Djeca predškolske dobi ubrzano rastu. Možda ne toliko kao kad su bili mlađi, ali dovoljno da njihov metabolizam bude ubrzan. To znači da biti jako gladni. Osim toga, imaju male želuce koji ne ostaju dulje siti i stvarno trebaju jesti svakih nekoliko sati.

Stoga, ne brinite previše za svoj mali 'bunar bez dna'. Djeca se rađaju s urođenim osjećajem koliko trebaju jesti i morate poštovati ​​njihove znakove. To ne znači da svom djetetu trebate dati slobodu da pretjera s grickalicama, ali mu ponudite zdravu hranu kad god je gladno, a pritom pripazite da je bilo dovoljno tjelesno aktivno.

Dakle, što možete?

  • Potičite zdrave izbore. Kada dijete traži međuobrok deset puta dnevno, nemojte mu dopustiti da stalno bira čips. Djeci nije potrebno više masti u prehrani nego odraslima. Iako je čips s vremena na vrijeme dopušten međuobrok, pokušajte dijete redovito usmjeravati prema hranjivijim jelima, poput voća, sira i cjelovitih žitarica.
  • Neka hrana bude dostupna u svakom trenutku. Kad se dijete vrati iz škole, gladno je, što je sasvim u redu. U školi je učilo, trčalo na odmoru i igralo se s prijateljima cijeli dan. Potrošilo je puno energije, a kada dođe kući, želi napuniti svoje energetske rezerve. Pa što možete učiniti? Uvijek, imajte u ponudi svježe voće. Zdjela s voćem na stolu, potaknut će sve članove obitelj da ga konzumiraju, a voće je izvrstan kvalitetan zalogaj u kojem djeca uživaju.
  • Ne tjerajte dijete da pojede sve iz tanjura. Možda mislite da, ako možete natjerati dijete da pojede čitav obrok, neće vas ponovno gnjaviti za nekoliko sati da pripremate užinu. Tjerati djecu da jedu kada to ne žele, nije dobra ideja. Ako se nauče ignorirati svoje znakove 'sit sam', to može dovesti do problema s prehranom, uključujući prejedanje i pretilost.
  • Ako dijete koristi refren 'Gladan sam' za odgađanje spavanja (uobičajena taktika odugovlačenja), ponudite mu užinu jedan do dva sata prije spavanja, a zatim jasno dajte do znanja da je kuhinja zatvorena preko noći. Osim toga, ako se čini da dijete koristi hranu iz psiholoških razloga, to je vjerojatno vapaj za privlačenjem pažnje. Pokušajte provoditi više vremena s djetetom ili se potrudite provoditi više vremena kao obitelj.

I sve dok dijete nema prekomjernu tjelesnu težinu (prema grafikonima rasta u ordinaciji pedijatra) i jede zdravu hranu, tada stalno hranjenje, zapravo i nije problem. To samo znači da morate češće odlaziti u dućan.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock