PELUDNE ALERGIJE: Kako ih prepoznati kod djeteta i čime ih liječiti?

Stiglo nam je proljeće, a s njime i vrijeme cvatnje bilja. Kod određenog broja djece javlja se alergija na pelud koja uvelike utječe na kvalitetu života. Kako ih prepoznati, spriječiti i liječiti pročitajte u tekstu

Shutterstock simptomi peludne alergije kod djece usmjereni su na dišne puteve

Alergijske bolesti, uz akutne infektivne bolesti dišnog sustava, najčešće su bolesti dječje dobi, ističe mr. sc. Lukrica Zimić, dr. med. pedijatar-alergolog/pulmolog iz Dječje bolnice Srebrnjak. Istraživanja diljem svijeta upućuju na to da su alergije bolesti moderne civilizacije, učestalije što su socioekonomski i ekološki čimbenici lošiji, a za njihovu pojavu odgovorno je i naslijeđe. Broj novooboljelih u stalnom je porastu, posebice u djece i mladeži. Studije pokazuju da se broj novooboljelih udvostručuje svakih deset godina.

Svake godine u doba cvatnje određenih biljaka milijuni ljudi u svijetu pate od peludne hunjavice. Senzibilizacija na pelud ovisi o alergenskim svojstvima čestice peluda, kao i o klimatskim uvjetima i osobinama okoliša. S obzirom na rasprostranjenost biljaka i korova u pojedinim područjima naše zemlje, kalendar cvatnje u kontinentalnom području razlikuje se od onoga u mediteranskom području. U kontinentalnom dijelu Hrvatske imamo tri maksimuma koncentracije peluda u zraku: ranoproljetni kad cvatu drveće i grmovi, ranoljetni kad cvatu uglavnom trave i ljetno-jesenski kad cvatu korovi.

Shutterstock  Studije pokazuju da se broj novooboljelih od alergija udvostručuje svakih deset godina

Dobro poznat i najagresivniji korov jest ambrozija (trolisni limundžik), koja raste oko prometnica i nekultiviranih područja i širi svoja peludna zrnca od početka kolovoza do kraja listopada na prijelazu ljeta u jesen. Simptomi su, kaže dr. Zimić, prisutni nekoliko tjedana:

  • kihanje
  • šmrcanje
  • vodenast sekret iz nosa
  • začepljenost nosa
  • svrbež nosa i očiju
  • glavobolja
  • razdražljivost
  • loša koncentracija
  • otežano disanje
  • gušenje
  • suh, podražajni kašalj
Shutterstock  Neki od simptoma peludne alergije su kihanje, šmrcanje, kašalj...

Liječenje treba započeti prije očekivanih simptoma kombiniranim lijekovima. S obzirom na znatan porast peludnih simptoma, potrebno je pratiti biometeorološku prognozu.

Kako spriječiti alergije?

Najbolji način da spriječite alergije, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, je da otkrijete i izbjegavate alergene. Pratite biometerološku prognozu i ne izlazite iz kuće od 5 do 10 sati, kad u zraku ima najviše peludi. Izbjegavajte u to doba godine sušiti i provjetravati odjeću i posteljinu na otvorenom. Radeći vani ili u vrtu koristite masku za lice kao zaštitu od peludi. Ako možete, promijenite boravište u sezoni peluda. Pratite peludni kalendar o sezoni cvjetanja biljaka koje kod osjetljivih osoba izazivaju alergije. Za prozračivanje prostora iskoristite vrijeme nakon kiše. Koristite li klimu, redovito je čistite deterdžentom, povremeno dezinfekcijskim sredstvom i redovito zamjenjujte filtre prema uputi.