Rezultati su svakako vjetar u leđa svake zaposlene majke koja dobro zna kako je to balansirati između karijere i obiteljskog života te koji je sve izazovi prilikom toga očekuju.

Zaključci studije su, da su majke tijekom 30 – godišnje karijere imale bolju produktivnost na poslu od svojih kolegica bez djece. One koje su imale i više od dvoje djece, bile su pak najproduktivnije tijekom svojih karijera.

Vječno balansiranje između posla i kuće

No, u studiji se došlo do zaključka kako djeca nisu uvijek jednako utjecala na produktivnost svojih majki, dapače, kada su bila posve mala, majke nisu bile toliko produktivne. No, kako su djeca rasla i postala tinejdžeri, majke su se uspinjale na ljestvici, da bi naposljetku njihova produktivnost iznenađujuće porasla, s obzirom na kolegice bez djece.

Naime, prema ispitivanju koje je proveo Microsoft na uzorku od 2000 žena, ali i 500 poslodavaca, izgleda da odgajanje djeteta pojačava ključne vještine zaposlenih majki na radnom mjestu. Oko 62% njih  kaže da mogu lakše raditi više stvari od jednom, otkako su dobile djecu. Gotovo polovina ispitanih majki  primijetila je da su u mogućnosti bolje i racionalnije iskoristiti svoje vrijeme, a četvrtina je izjavila kako su postale organiziranije.

Izgleda da se s ovim rezultatima slažu i poslodavci, jer  je oko 57 posto njih izjavilo da su zaposlene majke bolji timski igrači u tvrtkama od žena koje nemaju djecu. Trećina šefova tvrdi da se timski rad poboljšao otkako je žena postala majka, dok 35 posto njih primjećuje kako su se majkama povećale vještine multi-taskinga.

Čini se da je veliku ulogu u povećanju produktivnosti odigrao i nagli razvoj tehnologije koji je majkama omogućio da svoje vrijeme bolje organiziraju i da zadatke mogu obaviti ne isključivo samo na svom radnom mjestu, već i u pokretu. Tako oko 37 posto zaposlenih majki koristi tehnološka pomagala kako bi svoj posao odradile od kuće, ako slučajno ne stignu otići u ured. Pozitivna je činjenica i da 29 posto ovih majki uspije pomoću istih tih pomagala uštedjeti i do sat vremena dnevno u svom burnom poslovnom rasporedu, dok neke „skrate“ posao za čak dva sata koja onda mogu preusmjeriti na nešto drugo.

Kao rezultat toga, četvrtina ovih zaposlenih majki smatra da su na poslu produktivnije od svojih partnera i kako za isto vrijeme mogu obaviti više posla.

Kada se toj količini posla doda i ona koja se mora obaviti kod kuće, dolazi jednostavno do zasićenja i pada sistema tzv. "burnouta".

Unatoč modernoj tehnologiji, vještinama multi–taskinga i izvanrednoj organiziranosti, žene su ipak nerijetko rastrgane između posla i obiteljskog života. Njihov radni dan u stvarnosti nikad ne prestaje. Naročito u razdoblju kada su djeca mala i kada zahtijevaju najviše brige i pažnje te su nerijetko i bolesna? Stoga, koja je posljedica povećane  produktivnosti ovih zaposlenih žena, majki, ujedno i kućanica, koje svakodnevno godinama balansiraju s nemogućom količinom obaveza?  Potpuno i konačno iscrpljenje?

Naime, žene uz poslovne obaveze, kod kuće imaju znatno više posla nego muškarci. Samo u Americi, žene obavljaju dvostruko više kućnih poslova, a u nekim drugim zemljama svijeta, situacija je još i gora. Tako u Indiji žena dnevno provede četiri i pol sata baveći se kućanskim poslovima, dok se Indijac kući posveti tek 19 minuta. Nešto radišniji su muškarci u Turskoj, koji se kućanskim poslovima  bave 21 minutu, dok su na čelu liste „vrijednih“ muškaraca Slovenci, koji po kući čiste gotovo dva sata. Slijede ih Danci i Estonci, koji nešto više od sat i pol vremena dnevno provedu baveći se kućanskim poslovima. No, kako u svakoj zemlji broj sati posvećen domaćinstvu nije jednak, ne znači da ove žene imaju manje posla. Estonke tako provedu nešto više od tri sata baveći se kućanskim poslovima, dok Slovenke na njih utroše tri i pol sata svog vremena dnevno.

Rezultat produktivnosti - konačni "burnout"?

Iste te žene, povećanjem produktivnosti na poslu možda će doći do boljeg radnog mjesta, što samo dovodi do novih obaveza i još više dužnosti. Usto, majke se i manjenaspavaju od očeva, jer ukoliko se po noći pokaže potreba za ustajanjem zbog djeteta, vjerojatnije je da će krevet napustiti upravo žena.

Ako žena pak da svoj maksimum da zadovolji poslovne zahtjeve, kao i zahtjeve svoje obitelji, jedno područje će ipak morati patiti, a to je najčešće ono društveno.

Da bi žena bila u potpunosti sretna, ispunjena i da ne bi došlo do „burnouta“, potrebno je imati partnera koji će ju podržati kroz njezin rad, na poslu i kod kuće. Mnoge snažne, uspješne žene na vodećim pozicijama ističu kako imaju jak sustav potpore od kuće, to jest muškarca koji će se uhvatiti u borbu s kućanskim poslovima i na sebe preuzeti dio odgovornosti. No, to je češće iznimka nego pravilo. Stoga je veoma važno onu ravnopravnost spolova za koju se žene bore na poslu, prvo postići između vlastita četiri zida.

Poslodavci, koji su zadovoljni produktivnošću zaposlenih majki, trebali bi pak biti još fleksibilniji s obzirom na količinu vremena i obaveza s kojima se ove žene svakodnevno susreću, pogotovo jer su i oni sami svjesni ženine odgovornosti na poslu i kod kuće. Ženama koje su ujedno i majke, a pogotovo ako maju više djece  bi puno značilo kada bi mogle kontrolirati količinu posla, kada ne bi bile opterećene i preplašene  jer trebaju uzeti nekoliko slobodnih dana zbog bolesnog djeteta, ili kada su jednostavno toliko umorne da moraju uzeti predah. Jer to je ponekad jedino što ih dijeli od potpune produktivnosti.

Tekst: Sanja Bubalo

Izvor: www.womeninadria.com

Foto: Profimedia