Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što kod mame točno znači 'vrijeme za mene'

Ma koliko bile posvećene djeci i svemu što iziskuje briga o njima, svi bar malo žudimo za onim djeličkom vremena za sebe koji pokušavamo pronaći kad god se ukaže prilika... Što to točno znači?

Jednom kad se "prešaltate" na 24-satno radno vrijeme, što počinje tamo negdje nakon što prvi put primite bebu u naručje, jedno ste vrijeme potpuno posvećeni svim njezinim potrebama. No s vremenom osjetite potrebu, i ona se redovito javlja, da želite bar nekoliko minuta mira sami sobom - kavicu koja se nije ohladila, tuširanje bez žurbe, telefonski razgovor s prijateljicom bez prekidanja... Jedne će mame reći "pusti snovi", a druge, s manje zahtjevnim potomcima, možda će već lepršati tijekom babinja na nekoj od radionica za njihovu dušu s povremenom stankom za dojenje (tata će dopremiti bebu kad zagusti). Ipak, dogodi se da tog vremena "za sebe" nekih dana uopće ne bude. Ili ga bar vi ne uspijete percipirati jer se bacate s jednom posla na drugi. I onda, kad se poslože zvijezde često se događa baš kao na ovoj slici:

Starije dijete je u školi ili možda vrtiću, beba je zaspala snom pravednika (ako toga ima kod beba?!) i u vama se rodila sjajna ideja - imate vrijeme za sebe! No što raditi? Prijateljice su na poslu ili su ionako već digle ruke od vas, sretne su i s porukicom koju povremeno dobiju. Iz kuće ne možete jer beba je i dalje tu, samo ste navikli na žrvanj u koji vas je život odveo i zaboravili ste se opustiti. Hoću li si napraviti kupku s mirisnim solima, obrijati dlake na nogama, čitati knjigu koju sam dobila za prošli rođendan ili odgovoriti na hrpu neodgovorenih mejlova? Hm. Teška je to odluka. U svom tom mozganju, moglo bi vam "vrijeme za sebe" proći u promišljanju kako da ga najbolje iskoristite i taman kad se odučite za jednu opciju, kmeeee, eto veselog naspavanog glasića koji je odradio popodnevni san i očekuju svu vašu pozornosti. Stoga, ono što možete napraviti je da krenete planirati vrijeme za sebe unaprijed. S jednom iznimkom da možda nećete navesti točan sat i minutu, već ćete vrebati kad se taj trenutak dogodi i već ćete znati što raditi. I nekad, isprobajte, nije tako teško, možete ne raditi apsolutno ništa. Leći na kauč, duboko disati i samo biti. Svjesni odmor je nešto najbolje što si tijekom dana možete priuštiti. Dakako, spavanje uz bebu koja odmara jer itetkako mudra stvar, ali isprobajte i dnevno sanjarenje - veliki je gušt uhvatiti osjećaj mira, tišine, bez pet tisuća misli u glavi, sve ih potjerajte. Možete si pustiti neku opuštajuću glazbu, zaplesati, ili čak malo vježbati ako to volite. Nemojte se odmah primiti televizora ili čitanje dnevnih novina, jer teško da će vas opustiti dnevne vijesti. Nahranite dušu onime što vas ispunjava, veseli, opušta - za svaku ženu je to nešto drugo, no zajedničko je da ga smatrate "vremenom samo za sebe". I da ga zaslužujete i da ga trebate koristiti, kad god se ukaže prilika, no da pritom ne zaboravite ići na spavanje, jer sljedeći vas dan čeka udarni ritam i za njega se također treba pripremiti :)

Tekst: I.T.

Foto: Profimedia, FB

Najnovije