Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 zgodnih načina da dijete pripremite na dolazak nove bebe

Pitate se kako učiniti vašeg mališana uzbuđenim i veselim zbog toga što će dobiti mlađeg brata ili sestru? Ove zabavne ideje mogu vam u tome pomoći...

Vijest da čekate drugu bebu je nešto najljepše što možete saznati, no ona podrazumijeva veliko prilagođavanje za cijelu obitelj, a posebno kada je buduće starije dijete - beba koja je tek prohodala i koja teško može razumjeti što znači biti brat ili sestra. Činjenica da u maminom trbuhu raste novo ljudsko biće je prilično ozbiljna stvar da biste time zamarali svoju glavicu, naročito ako ste beba.

Ako vam je potrebna pomoć da svom mališanu saopćite važnu vijest, donosimo vam nekoliko zabavnih načina kako to možete učiniti (i naravno, čestitamo vam na novom članu obitelji):

Ispričajte priču

Dajte vašem djetetu knjigu u kojoj piše o tome kako je to biti stariji brat ili sestra. Možete sjediti i čitati je zajedno, a zatim možete razgovarati o tome kako je to kada se rodi nova beba. Možete je čitati i više puta, dok ne počne shvaćati.

Adrian Cardinal, majka dvoje djece iz Montreala, predstavila je svojoj kćeri trudnoću kroz veliku sestrinsku knjigu. Godinu dana kasnije, Adrian kaže da uzbuđenje njene kćeri ne jenjava: "Juliette i dalje traži da joj čitam knjigu!"

Organizirajte zabavu

Napravite malu zabavu. Zapravo, tako malu da uključuje samo vas, vašeg partnera i vaše dijete. Ukrasite kuću kao da je u pitanju rođendanska zabava i napravite tortu. Ako djetetu vijest saopćavate na tako svečan način, šaljete mu poruku da se radi o lijepim vijestima. Pritom, nijedno dijete neće biti protiv nečega što će mu osigurati komadić torte, zar ne?

Uključite u objavu vašu braću i sestre

Vaše dijete možda ima omiljenu tetu ili ujaka, ali vjerojatno ne razumije da je taj omiljeni rođak u stvari mamin ili tatin brat ili sestra. Pozovite tu osobu i zajedno s njom objavite lijepe vijesti. Nakon toga možete objasniti rodbinsku vezu koju imate s tom osobom i napomenite djetetu da će uskoro i ono imati takvu posebnu vezu s nekim. Možda će dijete početi asocijativno povezivati svoju buduću sestru ili brata s lijepim osjećajima koje ima prema teti ili ujaku.

Imenujte dijete za svog pomoćnika

Sjednite s djetetom i recite mu da imate poseban zadatak za njega/nju: Stiže nova beba i vama je potreban poseban pomagač koji će to objaviti. (Tijekom ovog vremena koje prvedete nasamo, također možete odgovoriti na bilo koje djetetovo pitanje.) Zatim, kad se sljedeći put budete vidjeli sa svojim prijateljima ili članovima obitelji, neka vaše dijete objavi lijepu vijest svima. Oduševljena reakcija na objavu učinit će da se vaše dijete osjeća dobro i da misli da je upravo ono sve prisutne u prostoriji učinilo sretnima.

Pokažite djetetu album s fotografijama

Otvorite album ili spomenar vašeg djeteta i prelistajte ga zajedno. Odvojte vrijeme da objasnite kako je to izgledalo kada je on/ona bio/bila mala beba. Pričajte o svim bitnim trenucima, kao kada ste tu malu bebu učili da sjedne, da puzi i hoda. To će biti način da objasnite da nova beba dolazi i da se neće moći odmah igrati, nego će rasti i učiti, baš kao što je i on/ona. Pričanje o uspomenama može biti vrlo uzbudljivo za dijete i može mu pomoći da lakše primi nove vijesti. Majka dvoje djece, Ellen Bright iz Charlotte, (Sjeverna Karolina), pokazala je svojoj tek prohodaloj kćeri Ashleen njen bebi foto album kada je objavila da joj stiže nova sestra. Sada kada je beba Adison ovdje, Ashleen i dalje voli gledati svoj foto album. Ellen kaže: "Kladim se da ga gleda po tri puta tjedno!"

Pogledajte edukativnu emisiju ili film

Djeca su vrlo vizualna bića, tako da im gledanje dječjeg filma ili televizijske emisije u kojoj se priča o dolasku novog člana obitelji može pomoći da prihvate tu informaciju. Pitajte dijete na kraju što misli o epizodi i odgovorite na svako pitanje koje vam postavi. Zatim iskoristite likove iz emisije da objasnite svoju trudnoću. Recite vašem djetetu da će uskoro dobiti malog brata ili sestru, baš kao lik iz filma ili TV emisije. To će mu pomoći da tu informaciju poveže sa stvarnošću.

Napravite popis obveza i odgovornosti

Djeca se vole osjećati korisnima. Personalizujte popis obveza njihovim imenom i naslovite ga riječima - veliki brat/sestra, trudeći se da ga ukrasite na način koji se djetetu sviđa. Napravite listu odgovornosti kao što je na primjer - mijenjanje bebine pelene, stavljanje ili vađenje rublja iz perilice itd. Ovo može biti i inicijalnaobjava vašem djetetu, čak i kasnije. "Dala sam mom sinčiću jednu listu obveza šest mjeseci nakon što se rodila beba, jer mu je počelo smetati što beba dobiva više pažnje. Lista obaveza učinila je da se osjeća mnogo važnijim i svidjelo mu se da pomaže", ističe mama Emily.

Kako vaša trudnoća napreduje, nastavite uključivati vaše dijete kako bi nastavilo uzbuđeno čekati dolazak brata ili sestre:

- Zamolite dijete da vam pomogne pripremiti bebinu novu sobu, prije nego što dođe, tako što ćete je ukrasiti. Nakon što ste unijeli krevetić, neka vaš mališan izabere dekorativne predmete koje želite u bebinoj sobi.

Povedite dijete u kupnju garderobe za bebu. Recite djetetu da morate kupiti neku odjeću za brata/sestru u vašem trbuhu i pozovite ga da pođe u kupnju s vama. Pustite ga da odabere garderobu u kojoj će upoznati bebu po prvi put ili pronađite slične odjevne predmete za dijete i bebu koje će nositi zajedno.

Tekst: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije