Nakon porođaja veoma je važan brz i što lakši emotivni i fizički oporavak majke kako bi se s radošću mogla posvetiti djetetu i imati kvalitetno mlijeko. Biljne namirnice koje ubrzavaju majčin oporavak i posebno pojačavaju kvalitetu mlijeka jesu:

SJEMENKE SEZAMA I BADEMA (pržene ili klijane): iznimno su bogate kalcijem, stvaraju ili povećavaju količinu majčina mlijeka i pomažu reguliranju menstrualnog ciklusa;

KISELO ZELJE, ali ne jako slano: povećava lužnatost krvi, osnažuje probavu i pojačava vitalnost rodilje;

DUGO KUHANA JUHA OD KORJENASTOG POVRĆA (čička, đumbira, mrkve) i crne soje, a one majke koje jedu proizvode životinjskog podrijetla umjesto crne soje mogu kuhati šarana: omogućuje pojačano lučenje mlijeka, jača područje zdjelice, maternice i svih reproduktivnih organa;

AMARANT, QUINOA, SLATKA RIŽA (KUHANI ILI KLIJANI): obiluju lako probavljivim bjelančevinama, mineralima i esencijalnim masnoćama, stvaraju kvalitetno mlijeko koje utječe na razvoj bebinih kostiju;

ZELENE KLICE (IZDANCI) KRESA I DJETELINE: izvanredan su izvor vitamina C i važnih minerala, ojačavaju reproduktivni sustav rodilje i imunosni sustav bebe, povećavaju laktaciju;

KOPRIVA (u juhama, varivima, popečcima, čajevima...): izvor je potpuno probavljivih bjelančevina i željeza, pa je odlična za pothlađene, slabe rodilje jer povećava količinu kvalitetnog mlijeka, stabilizira hormone rodilje i zaustavlja krvarenje;

MALA KOLIČINA SVJEŽIH ZAČINSKIH BILJAKA komorača, kopra, anisa, bosiljka, piskavice (u juhama, varivima i pirjanim jelima): povećava laktaciju i poboljšava probavu.

Tekst: Vesna Ljubičić, dipl. ing., učiteljica i savjetnica svjesne prehrane i shiatsua, www.biovizija.com

Foto: Thinkstock