Sastojci za 24 – 26 keksa

  • 260 g (2 šalice) brašna T-850
  • 150 g (¾ šalice) brezinog ili demerara šećera, samljevenog u prah
  •  4 – 5 žličica maka u zrnu
  •  ¼ žličice praška za pecivo
  • nekoliko prstohvata soli
  • prstohvat bourbon vanilije u prahu
  • korica 1 organskog limuna
  • 140 g (1 šalica) nehidrogeniziranog biomargarina
  • 1 – 2 žlice sojinog mlijeka

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.

2. U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke i koricu limuna pa dodajte komadiće margarina i vilicom razmrvite. Dodajte žlicu mlijeka i sve najprije dobro izmrvite pa rukom povežite tijesto. Ako se raspada kada ga stisnete u dlanu, dodajte još žlicu mlijeka pa kratko izmijesite da dobijete homogenu loptu. Tijesto ne smije biti vlažno, ali se mora lako povezati.

3. Prebacite na radnu površinu te kratko mijesite. Spljoštite, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata ili preko noći.

4. Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od 3 mm između dvaju papira za pečenje pa oblikujte kekse kalupom u obliku srca (ili nekim drugim kalupom koji vam se sviđa). Višak opet povežite u tijesto i razvaljajte te tako nastavite dok ne potrošite cijelo tijesto.

5. Kekse špatulom pažljivo prebacite na tanju pliticu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Pecite 15-ak minuta ili produžite još nekoliko minuta ako keksi već nisu lagano porumenjeli jer dužina pečenja jako ovisi o pećnici. Keksi ne smiju postati smeđi već trebaju ostati svjetlije boje.

srca-s-limunom-i-makom

Tekst: Dunja Gulin, Slatki vegan, Planetopija 2018.

Foto: Maja Danica Pečanić