Zdrava prehrana – temelj dobrog zdravlja

Za dobro zdravlje i lijep izgled nužna je sinergija dvaju elemenata: redovitog vježbanja i pravilne prehrane. Velika prednost pritom ide u korist prehrane.

Ako je cilj mršavljenje, čak 70 posto uspjeha čini promjene prehrane, a svega 30 posto vježbanje. S druge strane samo promijeniti način prehrane, a ne vježbati, tj. ne biti fizički aktivan, nije dobro. Redoviti treninzi povećat će mišićnu masu, ubrzati metabolizam i oblikovati tijelo. Jednako tako, ako samo vježbamo, neovisno kojim intenzitetom i koliko često, a ne promijenimo način prehrane, rezultati će izostati. Ključ uspjeha je, dakle, jesti zdravo i vježbati.

Pravilna prehrana podrazumijeva jesti mnogo voća i povrća, zdravih žitarica te zdravih masnoća, a što je najvažnije, znači i strogu disciplinu kad stignu iskušenja. Dobra je vijest da je korisno priuštiti si jedan klasičan obrok tjedno. To znači da bez grižnje savjesti jednom tjedno možemo pojesti i nešto loših ugljikohidrata, šećera ili bilo što drugo u čemu uživamo. Dvije su velike dobrobiti iz svega toga. Prva je ona psihološka. Pravi obrok po našem guštu je nešto što nas jako veseli. Druga je fiziološka. Naime, kada smanjimo unos kalorija u organizam, naše tijelo reagira na način da snižava količinu hormona zvanog leptin koji izravno utječe na metabolizam i ubrzava ga. Kada smanjimo unos kalorija, leptina je sve manje i naš se metabolizam usporava, a samim time usporava se i mršavljenje. Ta promjena događa se već nakon tjedan dana redukcijske prehrane. Zato, kada jednom u tjednu pojedemo jedan konkretan obrok bez zadrške, razina leptina se podiže i ubrzava naš metabolizam.

Vježbanje – dovoljno 15 minuta dnevno

Uz malo volje i discipline vježbanjem je moguće vrlo brzo postići vidljive rezultate. Naime, naše tijelo stvoreno je za kretanje, no zbog prirode posla i brzog načina života većinu vremena provodimo sjedeći. Već i sama građa našeg tijela, uspravan položaj te velik broj zglobova i mišića upućuju na to da se trebamo kretati. Nikakvi lijekovi, minerali, kirurški zahvati ili hrana ne mogu zadovoljiti našu potrebu za kretanjem.

najbolji-uzor-djetetu-mama-koja-zivi-zdravo

Kao i u svemu drugome što radimo, kada odlučimo vježbati i kretati se, važna je samodisciplina i dobra organizacija vremena. Svaki je početak težak tako da je prvih dana dovoljno vježbati svega nekoliko minuta. S vremenom, kako tijelo uvijek pozitivno reagira na bilo koju vrstu fizičke aktivnosti, taj će se vremenski period povećavati.

Moj je savjet vježbati 15 minuta dnevno ili u slučaju da se želi oblikovati tijelo, do trideset minuta dnevno tri puta tjedno. Za uspješno sagorijevanje masnih naslaga i oblikovanje tijela treninzi trebaju biti kratki, učinkoviti i zabavni. Najbolji su treninzi koji se sastoje od raznovrsnih vježbi, traju najviše 30 minuta, a troše kalorije do 48 sati nakon treninga.

Mnoge mame u danu ispunjenom obvezama teško pronalaze vrijeme za vježbanje, pa im ja savjetujem da to bude ujutro. Dok ukućani spavaju, mi na miru možemo odraditi tjelovježbu koja nam daje krila potrebna za dan koji slijedi.

Psihološka potpora

Kako bismo što lakše i brže postale fit, iznimno je važna psihološka potpora. Za ustrajanje u vježbanju te pravilnoj prehrani važni su pozitivno mišljenje i vjera u vlastite mogućnosti.

Idealno je kada psihološku potporu imamo u vlastitoj obitelji no često je potpora samo deklarativna.

Zbog toga je pri uvođenju zdravih promjena u život dobrodošla potpora osoba s kojima dijelimo isti cilj. To može biti majka, sestra, prijateljica, ali i posve nepoznate žene. To mogu biti žene s kojima idemo na fitness, šećemo ili smo uključene u isti program vježbanja putem interneta. Tehnologija nam tu ide na ruku. Žene koje su učlanjene u programe poput Budifitmame, u zatvorenim Facebook grupama postaju prijateljice i saveznice. Međusobno se jadaju, ali i bodre. Prekrasno je vidjeti žensku solidarnost na djelu i rezultat koji zajedno ostvaruju – zdraviji i kvalitetniji život. Najnoviji program sustava Budifitmama kreće u ponedjeljak, 24. travnja, a završava 2. srpnja.

Tekst: Sunčana Seletković, osnivačica programa Budifitmama, program koji omogućuje mršavljenje i oblikovanje tijela u deset tjedana. Korisnice treninge rade putem video snimki kada i gdje to njima  odgovara. Vježbanje prati i odgovarajuća prehrana pa im je na raspolaganju plan prehrane s popisom namirnica. Potporu i poticaj da ustraju u vježbanju i zdravoj prehrani dobivaju kroz zatvorenu Facebook grupu. Ovaj program prvi put koristi čarobni krug, psihološku tehniku koja pomaže u promjeni mentalnih obrazaca ponašanja i uvjerenja.

Foto: privatni album, Profimedia