Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 razloga zašto je teško izgubiti kilograme nakon poroda?

Zapamtite, vaše je tijelo podnijelo velike promjene tijekom trudnoće pa ne pokušavajte izgubiti kilograme prebrzo jer je mršavljenje maraton, a ne sprint

 mršavljenje u trudnoći

Rođenje djeteta je opteretilo tijelo, a i trudnoća ga je prilično promijenila. No, budući da ste svjedocima po društvenim mrežama kako slavne i poznate mame već nekoliko tjedana nakon poroda izgledaju kao da nisu rodile niti bile trudne, očekujete da je to najnormalnija i najlakša stvar. No kad se to ne dogodi, pitate se zašto to nije i s vama slučaj.

Svako je tijelo priča za sebe, svaka je trudnoća priča za sebe, a isto tako i porođaj te postpartum razdoblje. Nakon porođaja, kao da je zadano neko vrijeme unutar kojeg se žena mora vratiti u stanje u kojem je bila prije trudnoće. I, ako se to ne dogodi, nastupa obeshrabrenje.

Prije svega, važno je da se majka oporavi od poroda i da uhvati ritam s novorođenom bebom, a o višku kilograma treba misliti nakon oporavka i dati si vremena. Evo nekih razloga zašto gubljenje viška kilograma ne ide kako ste planirali.

1. Malo ili čak ništa slobodnog vremena!

Prije nego što je došla beba bilo je dovoljno vremena za pripremu obroka tijekom tjedna, za vježbanje u određeno doba dana i za odmor kad god je to bilo potrebno. No, kad je slobodnog vremena manje ili ga uopće nema, teško je smisliti i pridržavati se plana uravnotežene prehrane i tjelovježbe.

Stoga, da biste vidjeli rezultate potrebno vam je puno više vremena. Kada uhvatite imalo slobodnog vremena, iskoristite ga za tjelesnu aktivnost i pripremanje zdravih obroka. Kad beba uhvati ritam spavanja i jela, bit će vam se lakše organizirati.

2. Manjak sna

Dovoljno spavanja jedan je od preduvjeta za gubitak težine. Osim što se budite na noćna hranjenja, tijekom dana kad beba zaspe, vi se trudite obaviti ono što inače ne stignete.

Prema istraživanjima, osobe koje spavaju manje od sedam sati dnevno u riziku su od dobivanja na težini. Budući da je vrlo malo mama koje spavaju sedam ili više sati tijekom noći, san treba nadoknaditi tijekom dana.

Stoga, iako ste u iskušenju da čistite i perete rublje ili pripremate ručak dok vaša beba spava tijekom dana, iskoristite to vrijeme za odmor. Uostalom, tijelo prolazi napor stvarajući hranu za dojenče pa budite blagi prema sebi i poštedite se kućnih obaveza.

3. Pijete premalo vode

Tijekom trudnoće ste vjerojatno nastojali popiti barem 8 čaša vode dnevno jer je takva preporuka liječnika. Međutim, nakon što rodite, vjerojatno ćete posustati. Uglavnom, razmišljate o djetetovim potrebama i zaboravljate na sebe. No ako ne pijete dovoljno vode, tijelo ne funkcionira kako bi trebalo, a gubitak težine može se usporiti.

Voda sama po sebi ne potiče tijelo na mršavljenje. No voda čini veliki benefit organizmu, hidrira ga i pomaže mu da se riješi toksina, od kojih, ako se ne izbacuju iz organizma, tijelo se bramni na način da stvara masne stanice.

4. Nakon poroda, tijelo treba oporavak

Iako ste se možda kretali tijekom trudnoće, vaša kondicija sigurno nije na istoj razini kao što je bila prije negoli ste ostali trudni. Smanjena vam je izdržljivost i potrebno je vrijeme da tijelo bude spremno na novi tjelesni napor.

Računajte da vam je potrebno minimalno 16 tjedana nakon poroda da biste uopće mogli početi raditi na stjecanju kondicije.

Stoga, za početak, uvedite samo dugačke šetnje, koje možete prakticirati i s bebom u kolicima, na taj ćete način poraditi na izdržljivosti.

5. Nemate strpljenja

Jedan od najvećih razloga zbog kojih je teško izgubiti težinu jest manjak strpljivosti. Višak kilograma nije došao preko noći pa se ne može ni skinuti preko noći.

Budite dosljedni, a vaš fokus neka bude na zdravlju. Nemojte stalno pratiti brojke na vagi, tako ćete se samo frustrirati.

Stoga, budite strpljivi sami sa sobom i prihvatite svoje postporođajno tijelo. Gledajte na duge staze i rezultati će doći.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije