Fine knedlice sa svježim kravljim sirom
Sastojci
250 g svježeg sira, propasirati (protisnuti kroz sito)
100 g griza
3 žumanca
preljev:
60 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi po potrebi malo kiselog vrhnja
Za posip:
60 g maslaca i oko šaka krušnih mrvica
mljeveni lješnjaci
1. Omekšali maslac pjenasto miješajte sa žumancima, grizom i malo soli. Ostavite oko pola sata da odstoji kako bi griz 'popio' tekućinu.
2. Bjelanca istucite u snijeg te dodajte pažljivo u već pripremljenu smjesu. Tijesto ne smije biti premekano, ali niti pretvrdo i okruglice se moraju lako oblikovati, a tijesto ne lijepiti za prste. Ako se lijepi, dodajte jos griza. Također je poželjno napraviti probu odnosno u loncu uzavreti vodu (u koju ste dodali zlićicu soli), smanjiti temperaturu na srednju vatru, te ubaciti jednu okruglicu da se skuha. Ako je okruglica pretvrda, treba kao i u sličnim slučajevima dodati malo kiselog vrhnja. Kuhanje traje oko 12 minuta i to na srednje jakoj vatri kako se okruglice ne bi raspadale.
3. Gotove okruglice izvadite iz vode i stavite u posudu s otopljenim maslacem. Lagano uvaljajte, pospite prezlama i šećerom, eventualno dodajte marmelade ili slatkog od šljiva i poslužite. Predlažem da isprobate i varijantu da okruglice dobro popržite na maslacu i, umjesto prezlama, pospete mljevenim lješnjacima.
Preuzeto sa stranice:kuharicazadjecu.blog.hr
Recepte osmislila, pripremila i fotografirala:
novinarka/fotografkinja Helena Kralj, autorica knjige "Tatina kuharica" i autorica bloga Marina kuharica za velike i male
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano