Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svađe pred djecom i kako ih izbjeći

Među partnerima postoje brojne razlike, a neke od njih tiču se i načina komunikacije s djecom i odgoja. Ipak, bilo bi mudrije usuglasiti se oko većine stvari kad su djeca u pitanju

Scenarij koji je većina roditelja doživjela barem jednom izgleda otprilike ovako: vrijeme je za pisanje zadaće iz matematike, a dijete se tuži da je loše u matematici i žali se na učitelja. Tata povisuje ton i govori mu da se mora više truditi, učiti i poboljšati ocijene. Dijete pogledava u mamu tražeći očima pomoć i podršku. Mama uzvraća udarac i napada supruga govoreći kako nije dijete krivo jer se trudi koliko može. Svaljuje krivnju na oca jer je previše strog i nepopustljiv. Dok se oni prepucavaju, dijete gleda televiziju.

No scenariji mogu biti i puno drukčiji. Umjesto svađe, prvo jedan roditelj smireno iznese svoje argumente, potom drugi, a nakon toga, nasamo i bez prisutnosti djeteta, nađu kompromisno rješenje. Scenarij je to oko kojeg se svi moramo više potruditi, potisnuti ljutnju, zgražanje zbog partnerove roditeljske odluke i djelovati trezveno i odraslo.

No kada su naši najmanji u pitanju, kada je riječ o različitim stilovima odgoja, kada je sve to začinjeno umorom i stresom, svađa mnogo puta izgleda neizbježna.

Treba li dijete od tri godine gledati crtić namijenjen šestogodišnjacima? Može li šestogodišnjak igrati igricu namijenjenu djeci viših razreda osnovne škole? Neki roditelji u ovom ne vide ništa loše, dok se drugi zgražaju nad samom činjenicom da dijete igra igrice, a pogotovo one koje nisu prikladne njegovoj dobi. U ovakvim i sličnim situacijama iskrica svađe lako se rasplamsa, a konfrontirani roditelji nerijetko pred djecom iznose svoje oprečno mišljenje.

Jesi li ti normalan/na, pa to dozvoljavaš djetetu? Gasite odmah televizor? Taj će kompjuter letjeti van, kad vam ja kažem. Takve ili ublažene verzije razgovora česte su među supružnicima koji se ne slažu u primjeni odgojnih metoda. Jedan roditelj smatra da je njegov način discipliniranja i odgoja djece ispravan, drugi je uvjeren da baš on čini kako treba. Ako se svatko tvrdoglavo drži svog stava, svađa je često neizbježna.

Iako je shvatljivo da smo svi različiti ljudi, iz različitih obiteljskih sredina i svjetonazora, kada je riječ o odgoju djece trebali bismo postaviti prioritete i usuglasiti metode odgoja kako bi se izbjegle svađe pred djecom.

Naime, svi se ponekad posvađamo s partnerom. I to je u redu. Razlozi mogu biti financije, karijera ili obiteljske odluke, no vrlo je često razlog svađe među roditeljima u načinu na koji shvaćaju odgoj te različiti pristupi rješavanju pojedinih situacija. No roditeljske svađe, a posebno one koje se tiču odgoja i obiteljskih odluka, svakako se ne bi trebale odvijati pred najmlađima. Djeca sve shvaćaju doslovno i mogla bi pomisliti kako se roditelji više ne vole ili kako je burna svađa, koja njima izgleda još strašnije, uvod u rastavu braka.

Djeca su pritom osobito osjetljiva ako se roditelji svađaju zbog njih. Ako je tema svađe njihovo ponašanje, ocjene, prijatelji, stavovi ili nešto slično, smatraju se krivima i vjeruju kako su oni izazvali konflikt.

“Za zdrav odgoj djece najbolje bi bilo da se roditelji pred njima ne svađaju te da sukobe općenito, a osobito one koji su povezani s odgojem djece, rješavaju nasamo. Kada roditelji djeci daju različite, suprotne upute ili informacije, to najčešće rezultira zbunjenošću djeteta ili mu daje prostor za manipulaciju, što uvelike otežava odgoj”, pojašnjava psihologinja Marija Crnković iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

family, parenthood, communication and people concept - happy mother, father and little girl eating pasta for dinner and talking at restaurant or cafe, Image: 334869062, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Za djecu najviše negativnih posljedica ima ako roditelji imaju različite stavove odnosno vrijednosti koje žele prenijeti djeci, pojašnjava psihologinja. “Primjerice, karikirano, ako jedan roditelj kaže da dijete ne smije krasti, a drugi ga savjetuje da može samo da pripazi da ga nitko ne ulovi. U takvim su situacijama djeca izrazito zbunjena i nemaju vodstvo, sigurnost i stabilnost koji su im potrebni od roditelja. No češće se događa da se roditelji razlikuju u načinima kojima žele do istog cilja. Veoma je važno naći se na sredini jer je za dijete puno štetnije gledati roditeljske sukobe. Važno je da roditelji dogovore prioritete te u skladu s time međusobno pregovaraju, a prvi i osnovni prioritet oboma bi trebala biti dobrobit djeteta”, naglašava psihologinja Crnković.

Važno je napomenuti kako ne možemo očekivati da su roditelji potpuno jednaki i djeca to razumiju, ali i iskorištavaju na svoj dječji način. Upravo zbog ovoga posljednjeg, kaže psihologinja Crnović, bitni su roditeljski dogovori. Naime, jedan roditelj može biti otvorenije, komunikativnije naravi, dok drugi može biti šutljiviji, rezervirani tip osobe. Bitno je naglasiti da su obje osobnosti u redu, ali je bitan način komunikacije pred djecom te donošenje zajedničkih odluka. Ako se roditelji ne slažu oko stilova roditeljstva, djeca mogu biti zbunjena i vrlo lako shvate kada roditelji nisu na istoj valnoj duljini, osjete da nisu ujedinjeni i to im stvara osjećaj nesigurnosti.

Kako djelovati kao timDogovorite sljedeće pravilo: ako jedan roditelj disciplinira dijete, drugi ga mora podržati čak i ako se ne slaže. Ako ovo ne učinite, djeca će vrlo brzo shvatiti da niste tim i srušit ćete autoritet jedno drugom. Ovo se pravilo, naravno, ne odnosi na slučaj kada osjećate da vaš partner/ica fizički ili emocionalno ponižava dijete. U tom slučaju jasno i glasno trebate reći da se ne slažete s tim.

O različitim stavovima razgovarajte nasamo

Iako se pred djecom trebate podržati, to ne znači da o metodama odgoja ne trebate raspraviti. Ako smatrate da vaš suprug pušta djetetu crtiće koji nisu primjereni za njegovu dob ili da dijete previše vremena provodi za računalom, iznesite smireno svoje argumente i saslušajte drugu stranu kad ostanete sami. Pronađite kompromisno rješenje s kojim ćete se oboje slagati.

Dad, mom and little daughter together in bed in the bedroom, Image: 340818042, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Zatražite podršku

Ako vam je nešto jako važno i vjerujete u svoju odluku, zamolite partnera da vas podrži. Npr. vi smatrate da vaš desetogodišnjak može prespavati kod prijatelja i vjerujete da je sposoban za takvu vrstu neovisnosti, pa zamolite partnera/icu da više vjeruje vašoj prosudbi i da vas podrži u tome.

Razgovarajte kada ste smireni

O roditeljskim odlukama i stilovima odgoja razgovarajte kada ste sami, odmorni i smireni. Tek kada smireno i bez kritike razgovarate o onom što vas muči, moći ćete lakše shvatiti perspektivu onog drugog. Imajte na umu da se do cilja može doći na više načina i da i onaj drugi možda ima pravo. Dajte prostora jedno drugom i nakon otvorenog razgovora dogovorite strategiju odgoja koju oboje podržavate. Recite što je vama neprihvatljivo roditeljsko ponašanje i objasnite zašto su vam neke stvari bitne.

Suosjećajte s djetetom, ali ne potkopavajte drugu stranu

Iako ste recimo podržali supruga/u koji je zabranio da vaš sin prespava kod prijatelja, to ne znači da djetetu ne možete reći kako razumijete da je tužno zbog te odluke. Možete suosjećati, ali ne i poništiti odluku drugog roditelja. Kasnije nasamo roditelji o toj odluci mogu iznijeti argumente za i protiv te se dogovoriti kako će postupiti idući put.

Tekst: Antonija Biloglav

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije