Alergijske bolesti, uz akutne infektivne bolesti dišnog sustava, najčešće su bolesti dječje dobi, ističe mr. sc. Lukrica Zimić, dr. med. pedijatar-alergolog/pulmolog iz Dječje bolnice Srebrnjak. Istraživanja diljem svijeta upućuju na to da su alergije bolesti moderne civilizacije, učestalije što su socioekonomski i ekološki čimbenici lošiji, a za njihovu pojavu odgovorno je i naslijeđe. Broj novooboljelih u stalnom je porastu, posebice u djece i mladeži. Studije pokazuju da se broj novooboljelih udvostručuje svakih deset godina.

Svake godine u doba cvatnje određenih biljaka milijuni ljudi u svijetu pate od peludne hunjavice. Senzibilizacija na pelud ovisi o alergenskim svojstvima čestice peluda, kao i o klimatskim uvjetima i osobinama okoliša. S obzirom na rasprostranjenost biljaka i korova u pojedinim područjima naše zemlje, kalendar cvatnje u kontinentalnom području razlikuje se od onoga u mediteranskom području. U kontinentalnom dijelu Hrvatske imamo tri maksimuma koncentracije peluda u zraku: ranoproljetni kad cvatu drveće i grmovi, ranoljetni kad cvatu uglavnom trave i ljetno-jesenski kad cvatu korovi.

shutterstock_1486756709.jpg
Shutterstock Studije pokazuju da se broj novooboljelih od alergija udvostručuje svakih deset godina

Dobro poznat i najagresivniji korov jest ambrozija (trolisni limundžik), koja raste oko prometnica i nekultiviranih područja i širi svoja peludna zrnca od početka kolovoza do kraja listopada na prijelazu ljeta u jesen. Simptomi su, kaže dr. Zimić, prisutni nekoliko tjedana:

 • kihanje
 • šmrcanje
 • vodenast sekret iz nosa
 • začepljenost nosa
 • svrbež nosa i očiju
 • glavobolja
 • razdražljivost
 • loša koncentracija
 • otežano disanje
 • gušenje
 • suh, podražajni kašalj
shutterstock_111446162.jpg
Shutterstock Neki od simptoma peludne alergije su kihanje, šmrcanje, kašalj...

Liječenje treba započeti prije očekivanih simptoma kombiniranim lijekovima. S obzirom na znatan porast peludnih simptoma, potrebno je pratiti biometeorološku prognozu.

Kako spriječiti alergije?

Najbolji način da spriječite alergije, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, je da otkrijete i izbjegavate alergene. Pratite biometerološku prognozu i ne izlazite iz kuće od 5 do 10 sati, kad u zraku ima najviše peludi. Izbjegavajte u to doba godine sušiti i provjetravati odjeću i posteljinu na otvorenom. Radeći vani ili u vrtu koristite masku za lice kao zaštitu od peludi. Ako možete, promijenite boravište u sezoni peluda. Pratite peludni kalendar o sezoni cvjetanja biljaka koje kod osjetljivih osoba izazivaju alergije. Za prozračivanje prostora iskoristite vrijeme nakon kiše. Koristite li klimu, redovito je čistite deterdžentom, povremeno dezinfekcijskim sredstvom i redovito zamjenjujte filtre prema uputi.