Kako dijete raste i razvija se njegova osobnost, dolazite u situacije koje vam baš nisu ugodne i koje zahtijevaju da svoju bebicu i usmjeravate u ponašanju. Na primjer, vaše je dijete otkrilo da je baš zabavno počupati za kosu u igri i vidjeti kako 'žrtva' reagira, pa isprobati svoje zubiće i provjeriti ostavljaju li ikakvog tragab na nečijoj mekanoj koži. Ah, da, i pincetni hvat se razvio pa će vas i uštipnuti, a kada se namrštite, to će otvoriti jedno novo područje proučavanja.

Tko bi bio spreman za ovu fazu razvoja? Što više pokušavate promijeniti ovo neželjeno ponašanje, jače ste frustrirani jer vam se čini da nikako ne možete uvjeriti svoga mališana da PRESTANE.

Zašto beba čupa kosu, grize ili štipa?

Vaše će dijete krenuti s čupanjem, štipanjem ili griženjem jer eksperimentira i istražuje svoj novi svijet. Djeca su u dobi između 6 mjeseci i dvije godine u oralnoj fazi i tada koriste svoja usta da okuse i opipaju sve oko sebe. Također, iskoristit će svoje malene prste za stiskanje i štipanje svega što im dođe pod ruku. Djetetu nije cilj nanijeti bol, već samo želi shvatiti što se događa oko njega.

Na taj način otkriva uzrok, odnosno objašnjava si zašto se nešto događa, i posljedicu, odnosno što će se dogoditi ili promijeniti nakon neke akcije. Bez obzira na to hoćete li vrištati od boli ili joj se smiješiti, vaša će beba biti fascinirana vašom reakcijom i htjet će ponoviti radnju.

No, nije razlog griženja, čupanja i štipanja samo eksperimentiranje i istraživanje, može biti riječ i o izražavanju negativnih emocija, ako se dijete osjeća frustrirano i ljutito. Odrasli, ako se naljute, imaju prilike riješiti nesuglasicu razgovorom, što nije slučaj s djetetom koje još nije razvilo svoje govorne vještine. Zamislite frustraciju kada ste preplavljeni emocijama, a ne možete ih izraziti riječima. I zato će vas ljutito ugristi za ruku ili počupati za kosu. No ne mora tako izražavati samo negativne emocije, vaša beba može biti jako uzbuđena i ne može podijeliti s vama drukčije taj osjećaj.

Ako vaša beba ide u jaslice ili se druži s nekom bebom, možda je sama bila izložena čupanju, griženju ili štipanju svoga malog prijatelja. Tako malena djeca uče oponašajući druge, pa evo još jednog razloga zašto je dijete počelo ovakvo ponašanje i samo primjenjivati na osobe kojima je okruženo.

Nicanje zubića još je jedan razlog zašto beba grize sve oko sebe. Bolne, natečene i osjetljive desni mogu svrbjeti, a najbolja im je utjeha ako nešto grickaju.

Kako pomoći bebi da prestane?

Da biste pomogli djetetu da prestane s ovako nepoželjnim ponašanjem, prije svega je važno razumjeti razloge zbog kojih se i počela tako ponašati. Ako beba eksperimentira ili istražuje počupavši vas za kosu, uštipnuvši vas ili zabivši svoje slatke zubiće u vašu kožu, ostanite mirni, ali joj objasnite: 'Ne! To mamu boli.'

Nakon verbaliziranja, nježno maknite bebine ruke sa svoje kose i odmaknite je od sebe. Isto napravite i ako vas ugrize ili uštipne.

Zatim, budite dosljedni u ponavljanju. To može biti teško, ali budite svjesni da je ovo prvo postavljanje granica ponašanja i da je ovo samo početak jednog teškog posla koji se zove odgoj.

Naravno, očekujte burnu reakciju sve do trenutka dok dijete ne prihvati postavljene mu granice u ponašanju.

Postoji i drugi način, a to je da djetetu dok vas čupa ili štipa ili grize, skrenete pozornost na neku drugu aktivnost. No osim što mu možete skrenuti pozornost na igračku ili slikovnicu, možete mu pokazati i kako izgleda prihvatljivo ponašanje. Na primjer, kada vas povuče za kosu, pokažite mu kako da vas nježno pogladi i recite: 'Mama voli ovo.' Malo pomalo, dijete će shvatiti da postoji razlika između čupanja i milovanja.

Što kad je uzrok nepoželjnog ponašanja izražavanje osjećaja? Prvo, ostanite smireni. Tako pokazujete djetetu kako se nositi sa intenzivnim emocijama na pozitivan način. Zatim ga naučite riječ kojom bi moglo opisati emociju: 'Vidim da si ljut.'

Kada primijetite pozitivnu promjenu, nagradite dobro ponašanje pohvalama.

Čupanje kose, griženje i štipanje su oblici nepoželjnog ponašanja, ali kada jednom shvatite razlog, lakše ćete pomoći svome mališanu da na pozitivan način istražuje ili pokazuje svoje osjećaje.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock