Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetska stručnjakinja preporučila top igre koje razvijaju dječji mozak

Digitalne tehnologije, ali i činjenica da odrasli previše bdiju nad djecom i strukturiraju im vrijeme, dovelo je do toga da mnogi ne znaju uživati u slobodnoj igri. A upravo je igra 'ozbiljan posao', vrhunski 'alat' koji pomaže ...

Mozak se najbrže razvija u prvih šest godina života; upravo u tom razdoblju stvara se jako puno veza (sinapsi) između neurona u mozgu, a time i čvrsti temelji za razvoj kasnijih znanja i sposobnosti. No istraživanja su pokazala da djeca najviše uče kad su opuštena i kad im je zabavno. Dakle, kroz igru.

Igranje je vježbanje života! Naime, dijete ima unutarnju potrebu razumjeti okolinu, a upravo mu igra to omogućava. Kroz igru uči o međusobnim odnosima, usvaja nepisana pravila, vježba određene uloge, razvija vještine komunikacije, uči samostalno donositi uloge, uočava veze između uzroka i posljedica i sl. No kako bi se to i ostvarilo, jako je važno kako se i s čime dijete igra.

Mnoga djeca naviknuta su na to da im netko drugi strukturira vrijeme, bilo treneri, instruktori na različitim aktivnostima koje pohađaju, učitelji u školi, roditelji koji im 'ubijaju' dosadu i, dakako, ekrani, na kojima im je zabava servirana na dlanu. No puno je važnija ona 'basic' igra, u kojoj dijete samo smišlja kako i najjednostavnije 'rekvizite', zahvaljujući mašti i kreativnosti, iskoristiti za super zabavu. U Lidl su stigle nove Stikeez figurice, hit-igračkice zahvaljujući kojima dijete može upravo to – razvijati maštu i kreativnost i pritom se zabaviti, ali i naučiti puno toga. Ove figurice, omiljene među mališanima, ovog se puta pripremaju za kućni party. Perica, Lili, Ljenivko, Ruksić, Roki, Smutimir Sokić..., čak 24 nove figurice čine nezaboravnu ekipu koja će dijete upoznati s neposrednom okolinom u kojoj živi i navikama. Tako im Smutimir Sokić poručuje da je važno jesti voće i povrće, Četko Zunić još je jedan podsjetnik na važnost pranja zuba, uz Pilicu Milicu i Majstora Bušića moći će 'svladati' prve kućne poslove, dok će uz Vatroslava Grilića spoznati bitnu 'životnu filozofiju' - ljepotu druženja uz hranu. Za svakih potrošenih 90 kuna u Lidlu, dobivate jednu figuricu. Požurite, jer akcija traje do 26. rujna ili do isteka zaliha.

Igra na način da djeca sama osmišljavaju igre i dijaloge, osim što im daje prostor za beskonačnu zabavu, 'bateriju' koja se neće potrošiti, razvija moždane, ali i svake druge vještine. Evo koje su igre najbolje za razvoj mozga!

U igru svakako treba uključiti materijale koji pobuđuju osjetila vida, sluha, opipa, jer baš takve razvijaju mozak. Ključ je u kreativnom stvaranju. Stavite ispred njih razni pribor i materijale i pustite ih da spontano stvaraju.

Angela Pyle, stručnjakinja za razvoj i ponašanje djece, voditeljica Laboratorija za igru i učenje kanadskog Instituta za dječje studije “Dr. Eric Jackman" predlaže igre za razvoj jezika i matematičke logike. Za razvoj vizualno-prostornih vještina preporučuje igru s kockama: od kockica izgradite jednostavnu skulpturu, pokažite ju djetetu na nekoliko sekundi, a zatim ju uklonite iz njegova vidokruga. Potom djetetu kažite neka pokuša vizualizirati skulpturu i što ju vjerodostojnije kopirati. Na kraju usporedite rezultat. 

Potraga za blagom, uvijek je zanimljiva igra. Želite li potaknuti želju za usvajanjem riječi i jezika, neka blago budu slova. Sakrijte ih negdje i zatražite od djeteta da pronađe određeno slovo. Ako je dijete starije, uključite više slova u igru te, kad ih sve pronađe, neka pokuša sastaviti riječ.

Evo još jedne zanimljive igre prema preporuci Angela Pyle, a koja će kod djece potaknuti ljubav prema znanosti i umjetnosti.  Napravite kockice od leda te ih otopite koristeći sol i sušilo za kosu. Usporedite kojom se brzinom otapa koja kocka, pustite dijete neka promatra što se događa, pitajte ga što je zaključilo iz svega. U kocke leda možete dodati i boju; neka djeca miješaju boje, prate što se događa kad pomiješaju dvije. Dok se kockice leda tope, neka pokušaju stvoriti neku sliku, crtajući prstima.

I ne manje važno: pustite dijete neka se samo igra! Igrajući se nasamo sa svojim igračkama, dajete im slobodu da puste mašti na volju, užive se u različite uloge, zabave se, nauče vještine organizacije..., ali vam i otkriju puno toga o sebi.  Stikeez figurice motivirat će baš svako dijete na kreativnost veselim bojama i razigranošću. Najbolji party, najzabavniji dijalozi, predstava sa Stikeezima u glavnoj ulozi, izbor najboljeg crteža Stikeeza..., bezbroj je mogućnosti za igru s ovim hit-figuricama koje će vaša djeca, naravno, željeti - skuputi sve!

Uz popularne figure Stikeeza, u Lidlu možete nabaviti i njihov 'happy home', tj. vrećicu za čuvanje figurica, kao i album. Više o Stikeezima potražite OVDJE, gdje možete 'skinuti' i raspored sati s omiljenim figuricama, kao i Stikeez bojanku.

Fotografije: Shutterstock i Lidl

*Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Najnovije