Noć uoči Svih svetih, 31. listopada, slavi se Noć vještica odnosno Halloween. Bundeve su glavni simbol Noći vještica i njihovom rezbarenju smo se svi veselili kao djeca. Sve su to lijepa sjećanja na djetinjstvo i na trenutke koje smo proveli s obitelji, bakama i djedovima. Iako mi nemamo običaj slaviti Noć vještica znam da su neki već započeli s pripremama za jednu od najzabavnijih hladnih noći pa sam vam odlučila dati par ideja za deserte koje možete pripremiti organizirate li Halloween party. Voljeli Noć vještica ili ne, to vas ne mora spriječiti da se fino zasladite.

Danas vam donosim vrlo jednostavan recept odnosno ideju za kolačiće u obliku vještičjih šešira. Ne znam koliko vas uistinu podsjećaju na šešire no meni su svejedno slatki ovi mali kolačići pa se nadam da ćete ih isprobati u petak. Priprema je izrazito jednostavna.. Sve što trebate je pripremiti biskvit, krema se ne kuha (iako vi možete napraviti i neku drugu kremu prema želji) i onda se poigrati dekoracijom da svoje kolačiće dovedete do savršenstva.

Biskvit (baza šeširića):

  • 2 jaja

  • 8 žlica šećera

  • 1.5 šalica ulja

  • 1.5 šalica vode

  • pola vanilin šećera

  • 3 šalice brašna

  • pola praška za pecivo

Priprema:

Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjcima dodajte šećer i pjenasto izmiksajte. Snijeg lagano umiješajte u smjesu žutanjaka i šećera. Dodajte ulje, vodu i vanilin šećer pa izmiksajte. Na kraju dodajte i brašno i prašak za pecivo pa lagano promiješajte žlicom da se sastojci sjedine. Pećnicu zagrijte na 180°C. Kalup namastite ili ga obložite papirom za pečenje. Ulijte smjesu za biskvit u kalup, ravnomjerno ju rasporedite i stavite u vruću pećnicu. Pecite biskvit 10-tak minuta - provjeravajte čačkalicom da li je gotov. Gotov biskvit izvadite iz pećnice i ohladite. Potom ga okruglim izrezivačom izrežite na kolutiće koji će predstavljati bazu vaših šeširića.

Krema (za obod šešira):

  • 200-300 ml slatkog vrhnja (ovisno o broju kolačića)

  • nekoliko kockica čokolade za kuhanje

Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj. Odlučite li se za otapanje u mikrovalnoj, radite to u kratkim intervalima od 20-30 sekundi dok se čokolada ne otopi. Slatko vrhnje čvrsto izmiksajte (no ne prečvrsto da bi se lakše oblikovalo). Šalicu do dvije slatkog vrhnja odvojite sa strane jer će vam trebati za završnu dekoraciju. Otopljenu čokoladu dodajte slatkom vrhnju i kratko izmiksajte. Napunite slastičarsku vrećicu (ili špricu) slatkim vrhnjem i valovito ga nanesite na pripremljene biskvitne kolute. Pripazite da slatko vrhnje stoji i malo izvan biskvita kako bi što više nalikovalo na široki obod vještičjeg šešira.

Završna dekoracija (kreiranje šešira):

  • korneti za sladoled (za vizualizaciju šiljka šešira)

  • slatko vrhnje (koje ste ostavili sa strane u prethodnom koraku)

  • još malo čokolade za kuhanje ili smeđe jestive boje (ja sam koristila boju u prahu kupljenu u Slatkoj bajci)

Sad kad su baza i obod šeširića spremni, vrijeme je da dodamo i visoke "šiljke" po kojima su poznati šeširi vještica.

Za vizualizaciju tih šiljaka ja sam se poslužila kornetima za sladoled kojima sam odrezala donji dio i upiknula ih pomalo ukoso u kremu.

Budući da šeširi mogu imati i trakicu ili mašnicu između šiljka i oboda, ja sam tu traku napravila slastičarskom vrećicom napunjenom slatkim vrhnjem ali u malo tamnijoj smeđoj boji koju sam postigla bojom u prahu a vi ju možete postići i dodavanjem još otopljene čokolade.

Preuzeto sa stranice: http://happinessishomemade95.blogspot.com/

Recepte osmislila, pripremila i fotografirala: autorica bloga Happiness is homemadeEmina Bistrović