Vodene kozice bolest su koju je većina preboljela u djetinjstvu, ali može se dogoditi da je ne prebolite. Poznata influenserica i mama dvoje djece, Ella Dvornik objavila je na svom Instagram profilu da je već preboljela vodene kozice, ali da se osjeća kao da će ih opet dobiti.

"Probudila sam se tokom noći u temperaturi, i jedino što mi pada na pamet je da ću možda po drugi put u životu imati vodene kozice jer ih i Lumi i Balie imaju. Je l se nekome od vas desilo da ih je dobio dva put?", napisala je i upitala pratitelje za njihovo iskustvo, a mnogi tvrde da su vodene kozice preboljeli dva puta.

Pitali smo našeg poznatog pedijatra iz Poliklinike Salvea, izv. prof. dr. sc. primarijusa Milivoja Jovančevića je li moguće dva puta preboljeti ovu bolest. "U pravilu se vodene kozice ne mogu preboljeti dva puta. Najvjerojatnije je jedan od ta dva puta bila postavljena pogrešna dijagnoza", kaže primarijus.

'Chicken pox party': Je li sigurno namjerno zaraziti dijete?

Dijete koje je preboljelo vodene kozice stječe doživotni imunitet, a prije 30, 40 godina roditelji su imali običaj djecu koja još nisu preboljela vodene kozice voditi kod djecekoja su u tome trenutku zarazna. U Americi su popularne takozvane chicken pox parties koje se organiziraju kako bi se djeca zarazila i preboljela vodene kozice u isto vrijeme. 

"Pox parties su bili popularni do uvođenja cjepiva protiv vodenih kozica u nacionalne programe 1995. godine. I u Hrvatskoj je ovo cjepivo dostupno, samo za određene kategorije djece je u Programu imunizacije, a ostali plaćaju cjepivo", objašnjava primarijus Jovančević te upozorava:

"Namjerno zaražavanje djece virusom varicele struka ne preporučuje s obzirom da nikada nije sigurno hoće li zaraženo dijete razviti komplikacije ili će se zaraziti i nekom drugom bolešću".

Pedijatar Jovančević objašnjava je li moguće dva puta preboljeti vodene kozice
Shutterstock 

Opasno za trudnice koje nisu preboljele

Vodene kozice su virusna bolest koja se najčešće širi kontaktom, od osobe do osobe, a rjeđe se može prenijeti i zrakom. To je vrlo zarazna dječja bolest, no oboljeti mogu i odrasli koji ih još nisu preboljeli. Odrasle osobe s vodenim kozicama ozbiljni su bolesnici, a oboljele trudnice zahtijevaju intenzivni liječnički nadzor. Djeca do 14. godine života u 90% slučajeva dođu u kontakt s virusom vodenih kozica.

Simptomi i trajanje bolesti

Inkubacija je razdoblje od prvog kontakta s bolesnikom do izbijanja bolesti i traje od 10 do 20 dana. Nakon toga dijete se dva dana osjeća slabo, ima povišenu temperaturu, mučninu ili povraća, a zatim se javlja osip koji traje do osam dana.

Bolest se manifestira u obliku crvenih mrljica koje u roku od nekoliko sati prelaze u prozirne ovalne mjehuriće po koži i sluznicama i koji su promjera od dva do tri milimetra. Oko mrljica je oštar crveni rub.

Najčešće je zahvaćena koža, no mjehurići se mogu javiti i na sluznici usta, oka, spolnih, ali i unutarnjih organa. U mjehurićima se nalazi bistra tekućina koja se nakon dva dana zamuti. Nakon toga mjehurići spontano pucaju. Mjehurići su popraćeni svrbežom koji nastojimo suzbiti. Najprije se javljaju na licu i na predjelu obraslom kosom, iza uha i na vratu. Mjehurići se javljaju postupno – kako jedni dozrijevaju i pucaju te se pretvaraju u kraste, tako nastaju novi.

Zbog svrbeža dijete se češka i time oštećuje mjehurić koji se pretvara u krastu iza koje može ostati ožiljak. Ako se mjehurić pusti da se sam, bez češkanja, zamuti i pukne, tada ne ostavlja ožiljke.

Komplikacije vodenih kozica

  • Ako se dijete češka nečistim prstićima, može doći do kožne upale i na taj se način može zaraziti streptokokom ili stafilokokom. To se događa ako je dijete u lošim higijenskim uvjetima, ima iznimno povišenu temperaturu ili živi u izrazito vlažnom stanu.
  • U rjeđim slučajevima može nastupiti upala pluća, točkasto krvarenje u kožu, upala srčanog mišića, upala jetara, bubrega, gušterače ili upala zglobova.
  • Upalu malog mozga dobije jedno od 4000 oboljele djece. Dijete počinje gubiti ravnotežu, tetura, ima vrtoglavicu, drhti iako nema povišenu temperaturu, titraju mu očne jabučice.
  • Najteža je komplikacija upala cijelog mozga. Tu komplikaciju dobije jedno od 35 000 oboljele djece. U tom stanju može nastupiti i moždani udar. Tada dolazi do grčenja cijeloga tijela kao kod padavice, poremećaja svijesti, a može biti oduzet i pojedini dio tijela. Ta je komplikacija opasna i teško se može posve izliječiti.

Kako liječiti vodene kozice?

Bolest je lako prepoznati i bez laboratorijskih pretraga krvi. Vrlo je specifična i teško se može zamijeniti s nekom drugom bolešću. Dijete je potrebno izolirati kod kuće jer je za drugu djecu vrlo zarazno, a opasnost od zaraze traje dok god dijete ima svježe mjehuriće. Potrebno je da dijete miruje te pije dovoljno tekućine. Povišenu temperaturu treba smanjivati čepićima ili sirupima tek ako je iznad 38,5 Celzijevih stupnjeva.

Protiv svrbeža treba kožu obilno premazivati tekućim puderom s anestezinom. Mogu se činiti i kupke u hipermanganu. Kod posve male djece na ručice se mogu staviti pamučne rukavice koje onemogućuju grebanje mjehurića. Svakako, treba podrezati noktiće. Katkad se propisuje i sirup za smirivanje svrbeža. U Hrvatskoj je dostupno cjepivo protiv vodenih kozica.