dok ne potrošite cijelo tijesto.
5. Kekse špatulom pažljivo prebacite na tanju pliticu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Pecite 15-ak minuta ili produžite još nekoliko minuta ako keksi već nisu lagano porumenjeli jer dužina pečenja jako ovisi o pećnici. Keksi ne smiju postati smeđi već trebaju ostati svjetlije boje.
Tekst: Dunja Gulin, Slatki vegan, Planetopija 2018.
Foto: Maja Danica Pečanić
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano