Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Briga o zdravlju čitave obitelji

Poznato je kako su za očuvanja našeg zdravlja važne redovite liječničke kontrole koje nikako ne bismo smjeli preskakati. Posebice ako smo roditelj, jer djeca, osim što su neiscrpan izvor radosti i motivacije, iziskuju mnogo energije. ...

 zdravlje obitelji

Tu razumnu spoznaju često zaboravljamo i brigu o nama samima stvaljamo na drugo, treće, četvrto... mjesto. No, naš je organizam sofisticirani mehanizam i da bi besprijekorno funkcionirao potrebno je posvetiti mu barem malo pažnje. Naime, počevši od dvadesete pa do četrdesete godine svi bismo trebali barem jednom godišnje obaviti osnovne pretrage krvi i urina.

Nakon četrdesete ta sugestija postaje zlatno pravilo u očuvanja zdravlja.

Mali vodič za brigu o našem zdravlju putem osnovnih, bezbolnih i brzih biokemijskih pretraga dala nam je magistra Hana Breyer Priselac, ravnateljica Poliklinike Breyer.

Iz krvi i urina mogu se dobiti dragocjeni podaci o našem zdravlju. Osnovne vrijednosti koje je bitno kontrolirati u krvi su razina kolesterola, triglicerida, šećera, kreatinina, uree, jetrenih enzima te redovita kontrolirata pojedinih vrijednosti putem hemograma (kompletne krvne slike ili KKS).

Pri kontroli urina obraća se pažnja na boju i izgled urina, prisustvo glukoze, proteina, leukocita i razinu nitrata te još mnoge druge referentne vrijednosti.

Razina kolesterola

Kolesterol je masnoća prisutna u krvi i postoji kod svih nas. Ako su razine ukupnog kolesterola i LDL-kolesterola visoke, osoba je izloženija riziku slabe cirkulacija i bolestima srca. Snižena razina LDL-kolesterola može se pronaći kod malapsorpcije (sindrom nedovoljne apsorpcije jednostavnih hranjivih tvari) i malnutricije (pothranjenost). Preporučena vrijednost za ukupan kolesterol za muškarce i žene je manja od 5,0 mmol/L. Referentna vrijednost za LDL kolesterol za muškarce i žene je manja od 3,0 mmol/L.

Razina triglicerida

Trigliceridi su također masnoće koje se nalaze pohranjene u masnim stanicama našeg tijela, ali ih unosimo i hranom. Često osobe koje imaju povišenu razinu kolesterola u krvi imaju i povišenu razinu triglicerida što ukazuje na prekomjeran unos loše-nezdrave hrane (ugljikohidrata i masti; alkohol, slatkiši, kruh, tijesto...).

Povišene koncentracije triglicerida ukazuju na rizik oboljenja od bolesti srca tešećerne bolesti, opstruktivne žutice, nefroze i hipofunkcije štitnjače.Referentna vrijedost za muškarce i žene je manja od 1,7 mmol/L.

Glikemija

Glikemija označava razinu šećera/glukoze u krvi. Glukoza je najznačajniji izvor energije, potreban za mišićni rad i za sve procese u organizmu, uključujuči i rad mozga, a razinu glukoze u krvi regulira jetra.

Uobičajena vrijednost za muškarce i žene je između 4,4 mmol/L i 6,4 mmol/L. Povećane vrijednosti ukazuju na mogućnost šećerne bolesti i tada se preporuča dodatno provjeriti razinu HbA1c u krvi.

Izrazito niska razina glukoze u krvi (približno 2,5 mmol/L) manifestira se kao hipoglikemija i karakterizira je mišićna slabost, nedostatak koordinacije i konfuznost.

Kreatinin

Koncentracija kreatinina u krvi ukazuje na kvalitetu rada bubrega. Koristi se u dijagnostici i liječenju bubrežnih oboljenja, no ipak razina kreatinina u serumu koja se smatra normalnom ne isključuje postojanje oštećenja bubrežne funkcije, jer nije osjetljiva na rana bubrežna oboljenja.

Referentne vrijednosti za muškarce su 79 – 125 μmol/L, a za žene  63 – 107 μmol/L.

Povećane vrijednosti ukazuju na akutnu i/ili kroničnu bolest bubrega i opstrukciju mokraćnog sustava.

Urea

Urea nastaje u jetri i većina uree se izlučuje putem bubrega, dok se 40 – 60% vraća ponovo natrag u organizam. Uobičajene vrijednosti za muškarce i žene su 2,8 – 8,3 mmol/L.

Povećane vrijednosti uree u krvi također ukazuju na akutnu i/ili kroničnu bolest bubrega i opstrukciju mokraćnog sustava. Budući je razina uree nešto osjetljivija na rana bubrežna oboljenja, često se provjera njene razine koristi u kombinaciji s provjerom razine kreatinina.

Jetrene probe

Ova krvna pretraga kontrolira vrijednosti jetrenih enzima ALT i AST te enzima GGT. Povećane vrijednosti ALT u serumu uglavnom se smatra indikatorom oboljenja parenhima jetre, referentne vrijednosti za muškarce i žene su 10 - 48 U/L. Povišene vrijednosti AST dijagnostički su najznačajnije u bolestima jetre; virusni hepatitis, ciroza jetre, toksično oštećenje jetre, primarni ili metastatski karcinom jetre, zatim u infarktu miokarda te progresivnojmišićnoj distrofiji i dermatomiozitisu, refrentne vrijednost za muškarce i žene su 8 - 38 U/L. Porast vrijednosti GGT enzima uvijek je znak oštećenja jetre i uvijek se nalazi kod bolesnika s alkoholnom cirozom jetre te u većini seruma ljudi koji su teški alkoholičari. Referntne vrijednosti za muškarce su 11 - 55 U/L, dok je za žene  9 - 35 U/L.

Hemogram - KKS

Hemogram (krvna slika) je rezultat pregleda krvi u dijagnostičke svrhe i sastoji se u određivanju broja eritrocita, leukocita i trombocita te u određivanju količine hemoglobina. Krvna slika ima velik dijagnostiči i prognostički značaj pri raznim oboljenjima. Odstupanja od referentnih vrijednosti ukazuju na infekcije, probleme zgrušavanja krvi i anemiju.

Urin

Laboratorijsko određivanje mokraće je vrlo važno u isključivanju i otkrivanju poremećaja rada bubrega i mokraćnog trakta. Mokraća je najdirektniji uzorak za isključivanje te ranu dijagnozu spomenutih poremećaja, kao i za praćenje tijeka bolesti i terapije.

Prilikom pregleda urina obraća se pozornost na boju i izgled urina; mokraća bi trebala biti bistra i svijetle žute boje, mutna mokraća često ukazuje na upalu. Iz mokraće se može isčitati mnogo toga, no evo nekoliko primjera indikacija; prisutstvo proteina u mokraći ukazuje na lošiji rad bubrega, glukoza u urinu je prisutna kod povećane razine glukoze u krvi iznad 10 mmol/L ili oštećenja bubrega. Nitriti su pozitivni kod jake bakterijske upale, a povećan broj leukocita je također prisutan kod upale.

Važno je napomenuti kako se referentne vrijednosti nalaza mogu razlikovati u pojedinim laboratorijima, stoga se uvijek potrebno ravnati prema referentnim vrijednostima propisanima u pojedinom laboratoriju (u kojem su pretrage učinjene). Također, za pravilno praćenje nalaza bilo bi dobro pretrage uvijek vršiti u istom laboratoriju. Većina se pretraga provodi putem visokosofisticiranih uređaja (analizatora) koji se tipom i načinom obrade krvi i/ili urina međusobno (u maloj mjeri) razlikuju, stoga postoji mogućnost određenih odstupanja u rezultatima kod različitih laboratorija. Isto tako i načini mjerenja (metode) mogu biti različite, što također pridonosi neujednačenosti rezultata mjerenja u različitim laboratorijima.

Uz redovito provođenje osnovnih biokemijskih pretraga preporučila bih redovitu kontrolu krvnog tlaka i rada srca putem elektrokardiograma (EKG-a) i ultrazvuka.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije