Izlozi trgovina već su okićeni božićnim ukrasima, a i mnogi se već pripremaju i za ukrašavanje svojih domova. Nadolazeći vikend započinje Advent pa ni ne čudi da baš sve poprima božićno ruho. Popisi s darovima koje namjeravamo kupiti već su spremni i pandemiji unatoč, vjerojatno je da ćemo i ove godine najviše potoršiti upravo na djecu - na igračke i odjeću, a zatim i na ostale voljene osobe. I doista je lijepo razveseliti djecu i ukućane darovima, ipak treba razmisliti o potrošnji koja ne bi smjela narušiti obiteljski budžet, kao i o tome da smisao Božića ne čine poklonijelo i piće, već zajedništvo, ljubav koju poklanjamo jedni drugima te briga za one koji su u potrebi.

Ipak, komercijalizacija proizvoda nametnula je svima izazove da kupe velik broj poklona za svoje najdraže. I dok se s jedne strane ostvaruju nečiji snovi o prekrasnom božićnom drvcu s mnoštvom poklona ispod njega, s druge strane se, svjesno ili ne, uči djecu da je normalno da se dobiva mnogo poklona za Božić. Dijete s prevelikom količinom igračaka se lako prebacuje s jedne igračke na drugu, ne razvija odnos prema njima te ne nauči cijeniti igračke, već stalno očekuje nešto novo, nešto drugačije bez zadubljivanja u prethodno.

No kako provesti zajedničko obiteljsko vrijeme koje će donijeti puno radosti i zabave? Jer, budimo realni, djeca na kraju ipak najviše pamte atmosferu koja vlada za Božić i onoga kako su se osjećali, a ne igračke i količine poklona koje su dobili.

Gradovi ‘okupani’ lampicama, šareni izlozi prepuni poklona, prigodna glazba te neodoljivi mirisi hrane stvaraju ugodnu blagdansku atmosferu koja podsjeća na to da se svi trebamo malo više opustiti. I dok je dobro i korisno ugoditi sebi i zadovoljiti svoje potrebe, blagdansko vrijeme ima jednu još važniju poruku. Potiče nas da postanemo svjesni i tuđih potreba, jer, osim što pružanjem pomoći usrećujemo neku osobu, i mi sami postajemo zadovoljniji. Također, u vrijeme blagdana često se spominje depresija kao stanje u koje mnogi zapadaju, a razloga za to je nekoliko. Prvi je smanjena količina dnevnog svjetla jer je prosinac mjesec s najkraćim danima, a poznato je kako suncčeva svjetlost povećava količinu prirodnog hormona sreće – serotonina. Drugi uzrok je stres koji nose blagdani. U medijima se intenzivno prikazuje slika obitelji kao mjesta zajedništva i sreće, što mnoge podsjeća na vlastitu samoću.

I dok bismo, s jedne strane, trebali pripaziti na to da svi članovi u našoj obitelji (oni otuđeni i zanemareni) budu također uključeni u blagdansko iščekivanje, s druge strane, oni koji se osjećaju usamljeno za blagdane trebali bi razmisliti o tome kako oni svojom ljubavlju mogu nekome popraviti dan – kupnjom poklona za siromašnu obitelj, pisanjem pisma dalekim rođacima, kolačima koje će ispeći i njima iznenaditi prijatelje. Dobro je da roditelji svoju djecu nauče vrlini suosjećanja te ih nauče kako je lijepo dobivati poklone ispod bora, ali isto tako je lijepo dati onomu tko nema. Istraživanja su pokazala kako pomaganje drugima popravlja raspoloženje te može smanjiti rizik od nastanka visokog krvnog tlaka za čak 40%, kao i rizik od nastanka depresije, a stručnjaci smatraju kako je glavni razlog tih dobrobiti za zdravlje socijalna interakcija i povećanje osjećaja vrijednosti pojedinca u društvu.

Što se tiče prijedloga na koje sve načine se možete uključiti u pomaganje drugima, možete volontirati u pučkoj kuhinji, dječjem domu (ako je dopušteno tijekom trajanja pandemije); možete odlučiti pomiriti se s osobom s kojom ste bili u svađi ili posjetiti starog susjeda i ispeći mu kolač te provesti neko vrijeme s njime i tako mu pokloniti svoju pažnju. No velikodušan se ne bi trebalo biti samo jedan dio godine, već čitav život i tim vrlinama treba djecu učiti od malih nogu. Dovoljno je učiti ih malim djelima ljubavi. Primjerice, zajedno s djetetom odvojite odjeću koju ono više ne treba i poklonite je nekoj obitelji s djecom koja su u potrebi. Učite djecu da se drugoj djeci ne daje stara i iznošena odjeća, vec odjeća koju su prerasli, a uščuvana je i dostojanstvena za nošenje. Višak igračaka također poklonite djeci u potrebi. Tako ćete naučiti svoje mališane kako biti pažljiv prema drugima, kako poklanjati stvari i vrijeme i pokazati im da oko njih postoji svijet izvan njihova svakodnevnog okruženja u kojem ne žive svi u toplini svoga doma, okruženi svime onim što im je potrebno. I za kraj, pokloni koje kupite ne moraju biti skupi da biste nekoga razveselili – to mogu biti i sitnice koje ste sami izradili. Najvažnije je posvetiti maksimalno vremena osobama koje volite, ali isto tako ne zaboraviti i da postoje oni koji nemaju nikoga i koje bi vaš poziv ili posjet itekako razveselio.

Tekst: Dunja Ladić 
Foto: Shutterstock