Upala sinusa nije isto što i prehlada: Koji su simptomi i kako se liječi?

Postoji virusna respiratorna infekcija koja može dovesti do sinusitisa te bakterijska.

Shutterstock

Kada sinusi postanu nadraženi i upaljeni, to se naziva sinusitis, piše Yumama. Do upale u sinusima može doći zbog:

  • klica, kao što je virus ili bakterija, u kojem slučaju se zove infekcija sinusa
  • alergije
  • duhanski dim ili drugi zagađivači zraka

Znakovi i simptomi virusne i bakterijske infekcije sinusa

Kada osoba ima virusnu respiratornu infekciju (kao što je prehlada ili gripa) ili alergiju, nazalni prolazi i tkivo sinusa postaju upaljeni. To znači da nateknu i stvaraju više sluzi. Ako natečeni sinusi ne mogu drenirati, mogu se začepiti, zadržavajući sluz u sebi. Tamo mogu rasti klice i dovesti do infekcije sinusa.

Ponekad druge stvari mogu blokirati sinuse i dovesti do infekcije sinusa, kao što su uvećani krajnici ili nosni polipi (male izrasline tkiva unutar nosa).

Simptomi infekcije sinusa mogu izgledati kao simptomi obične prehlade, poput začepljenog ili curećeg nosa ili kašlja koji se pogoršava noću. Ali prehlada i virusna infekcija sinusa koja dolazi s njom obično nestanu bez liječenja za oko 7-10 dana.

Simptomi koji traju duže od toga ili se pogoršavaju otprilike tjedan dana nakon početka prehlade mogu biti znak bakterijske infekcije sinusa.

Djeca s bakterijskom infekcijom sinusa također mogu imati:

  • groznicu koja počinje nakon što simptomi prehlade nestanu
  • zadah iz usta
  • mučnina i slab apetit
  • bol ili pritisak u licu (koji se također može osjetiti u ušima, zubima ili grlu)
  • kod tinejdžera, glavobolja ili bol iza očiju.

Glavobolje povezane s prehladom u male djece obično nisu infekcije sinusa. To je zato što se sinusi na čelu i iza očiju ne počinju razvijati sve dok djeca ne navrše oko 7 godina ili više, i nisu dovoljno formirani da se zaraze sve do ranih tinejdžerskih godina.

Rijetko, bakterijska infekcija sinusa može početi iznenada, s visokom temperaturom i začepljenim nosom koji traju 3-4 dana kod djeteta koje izgleda vrlo bolesno.

Shutterstock 

Jesu li infekcije sinusa zarazne?

Infekcije sinusa nisu zarazne, ali se često događaju nakon što se osoba prehladi, a ta se bolest može proširiti na obitelj i prijatelje.

Kako se liječe infekcije sinusa?

Mnoge infekcije sinusa uzrokovane su virusima i obično prolaze bez liječenja. Za ublažavanje boli možete staviti tople obloge na to područje i dati acetaminophen ili ibuprofen. Nemojte davati aspirin djeci koja imaju virusnu bolest, jer se takva uporaba povezuje s Reyeovim sindromom.

Također možete koristiti fiziološku otopinu (slanu vodu) bez recepta, jer je to siguran način za ispiranje unutrašnjosti nosa i ublažavanje začepljenosti.

Ako mislite da bakterije mogu uzrokovati vašu infekciju sinusa, liječnici mogu pričekati nekoliko dana da vide hoće li nestati sama od sebe ili vam mogu propisati antibiotike.

Mogu li se spriječiti infekcije sinusa?

Ne mogu se spriječiti sve infekcije sinusa. Ali neke se mogu izbjeći liječenjem alergija kada uzrokuju simptome i poduzimanjem koraka za izbjegavanje prehlade.

Naučite djecu da:

  • Izbjegavajte bolesne ljude.
  • Perite im ruke dobro i često.
  • Ne dijelite ručnike, čaše za piće ili pribor za jelo s nekim tko je prehlađen.
  • Ne uzimajte maramice drugih ljudi.

Također možete koristiti ovlaživač zraka tijekom zime kako biste održali vlažnost u svom domu na 45-50%. To sprječava da suhi zrak iritira sinuse i čini ih manje sklonima infekcijama. Često čistite svoj ovlaživač zraka kako biste spriječili razvoj plijesni.

Kada treba otići liječniku?

Ako vaše dijete dobije temperaturu 7-10 dana nakon pojave simptoma prehlade, to može biti znak infekcije sinusa ili druge infekcije (kao što je upala pluća ili infekcija uha).

Nazovite liječnika ako vaše dijete ima:

  • prehlada koja traje više od 7-10 dana bez poboljšanja
  • prehlada koja se pogoršava nakon 7 dana simptoma
  • simptomi alergije koji se ne ublažavaju uobičajenim lijekovima protiv alergija.

 Izvor: Yumama