Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogu li se i male bebe disciplinirati, ili je to pregruba riječ za usmjeravanje ponašanja?

Čim se bebina motorika razvije do toga da se može kretati, primjerice puzajući, njezina je znatiželja toliko jaka da želi dotaknuti baš sve oko sebe, ali i na ograničenja počinje reagirati inatom i ljutnjom. Kako 'disciplinirati' ...

 discipliniranje djece

Disciplinirati starije djeteta je teško, a bebe su nešto posve drugo. Kako se beba razvija, normalno je da počinje pokazivati ​​neki stav –  ljutiti se, raditi baš ono što vi ne želite da radi. Možemo li uopće koristiti riječ 'disciplinirati' kada su bebe do godinu dana u pitanju? Ili je to samo nježno usmjeravanje ponašanja?

'Disciplina' s puno ljubavi

Kako god da odlučite reagirati na ponašanje svoje bebe, uvijek biste to trebali činiti s ljubavlju. Ako želite ispraviti neko ponašanje, a govorimo o 'guranju' prsta u utičnicu ili upornu težnju da se dohvate stvari koje nisu dobre za bebu, nakon što 'disciplinirate' ili kažete 'ne', uvijek joj pokažite ljubav nudeći zagrljaj.

Ujedinite se kao roditelji u odgoju

Ako mislite da u svom domu imate situaciju dobrog i lošeg policajca, to bi trebalo popraviti. Vaše je dijete pametno. Brzo će doznati kome se može obratiti kako bi se snašlo, a na kraju će biti još teže ispraviti ponašanje. Važna je dosljednost.

Ne postoji nešto poput 'nestašnog' djeteta

Mala djeca imaju nerazvijenu kontrolu impulsa, čak nisu sposobna imati okrutne ili zle namjere. Stoga, važno je napomenuti da, koliko god se dijete 'loše' ponašalo, ono nije zločesto dijete. Zapravo, ako dijete nazivate 'zločestim', prestanite to činiti.

Trudite se razumjeti svoje dijete

Djeca se ponašaju 'loše' ako su roditelji nestrpljivi i nerazumni.  Vaše je dijete još malo i nije naučilo kako se nositi s osjećajima poput dosade, gladi i umora. Ponekad samo trebamo biti strpljivi.

Uspostavite pravila

Neki roditelji na kraju djetetu daju previše slobode, tolerirajući loše ponašanje. Međutim, što je vaše dijete mlađe, potrebno mu je više granica. Ako se ne pozabavite lošim ponašanjem, kasnije ga može biti teško promijeniti.

Studije pokazale lošu posljedicu fizičkog kažnjavanja

Iako su mnogi od nas u djetinjstvu dobivali batine i 'ispali dobro', stručnjaci kažu da tjelesno kažnjavanje može psihički oštetiti djecu. Studije su pokazale da djeca koju su roditelji znali udariti i tako disciplinirati, mogu imati veće probleme s depresijom, zlouporabom opojnih sredstava i agresijom u odrasloj dobi.

Odvraćajte pažnju bebi

Mlađoj djeci, roditelji mogu pokušati odvratiti pažnju kako bi spriječili ispade. Preusmjerite djetetovo nezadovoljstvo i nelagodu na zabavne aktivnosti, poput igre ili pjesme.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije