U prvoj godini svaki bebin napredak veliko je veselje roditeljima: prvi osmijeh, okretanje na leđa i trbuščić, prvi slogovi i riječi... No usporedo s ovim radosnim trenucima, razvoj djeteta u prvih godinu dana ima i manje lijepih faza s kojima se nekad teško nositi. Noćna buđenja, plakanje zbog grčeva i prvih zubića, vrištanje bebe kad je u ruke uzme nepoznata osoba, bacanje igračaka i stvari iz kolica i hranilice. Evo što se događa u pozadini “čudnih” tijekom prve godine života.

1. faza: Neumorno bacanje stvari na pod

Početak faze: oko 6. mjeseca

Što se događa:Kad vaše dijete ispusti zvečku, ono pretpostavlja da je nestala. Potom otkriva da stvari postoje čak iako ih ne vidi, koncept poznat kao stalnost objekta. Vidjet ćete da dijete ulazi u tu fazu kad počne gledati za predmetom koji je bacilo, npr. iz hranilice. To je igra za bebu i kroz nju uči o uzroku i posljedici. Sastoji se u tome da beba baci nešto, a vi to podižete.

Kako izaći s tim na kraj: Nije ni upola tako zabavno skupljati koliko bacati, ali ako imate na umu da dijete na taj način uči važnu stvar, nekako ćete se ipak potruditi udovoljiti mu. Svaki put kada odgovorite na igru podižući bačenu stvar, beba će osjetiti zadovoljstvo onim što je učinila i prihvatit će to kao vase prihvaćanje i odobravanje.

beba baca stvari

Ova vrsta zabave prestaje u dobi do 15 mjeseci. Ako pak ne udovoljite od početka djetetu i odlučite ne podizati stvari, možda se faza produlji.

2. faza: Više hrane na licu nego u ustima

Početak faze: 7 do 9 mjeseci

Što se događa: Razmazivanjem hrane po hranilici, po sebi i svemu što se nađe u blizini, vaše dijete iskušava svoju neovisnost. Malo je stvari koje beba već može kontrolirati sama, stoga kad se krenu igrati hranom, proučavaju je na svoj način.

Kako izaći s tim na kraj: Oduprite se porivu da bebi uzmete žlicu s hranom iz ruke kad vidite da ne može pogoditi usta iz prve. Ona mora vježbati jesti samostalno. Do drugog rođendana, djetetova će se koordinacija poboljšati i bit će fokusiranije (i manje nespretno) tijekom obroka. Ipak, nemojte biti iznenađeni ako nastavi neuredno jesti sve do polaska u vrtić.

3. faza: Dijete plače u rukama nepoznatih osoba

Početak faze:7 mjeseci

Što se događa:Vaša beba pati od velike tjeskobe. Bez obzira na to što se već nalazila u mnogim naručjima, sada je svjesnija toga koga poznaje, a koga ne. Može biti frustrirana ako je date baki koja rijetko dolazi u posjet ili čak kad otvarate vrata poštaru. Možda vam je neugodno zbog toga, ali sposobnost da se razlikuje poznata od nepoznate (ili manje poznate) osobe razvojni je skok.

Kako izaći s tim na kraj: Pomozite djetetu da se postupno upozna s drugim osobama, dok ne prestane i ta faza, oko 15-og mjeseca.

4. faza: Nakon uspostavljenog ritma spavanja, beba se opet počinje buditi usred noći

Kad počinje:oko 9. mjeseca

Što se događa:Vaše dijete možda upravo prolazi veliku prekretnicu, možda će početi puzati ili hodati uz pridržavanje za namještaj. Dok čuva energiju za tu novu vještinu, može doći do malo zaostajanja na drugim područjima, uključujući narušenom ritmu spavanja.

Kako izaći s tim na kraj: Kad krene plakati usred noći, brzo ga utješite. Ako dojite dijete, bit će lakše, a ako ne, možda ćete ga morati malo nositi, ljuljuškati, po mogućnosti u mraku i tišini. Ipak, pokušajte što manje pokreta i micanja. Prethodno provjerite nije li djetetu možda samo potrebno promjeniti pelenu ili otići na kahlicu zbog velike nužde. Budite strpljivi ako faza potraje koji tjedan, imajte na umu da je samo faza.

5. faza: Ima omiljenog roditelja

Kada počinje: oko 8. do 9. mjeseca

Što se događa: Vaše dijete shvaća da mama i tata imaju različite stilove kako se brinu o njemu i počinje zahtijevati da mu pomaže samo jedno od vas. Najčešće odabire roditelja s kojim provodi više vremena. Ali ako se i drugi roditelj potrudi stvari okrenuti na igru, možda će ga dijete ponovno lakše prigrliti.

Kako izaći s tim na kraj: Budite strpljivi ako ste vi onaj roditelj kojeg odbija. Vaša će se beba možda uskoro opet prebaciti na vas. Ako se više budete nametali, možete je motivirati da vas još upornije odbija. Umjesto toga, pokušajte što češće biti zajedno utroje. Postupno, neka se favorizirani roditelj malo povuče kako bi drugi roditelj mogao uskočiti.

6. Beba odbija biti mirna dok joj mijenjate pelenu

Kada počinje: 9-12 mjeseci

Što se događa: Vaše dijete dobiva sve veću kontrolu nad svojim tijelom. Stoga, umjesto da miruje dok joj stavljate pelenu, zaokupljeno je testiranjem novih vještina okretanja i udaranja,

premotavanje bebe

Kako izaći s tim na kraj: Nađite način da djetetu obratite pozornost na nešto drugo. Ako ne pomaže igračka ili slikovnica, ponudite neki predmet iz svakodnevne upotrebe koji dijete još nije upoznalo. Unaprijed pripremite neke predmete s kojima bi se moglo zaigrati dok presvlačite pelenu i mijenjate ih povremeno da bude zanimljivije.

7. Faza: počinje plakati čim vidi da odlazite

Kada počinje:već od 9. mjeseca, a sve intenzivnije između 10. i 18. mjeseca

Što se događa:Tjeskoba zbog razdvajanja hvata djecu i kad ste kod kuće, ali vas ne vidi. Trebate privatnost u kupaonici? Nema šanse, svejedno će plakati. Dijete se mrzi pozdravljati jer ne zna koliko dugo vas neće biti, pojam o vremenu još nije ni blizu usvojen.

Kako izaći s tim na kraj: Kad trebate provjeriti u kojoj fazi je ručak, nastavite razgovarati s njim kako bi znalo da ste blizu i napravite malu predstavu svaki put kad se vratite pred dijete (Ta-daaaa! Evo me! Jesam li rekla da ću samo nakratko otići). Ako izlazite iz stana, dajte mu poljubac i kratak pozdrav. Dugačka opraštanja mogu zbuniti i uzrujati malu djecu. Ova se faza može protezati još i tijekom vrtićkog razdoblja.

8. Faza: Beba sve stavlja u usta

Kada počinje: od 3. do 4. mjeseca

Što se događa: Kad u usta stavlja svoje igračke-grickalice ili svoja stopala, vaše dijete pokušava dobiti informaciju o dotičnom predmetu/dijelu tijela: je li teško? Može li se zgnječiti? Može li se pojesti? Kako dijete u toj dobi još nije u stanju postavljati pitanja, jedini način učenja o svijetu ide kroz osjetila.

Kako izaći s tim na kraj: Opasne predmete držite zaključane ili na bebi nedostupnim mjestima. To podrazumijeva predmete koji su sastavljeni od sitnih dijelova, papirnatih ili kartonskih ili obojanih tko zna kakvim bojama ili lakovima, predmeti koji su oštri, otrovni i sl.

Bebi je u interesu ‘ispitati’ svojstva što različitijih predmeta stoga bolje da mu ih sami ponudite nego da ih traži posvuda. Ova faza se smiruje nakon napunjenih godinu dana, a završava oko 18. mjeseca, kada se dijete više bavi hodanjem i učenjem govora.

Kada dolazi do razvojnih skokova?

Ako se vaše dijete počinje vrlo neobično ponašati, spava bez nekog ustaljenog ritma ili bi stalno nešto jelo, vjerojatno prolazi kroz razvojni skok. Taj se fenomen događa kad hipofiza proizvodi rafale hormona koji stimuliraju bebino tijelo na rast. Skokovi se obično pojavljuju između drugog i trećeg tjedna, četvrtog do šestog tjedna, sa tri mjeseca, šest i zatim sa devet mjeseci.

Prije nego taj skok započne, vaša će se beba možda češće buditi, biti cendravija nego obično. U tom razdoblju će htjeti jesti više ili dojiti češće. S obzirom na to da takvo ponašanje može upućivati i na neke druge stvari, pratite jedan osnovni znak: ako se prestane događati nakon nekoliko dana i ništa drugo ne muči dijete, možete biti sigurni da se radi o razvojnom skoku. Traje li dulje od tjedan dana, radije se konzultirajte s pedijatrom.

Tekst: Lucija Bogdanić

Foto: Shutterstock