Imate poteškoća s dojenjem? Zastoj mlijeka? Dojke su vam crvene, bolne i tvrde na dodir? Oprez! Ovo su simptomi koji mogu biti neugodni, a koji vas upozoravaju da mlijeko zaostaje u dojci i zgušnjava se dok novo mlijeko nadolazi i stvara sve veći pritisak i bol. Ako se uz navedene simptome osjećate loše, temperatura vam raste do 39 stupnjeva, imate groznicu i iscrpljeni ste, vrlo vjerojatno imate upalu dojki ili mastitis.

Što je mastitis?

“Mastitis je infektivna upala dojki, a može se razviti kao rezultat uvećanja ili blokade mliječnih kanala. Upaljena je dojka crvena, topla i bolna, a žena često ima temperaturu i do 40 °C i osjeća se vrlo loše”, kaže Erika Spirić, primalja i viša medicinska sestra iz varaždinskog rodilišta te nastavlja: “Postoji i stanje koje se naziva zastojna dojka i od toga, zapravo, sve i počinje. Do zastojne dojke dovodi blok u izvodnim kanalima dojke i zastoj mlijeka. Zbog zastoja mlijeka dojka postaje napeta, teška, topla i bolna, a katkad je prati i povišena temperatura. Ako zastoj potraje, može se razviti mastitis i apsces. Kod zastojne dojke zahvaćena je cijela ili čak obje dojke, a kod mastitisa zahvaćen je samo dio dojke i često je samo na jednoj.”

Začepljeni mliječni kanali i mastitis, govori primalja Spirić, mogu biti uzrokovani prerijetkim dojenjem, nedovoljnim pražnjenjem mlijeka ili pritiskom na dio dojke.

Naime, već kod prvih znakova zastoja mlijeka treba provjeriti je li dijete ispravno prihvatilo dojku. Ako dijete može sisati, treba ga stavljati češće na dojku, jer će na taj način najbolje isprazniti kanaliće i neće nastati upala.

“Katkad do upale dolazi zbog pritiska na dio dojke. Uvijek treba provjeriti je li odjeća dovoljno prostrana, a možda je i pritisak majčinih prstiju na dojku prejak. U takvim je situacijama dobro često dojenje”, kaže primalja Spirić te dodaje: “Ako je potrebno, prije podoja izdoji se malo mlijeka kako bi se izbjegla prepunjenost dojki. Iz tvrde, nabrekle dojke dijete ne može sisati, gladno je i plače, a majka je nesretna jer je dijete gladno i plače. Uputno je takvu dojku malo izdojiti da areola omekša i da dijete može prihvatiti bradavicu i normalno sisati. Takve je dojke dobro lagano masirati u smjeru bradavice ili prije početka dojenja staviti topli oblog.”
upomoc-imam-zastoj-mlijeka

Kako ublažiti bol?

Otpuštanje mlijeka, savjetuje Spirić, mogu potaknuti topli tuš ili kupelj, a isto tako i masaža leđa i vrata te drugi oblici opuštanja. Nakon dojenja može se staviti hladni oblog da bi se ublažio neugodan osjećaj prepunjenosti dojki i bol između dvaju podoja.

Ako je dojka jako bolna, može se popiti analgetik i tek onda početi izdajanje.

“Katkad je začepljen izvodni kanal i čini se da nema protoka mlijeka iz jednog dijela dojke. Ako u tom dijelu zaostane mlijeko, može se razviti neinfektivni mastitis koji, ako zastoj potraje, može uzrokovati nastanak bakterijske infekcije i tada govorimo o infektivnom mastitisu”, rekla je primalja Spirić.

Žene s mastitisom žale se na bol i crvenilo jednog područja, vrućicu s groznicom, umor ili mučninu, glavobolju, bolove cijelog tijela te na opću slabost.

Kod takva stanja najvažnije je poboljšati pražnjenje mlijeka iz zahvaćenog dijela dojke, a to će najbolje učiniti dijete. Treba često izdajati mlijeko jer ako se dojke ne prazne često, nastat će apsces, a najbolji način da se on spriječi jest često dojenje. Primalja Spirić poručuje majkama da dijete mora biti dobro namješteno na dojku. Najvažnije je da jako otvori usta i njima zahvati najveći dio areole. Znat ćete da dijete ispravno siše ako su mu usta puna dojke i vide se ritmični pokreti čeljusnih mišića sve do ušiju. Najprije treba ponuditi bolnu dojku, ako nije previše bolno. Dobro je potaknuti otpuštanje mlijeka, lagano masirati začepljene kanaliće, stavljati vlažne tople obloge i odmarati se zajedno s djetetom tako da ono može često sisati. Majka bi trebala piti tekućinu prema osjećaju žeđi.

Infektivni mastitis

“Ako je riječ o infektivnom mastitisu (vrućica traje 24 sata i dulje, postoje znaci moguće infekcije, simptomi se ne smanjuju ni nakon čestog i djelotvornog dojenja i izdajanja, stanje se pogoršava), potrebna je terapija antibioticima koje će propisati liječnik. Ni kod takva stanja majka ne bi trebala prestati dojiti. Treba nastaviti s dojenjem, jer ono nije opasno za dijete. Dapače, dojenje ubrzava proces liječenja. Ako se u ovom stadiju prestane s dojenjem, povećavaju se izgledi za nastanak apscesa, koji onda zahtijeva kirurški tretman (apsces treba isprazniti, a ženi se ugradi cjevčica za pražnjenje koja se vadi za 2-3 dana), naravno u bolnici”, govori primalja Spirić.

Dojenje i samo dojenje

Treba nastaviti dojiti na obje dojke, a početi s upaljenom. Treba uvijek iznova kontrolirati položaj djeteta na dojci, imati udobne grudnjake, ni na koji način ne ograničavati dojenje, ni duljinom ni razmakom među podojima. Pri svakom podoju dijete bi trebalo sisati iz obje dojke. Dobro je masirati upaljeno područje i mijenjati položaje tako da dijete bradom masira upaljeno mjesto.

“Jako je važno da se majka brine o sebi. Najvažnije je smanjiti stres i nepotrebne aktivnosti. Ako se majke dovoljno odmaraju, prije će zaliječiti bolne bradavice i zastoje mlijeka te uspostaviti dobro i dugotrajno dojenje”, zaključuje primalja Spirić.

Ublažite upalu

“U mnogim kulturama žene upotrebljavaju obloge od listova kupusa kako bi ublažile upalu i bolne dojke. Mijenjaju ih svaka 2-4 sata, a poboljšanje bi se trebalo osjetiti za 6-8 sati”, savjetuje primalja Spirić.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia