Kad prvi put odlazite sami s bebom u trgovinu, jedan od problema vam može biti guranje kolica i nošenje kupljene robe. Jer bebice još ne stanu u kolica za shopping pa ćete ih nositi u nosiljci ili gurati u kolicima. A tada je prilično nespretno još i gurati dodatna kolica ili ih vući po podu. U tom slučaju je najbolje veliki shopping obaviti online, iz udobnosti stana, recimo dok beba spava. Svaki online shopping znalac potvrdit će vam da je online kupnja jednostavna, praktična i zabavna. U samo par klikova iz naslonjača možeš kupiti točno ono što želite po najpovoljnijoj cijeni, a jedini je preduvjet da imate karticu kao, na primjer, Mastercard® ili Maestro.

Nosite li bebu u nosiljci, zgodno je ponijeti sa sobom kolica za plac u koja relativno puno toga stane (a usput rečeno i neke osnovne bebine stvari) pa ih možete vući sa sobom što uvelike olakšava kupovinu. U cijeloj priči, odlična stvar je da imate svoju beskontaktnu karticu koju ne morate niti svaki put predavati blagajnici već približiti čitaču kartica i ubrzo spremiti u novčanik. Djeca nas svojim plačem ili prohtjevima često dekoncentriraju pa kartica (osobito ako ste naišli i na zbunjenog blagajnika) može ostati u dućanu, a ovako će biti u vašim rukama cijelo vrijeme.

Često će jednogodišnjaci ili dvogodišnjaci željeti da im date svoju karticu, ali to nije baš mudro, jer će je bezbrižno ispustiti iz ruke čim ugledaju neki novi predmet koji im okupira pozornost, a vi to ne morate nužno primijetiti. U tu svrhu je dobro u novčaniku imati neku staru člansku iskaznicu koja nalikuje kartici ili pak isprint kartice na nekom kartončiću kako bi se dijete poigralo s njom i oponašalo ono što vi radite.

Imate li već dovoljno spretno dijete (bar tri godine) koje je naučilo kako se ponašati u trgovini, dopustite mu da vam pomogne stavljati robu iz kolica na pokretnu traku i da samo preda karticu blagajnici ili pak pridrži kraj uređaja za čitanje beskontaktne kartice. Zahvalite mu na pomoći, bit će mu drago da je moglo gotovo ravnopravno sudjelovati u kupnji.

shopping-s-djetetom-bez-stresa

Tantrumi na koje niste računali

Katkad djeca (i odrasli!) zbog umora ili gladi u trgovini mogu postati vrlo nervozna i svojevoljna te zahtijevati da im kupite točno određene stvari. Ako one nisu bile na popisu i ne želite ih kupiti iz nekih svojih razloga, pokušajte mu samo kratko objasniti zašto sad to nećete kupiti:

  • to imamo kod kuće, požurimo pa ćeš dobiti čim stignemo
  • uz sve one igračke kod kuće, ne možemo kupovati novu, prvo ćeš neke stare pokloniti da oslobodimo mjesta za novu igračku.
  • danas si već pojela sladoled (bombon), tako da ćemo slatkiš kupiti idući put kad dođemo u trgovinu.

Najbolje je ne raspravljati predugo i pokušati skrenuti temu na nešto drugo što bi moglo biti zanimljivo i djetetu, npr. što bi volio danas jesti za ručak, u koji park bi volio da odemo nakon dućana, s kojim prijateljem bi se volio danas igrati, koju slikovnicu ćemo čitati kad stignemo kući... U slučaju da dođe do tantruma i dijete se u trgovini baci na pod i počne svoj ljutiti program dok vam suosjećajni prolaznici dobacuju razne komentare, ostanite smireni. Nije lako, ali ako treba brojite u sebi da zadržite prisebnost. Pravila ponašanja se ne mijenjaju ovisno o raspoloženju i lokaciji nego ih se držimo uvijek i svugdje, što znači da odluku ne mijenjate zbog djetetova ponašanja ili pogleda ljudi oko vas. No ovakve stvari mogu se i preduhitriti uvođenjem pravila za shopping:

  1. Zajedno radimo popis namirnica za kupnju i na popis unaprijed stavljamo neku sitnicu za dijete po njegovu izboru (ne nužno baš svaki put).
  2. Držimo se pravila da nema odvajanja od mame ili tate dok smo u dućanu.
  3. U dućanu ne vičemo i ne razbacujemo namirnice u kolicima. Ne otvaramo i ne jedemo hranu, osim ako tako ne dogovorite. Ambalaža se čuva radi naplate na blagajni.
  4. Prije odlaska u dućan, dobro nahranite dijete i sebe :)
  5. Ne provodite predugo vremena u dućanu, jer to iscrpljuje djecu i postaju nesuradljiva.
  6. Uvijek imajte vode sa sobom. I neku igračkicu od kuće da čuva u rukama.

Zahvalnost i pristojnost

Ako želite da vaša djeca razviju osjećaj zahvalnosti, vi im morate biti najbolji primjer. Iskreno zahvaliti svakome - od trgovca koji vam je pomogao pronaći željeni proizvod, do kupca koji vam je podigao predmet koji ste putem izgubili, blagajnici... Neka i dijete čuje kako cijenite sve ljude s kojima se susrećete i neka ih nauči pristojno pozdraviti. Nakon svakog uspješno obavljenog shoppinga s djetetom, pohvalite ga, navedite mu što vam je osobito pomoglo i nagradite ga na neki način - igrom po izboru s vama, izborom crtića na tv-u ili nešto kreativnije.

Prednosti korištenja kartica za bezgotovinsko plaćanje

Niste stigli do bankomata ili je kvartovski bankomat opet u kvaru? To nije više nikakav problem jer uz bezgotovinsko plaćanje nije potrebno podizati gotovinu, imate mogućnost obročnog plaćanja (ovo se isplati koristiti jer nema niti plaćanja kamata), brže ćete prijeći na stanicama za plaćanje cestarine plaćate li karticom, praktične su i na putovanjima jer nema straha od gubljenja gotovine, a k tome imate mogućnost praćenja troškova. Karticama možete bezbrižno kupovati online, ne samo iz Hrvatske nego i iz ostatka svijeta, a već neko vrijeme osim odgode plaćanja i dodatnih popusta pri kupnji karticom imate i mogućnost beskontaktnog plaćanja, što je brzo i praktično.

shopping-s-djetetom-bez-stresa

Prednosti online kupnje

Uz djecu je potrebna posebna organizacija i više ne vrijede ista pravila kao prije pa je i razgledavanje trgovina satima rijetko moguće. No dok dijete spava, razgledavati možete online izloge do mile volje i kad su trgovine zatvorene! Dakle, osim biranja vremena kupnje, uštede vremena i pristupačnih cijena, u nekim ćete online trgovinama pronaći čak i veći izbor ponude, nego u klasičnim trgovinama, a neki od artikala su dostupni isključivo online ili se pak rade po narudžbi, tj. sami kreirate proizvod (birajući veličinu, boju i sl.) što uživo nije uvijek moguće. Mnoge kupce koji preferiraju online kupnju veseli mogućnost dostave, često i besplatne. K tome su recenzije i komentari na proizvod koji želite kupiti često dostupne na internetskim trgovinama te mogu pomoći pri odabiru najboljeg proizvoda. To je novopečenoj mami koja se još ne snalazi sa svim stvarima koje joj trebaju za bebu pravi spas.

Tekst: Ivančica Tarade, promo Foto: promo