Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako odgojiti sretno dijete?

Većini roditelja na pitanje “Kakvo dijete želite odgojiti?” odgovor je “Sretno dijete”.

Savjeta za odgojiti sretno i zadovoljno dijete je svakako mnogo, od knjiga napisanih o roditeljstvu preko stručnjaka i  odgajatelja pa do samih roditelja, no koji je onaj najbolji ili univerzalni “recept” ipak ne postoji. Svako dijete je jedinka za sebe, kao i mi odrasli, pa bi zaista bilo nemoguće reći da postoji jedan pristup koji se može primijeniti na svakoga. No ono u čemu bi se ipak svi složili je da je biti roditelj, a pogotovo majka jedan vrlo izazovan i odgovoran, a istovremeno najljepši i najbolji posao na svijetu. Kako bi odgojili sretno dijete, važno je da mi sami budemo ti koji su sretni. Sretni, zadovoljni i ispunjeni roditelji to prenose na svoju djecu, kroz druženje i komunikaciju s njima, osmijehom, zagrljajem i dobrom voljom, a svakako je odrastanje uz sretne i zadovoljne roditelje daleko ljepše i zanimljivije.

Happy father and son having fun together on sofa, Image: 324059576, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Pokušajte za početak ne biti strogi prema sebi, jer roditeljstvo nije nešto gdje trebamo biti savršeni. Roditeljstvo se zasniva na ljubavi, razumijevanju i želji da učinimo najbolje što možemo za svoje dijete. Manje brinite da li ste nešto dobro učinili ili ne, jer najvažnije je da budete tu za njih, da se opustite i pokušate na najbolji način koji znate u datom trenutku odgojiti ih da budu ljudi kakve i vi želite u svojoj okolini.

Svojim vlastitim primjerom im pokažite i tako prenesite lijepe i ugodne obrasce ponašanja. Imajte pozitivan stav u svemu što radite, i kada ne ide, pokažite djeci da su izazovi tu da nas nauče I ohrabre, a ne pokolebaju. Naučite ih da je u redu ponekad pasti, da bi se dignuli i krenuli dalje, bolji I uspješniji, a svaki taj izazov može se uvijek prikazati kroz neku zabavnu i zanimljivu priču. Kao kada dijete na primjer, promaši gol na utakmici, ne znači da nije dobar nogometaš, već da će ponekad uspjeti pogoditi gol, a nekada će to učiniti netko drugi i da je to sasvim u redu.

Ili ako djetetu ispadne komad kruha na pod, ne znači da je odmah nespretan i ne treba ga zbog toga kriviti, već mu objasniti da će sada ptice također imati hranu. Pozitivan stav dokazano vodi manjoj depresiji u kasnijoj dobi, a djeci je puno lakše dok su malena učiti razmišljati pozitivno nego to graditi kasnije.

Mother and little daughter playing together in a park, Image: 307350531, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Naučite ih da su emocije jako važne i da je emocionalna inteligencija vještina koja se može naučiti. Djeci je blisko iskazivanje emocija, i ne trebate ih u tome sputavati, kako god ponekad to i ne ispalo baš najljepše, no što ranije nauče ispoljavati svoje emocije, to će zasigurno kasnije biti osobe zdravog samopoštovanja i visoke emocionalne inteligencije. Zdravo je pokazati i ljutnju, i bijes, i tugu, kao i sreću, i uvijek postoji adekvatan način za to.

Povežite se sa svojim djetetom na način da ga slušate i pomognete mu da se izrazi tako da mu objasnite da svi imamo emocije i da je u redu osjećati sve što osjeća. Ovdje je bitno razdvojiti osjećaje od ružnog ponašanja. Dok odgajate dijete, ako ste u braku, ne dozvolite da vas odnos s djetetom udalji od partnera. Dijete je najbitnije, no bitan je i vaš partner.

Nesklad u obitelji između partnera se svakako odražava i na dijete i zato je važno ne zapostaviti niti jednog člana obitelji. Budite primjer svojom ljubavlju, pažnjom, razumijevanjem, poštivanjem i prihvaćanjem svog partnera. Važno je dijete naučiti strpljivosti i samodisciplini, kako bi kroz to naučili cijeniti sebe, ali i ljude oko sebe. Dozvolite mu da se izrazi, slušajte ga što ima za reći, neka podijeli svoje mišljenje i svoje stavove, naravno da se ne morate uvijek složiti s njima, ali tako dijete uči da se i njegovo mišljenje i stav računaju i da ima svoje mjesto u obitelji ravnopravno kao i svi ostali članovi.

Family of father mother and daughter stands on background of sunset sea. Three silhouettes of happy people, Image: 325695366, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Takvim pristupom također jačate vezu između sebe i djeteta, njegovu iskrenost i spoznaju da ste tu za njega. Ne zaboravite na igru. Igra je jako važna i kroz igru djeca otkrivaju sebe i svijet oko sebe. Osim toga uče se funkcionirati u grupi, dijeliti, zauzeti se za sebe, izboriti za svoje mišljenje i opustiti se. Igrajte se zajedno, šalite se, smijte se zajedničkim šalama, jer je dokazano da roditelji koji izmjenjuju šale sa svojom djecom potiču djecu na kreativno razmišljanje, a i proširuju krug prijateljstva i daju mu alat koji kasnije može primijeniti kod rješavanja stresnih situacija.

Kroz pozitivno i opuštenije roditeljstvo možemo odgojiti sretnu i uspješnu djecu, jačajući njihovo samopoštovanje i samopouzdanje, unutrašnju sigurnost, ljubav i sreću koja ne ovisi o vanjskim okolnostima. To je ono što najviše možete pružiti svom djetetu da bi odraslo u uspješne i sretne ljude.

U odgoju su najuspješniji roditelji koji svoje postupke i način na koji odgajaju dijete usklađuju prema osobnosti svog djeteta. Sretna djeca se puno lakše uklapaju i bez većih problema prilagođavaju na životne okolnosti i situacije.

Njegujte suosjećanje, jer to uči djecu da budu humana i suosjećaju s problemima drugih, a kroz savladavanje takvih životnih lekcija uče se upravljati vlastitim emocijama i mislima, kako da ih kontroliraju i ne potiskuju ih. Obitelj je temelj i utočište i zato se prisjetite da su mame i tate uzori svojoj djeci, a na odnosu s njima temelje svoje buduće postupke. Kada stvorimo dobar i blizak odnos, tada se na tim temeljima grade i svi drugi odnosi. Mi smo njihova sigurna baza, kojoj se uvijek mogu vratiti i pronaći utjehu, podršku i pažnju. Mislite uvijek na to kako male stvari čine vaš dom sretnim domom, a sretan dom je najtopliji i najbolji dom za sretno odrastanje.

Tekst: Mirjana Petković, lakoca-zivljenja.hr

Izvor:journal.hr

Foto: Profimedia

Najnovije